Pénzügyileg sem járt jól a dél-koreai vállalat az akkubotránnyal, de most már a presztízsveszteséget is hivatalos adat támasztja alá.
Hirdetés
 

A nagyvállalat előző évre vonatkozó üzleti jelentése szerint az alulteljesítő részlegek között találjuk a mobilos divíziót. A kigyulladó készülékek annak rendje és módja szerint felperzselték a cég harmadik negyedéves profitját, bár az összkép már itt sem annyira vészes. A mobil részleg forgalma csak 3 százalékkal esett, amiben ráadásul az okostelefon-piac globális telítettsége is szerepet játszhatott. Az igencsak profitábilis memóriadivízió pedig sokat javított a nyereségszinten.

Sokan csalódtak bennük

Nem csak a harmadik negyedéves profit füstölgött el a Samsungnál, hanem a vállalat népszerűségét is nagyon megtépázták a Galaxy Note 7 okostelefonokba szerelt gyártási hibás akkumulátorok. A piacon meghatározó Harris Poll éves US Reputation Quotient Reportja a száz legnépszerűbb vállalat és márka rangsorát közli az Egyesült Államokban. Míg 2015-ben a Samsung a 7. helyen állt, addig a tavalyi jelentés hatalmas zuhanást mutatott: a dél-koreai cég egészen a 49-ik helyre zuhant vissza.

Ez a pénzben nehezen kifejezhető eredmény jelzi valójában, hogy mekkora problémát jelent(ett) a felhasználói bizalom megingása. A Samsung következő generációs okostelefonjának küszöbön álló megjelenése éppen ezért roppant fontos: ha nem sikerül meggyőzni a vevőket a Samsung Galaxy S8 megbízhatóságáról, akkor az végzetes csapást mérhet a vállalat mobilos részlegére.

A dél-koreaiak ezért több ponton is erősítettek. Egyrészt az okostelefonok energiatároló telepeinek előállítását megbízhatóbb partnerre testálták: egy új, japán beszállító (Murata Manufacturing Company) lett a szerencsés, a Samsung velük szerződött a Galaxy S8 okostelefonok akkumulátorainak legyártásáról. Másrészt a Samsung lefoglalta az összes új, 10 nanométeres gyártási eljárással készülő Snapdragon 835 lapkát saját készülékei számára. Többek között ezért sem készülhet ezzel a processzorral a csúcs Nokia (és a gyártó többi riválisa) a piacra április előtt.

Kevés volt a hely

Amint az tavaly kiderült, nem vezethető vissza egyetlen okra az akkumulátor túlmelegedése, noha kétségtelen, hogy a jelenség legfontosabb faktora a helyhiány volt. Az okostelefonos akkuk nagyon leegyszerűsítve pozitív és negatív rétegek egymásra halmozásából állnak, melyeket szigetelő rétegek választanak el egymástól, megakadályozva érintkezésüket és a szikrák keletkezését. A nagyon szűkös hely optimális kihasználásának érdekében a szigetelő rétegekkel is játszani kell, és a Note 7-esekben sajnos túltolták a biciklit ezen a téren. Egyszerűen túlságosan vékonyak lettek a szeparátorok, hogy tarthassák a Samsung akkumulátorvastagságra vonatkozó előírását.

Ennek egyenes következménye lett, hogy az energiatároló telepek töltésük során méretváltozáson estek át, kicsit megdagadtak. Noha ez természetes és kezelhető jelenség, az így igényelt extra 10 százaléknyi hely kialakítása – vagyis meghagyása – elmaradt a Note 7-esekben. Amikor tehát tulajdonosuk tölteni kezdte, az akku térfogata növekedésnek indult, csakhogy nem volt hova tágulni. Ezt a stresszt párszor még képes volt elviselni a készülék, de huzamosabb használat után a már többször ismertetett jelenséggel kimúlt.

Nem csak a telefonok gyanúsak

A márka presztízsének valószínűleg az sem használ majd, hogy múlt pénteken rács mögé került a Samsung Electronics alelnöke, a dél-koreai cégcsoportot eddig informálisan irányító Li Jedzsong, akit vesztegetéssel, sikkasztással és hamis tanúzással vádolnak. A dél-koreai ügyészsé Park Szangdzsin, a Samsung Electronics elnökének letartóztatását is kezdeményezte, ám az ő esetében a bíróság nem látta indokoltnak az őrizetbe vételt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy hónappal ezelőtt a dél-koreai elnököt is elsöprő korrupciós botránnyal kapcsolatban gyanúsítottként egyszer már kihallgatták a most 48 éves cégvezetőt. A gyanú szerint a Samsung csoport törvénytelen eszközökkel győzte meg az állami nyugdíjalapot, hogy támogasson egy 2015-ös cégösszeolvasztási manővert, a nyomozás szálai azonban valószínűleg már ennél is messzebbre mutatnak – a hírek szerint a hatóságok a Samsungon keresztül találtak fogást a korrupt politikusokon.

Piaci hírek

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.