Komoly fejetlenség uralkodik az Apple-nél: több, korábban ismerni vélt funkció nem kerül bele a telefonba, vagy csak később aktiválódik.

Szinte már a nyakunkon a tizedik generációs iPhone, lassan pont tíz évvel azután vagyunk, hogy Steve Jobs bemutatta az első igazi, érintőképernyős okostelefont. A jeles alkalmat nagy újításokkal akarja megünnepelni az Apple, ám most úgy látszik, hogy túlvállalta magát a vállalat.

Pánikhangulat?

Számos olyan információ jelent már meg a készülékről, ami a várható újításokról rántotta le a leplet – persze hivatalos megerősítés nélkül. Ezeknek köszönhetjük, hogy többek között tudni vélhetjük a vezetékmentes töltés alkalmazását, az ujjlenyomat-olvasó kijelző alá rejtését, illetve az arcfelismerés mélységérzékeléssel kombinált, korábbinál biztonságosabb módszerének adaptálását.

A legfrissebb – természetesen nem az Apple-től érkező – beszámoló szerint azonban porszem került a gépezetbe. Az új képességek egy része nem lesz elérhető a telefon (fenti képünk illusztráció) bemutatkozásakor, hanem csupán később, szoftveres módon aktiválják majd azokat. Elsősorban a vezetékmentes töltéssel és az arcfelismerő szoftverrel van gond, állítják Cuperino-közeli források.

Kemény hónap áll az Apple mérnökei mögött, és még korántsem pihenhetnek. A Fast Company forrásai szerint annyira rossz a helyzet a közelgő szeptemberi indulás miatt, hogy lassan a pánik kezd eluralkodni a fejlesztők körében.

A történelem ismételi önmagát

Nem ez lenne az első olyan eset, amikor a tervezett és a végül megvalósult funkciólista eltér egymástól. Jó példa erre a Samsung mesterséges intelligenciájának Galaxy S8-ban való felhasználása. A vállalat készítette Bixby Voice alkalmazás szintén csak később jelent meg a készülékeken, ráadásul az angol változattal adós is maradt a távol-keleti elektronikai óriás. Jól példázza az eset, hogy mennyire összetett feladat elfogadható szintű digitális asszisztenst létrehozni, annak ellenére, hogy egyre zsúfoltabb ez a piac.

Portré mód be- és kikapcsolva

Visszatérve az Apple-höz: már Jobs cége is átélte ezt a "késleltetett funkciómegjelenést". Tavaly például, az iPhone 7 Plus bemutatkozásakor a Portré mód nem volt elérhető abban a pillanatban, amikor a készülékek a boltokba kerültek. Hasonló lehet a helyzet az új okostelefonnal is: ha az szoftveresen még nem áll készen, akkor könnyen lehet, hogy a megfelelő hardveres kialakítással, de az adott képesség letiltása vagy korlátozása mellett kerülhetnek forgalomba a tizedik generációs iPhone-ok. Amint a mérnökök kész vannak a polírozással, szoftveres frissítés keretében aktiválni lehet majd a hiányzó/limitált képességeket.

Van ugyanakkor egy kvázi állandósult előrejelzés, mely szerint az ujjlenyomat-olvasó kijelző alá becsúsztatásának problémája miatt az Apple kénytelen lesz elhalasztani a megjelenés dátumát. Már áprilisban írtunk az Apple feje felett tornyosuló viharfelhőkről, aminek létét továbbra is bizonygatják független források.

Türelem, iPhone-t terem

Addig azonban, amíg nincsen hivatalos termékstart-dátum, egyelőre nem tudhatunk biztosat. Ezzel az információval ugyanakkor sokáig már nem várhat a vállalat, hiszen elérkeztünk a nyár közepéhez, mindössze 6-7 hét maradt a szeptember eleji induláshoz.

Ahogy az lenni szokott, az Apple semmilyen kommentárt nem fűzött az értesülésekhez, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a találgatásokat.

Mobilitás

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.