És ezalatt több pénzt termelt a gyártójának, mint előtte bármelyik másik technológiai eszköz. Az elemzők szerint még van pár jó éve, de aztán az ikonikus okostelefon is megadja magát a kiterjesztett valóságnak.

Az Apple tíz évvel ezelőtt, június 29-én dobta piacra legelső érintőképernyős telefonját, a három éven keresztül titokban fejlesztett és 2007 januárjában bemutatott iPhone-t. A készülékből tavaly nyáron adták el az egymilliárdodik darabot, idén márciusban pedig már 1,16 milliárdról beszéltek; ennek alapján valószínű, hogy a tizedik évfordulót 1,2 milliárd körüli eladott mennyiséggel ünnepelhették az Apple-nél.

Ilyen erővel pénzt is nyomtathattak volna

Karrierje során az iPhone több mint 700 milliárd dolláros bevételt és több mint 100 milliárdos nettó profitot hozott a gyártónak, így valószínű, hogy ez minden idők legtöbb nyereséget termelő technikai eszköze. Maga az Apple még 19 milliárdos összes forgalommal zárta a 2006-ot, vagyis az iPhone megjelenése előtti évet, hogy aztán 2016-ra a világ legértékesebb technológiai cégeként már 216 milliárdos bevételt jelentsen.

Az Apple részvényei 2007 január 9-én, az iPhone leleplezésekor 11,94 dolláron álltak, a június végi évfordulón pedig 144,73 dollárt értek. Ez azt jelenti, hogy azóta a vállalat papírjai több mint 1100 százalékkal érnek többet, legnagyobb részt az iPhone-nak köszönhetően. A társaság villámgyors növekedése még látványosabb, ha figyelembe vesszük, hogy az S&P 500-as index ez alatt az idő alatt nagyjából 60 százalékkal emelkedett.

Mai szemmel érdekesnek tűnik visszanézni, hogy a legelső iPhone mit tudott, jobban mondva mit nem tudott. A versenytársainál két-háromszor drágább készülék mai szemmel fájdalmasan lassú online kapcsolattal rendelkezett, sőt egy számítógépre is szükség volt a használatához; még nem létezett a hozzá tartozó alkalmazásáruház sem, és olyan készségek hiányoztak belőle, mint például az elforgatható képernyő vagy a szöveg kivágása és beillesztése.

Semmi sem tart örökké, még az iPhone sem

A felhasználókat azonban a jelek szerint nem zavarta, hogy az Apple csak lassan csepegteti a manapság már alapvetőnek számító funkciókat. Az iPhone minden új verziója egyre népszerűbb lett, és közvetve egész iparágakat tett hidegre. Az amerikai Consumer Technology Association adatai szerint 2007 és 2016 között a digitális kamerák piaca 66 százalékkal, a hordozható médialejátszók (MP3) forgalma 87 százalékkal, a hordozható navigációs eszközök eladásai pedig 80 százalékkal estek vissza.

Az elemzők ugyanakkor egyre gyakrabban írnak arról, hogy az iPhone uralma is a végéhez közeledik. A Loup Ventures szerint például az Apple okostelefonjainak eladásai a következő évtizedben folyamatosan visszaesnek majd, és erre az Apple is időben felkészül: a vállalat már javában dolgozik az érthetőség kedvéért "Apple Glass" néven emlegetett terméken, amivel meglovagolhatja a kiterjesztett és virtuális valóság konzumerizációját.

Erre utalnak az utóbbi időben nyélbe ütött cégfelvásárlások vagy a benyújtott szabadalmak is, sőt az Apple már elismert szakambereket is elkezdett magához csábítani, mint például a Microsoft HoloLens projektjének egyik vezetőjét. Mivel a társaság a múltban sem ijedt meg attól, ha a jövőbeni sikerek érdekében saját termékeit kellett kannibalizálnia, jó esély van rá, hogy a cég következő nagy dobása a virtuális vagy kiterjesztett valóság területéről érkezik majd.

Konzumer tech

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.