Tegnap a Microsoft és a Google-t tulajdonló Alphabet is csalódást keltő eredményeket jelentett. Úgy tűnik, ezúttal a big tech sem bizonyul válságállónak.

Nem tudják függetleníteni magukat a globális gazdasági problémáktól a világ legnagyobb technológiai vállalatai sem. Pedig a koronavírus kitörése után, egy pillanatnyi megtorpanást követően, ezek a cégek a korábbinál is meredekebb tempóban tudták növelni bevételeiket. Az elszabaduló infláció és rekordmagas energiaárak, valamint a recessziós félelmek azonban mind a fogyasztókat, mind az ő kegyeiket kereső vállalkozásokat óvatosságra intik. Ez tükröződik a Microsoft és az Alphabet tegnap kiadott negyedéves jelentéseiben is.

Nőtt, de nem eleget

Redmondban az elmúlt negyedév során 50,1 milliárd dollár érkezett a kasszába. Ez 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és egy hajszállal még jobb is, mint amit a szakértők vártak. Itt azonban vége is a jó híreknek, hiszen ilyen szerény növekedési rátára öt éve nem volt példa a Microsoftnál.

A gondokat jelzi, hogy a megnövekedett forgalom ellenére csökkent a nettó nyereség. A szeptember végével zárt első üzleti negyedévben 17,6 milliárd dollárnyi profitot sikerült csak felmutatni, ami jelentősen elmarad a tavaly ilyenkor elért 20,5 milliárdtól.

A fő bevételi források közül a Windowshoz köthető forgalmat alaposan megnyírbálta a PC-piacon megmutatkozó világvégehangulat. A felhős üzletág zászlóshajójaként funkcionáló Azure értékesítése ugyan 35 százalékot ugrott egy év alatt, ám ez a terület korábban ennél is dinamikusabban bővült, ráadásul az előzetes elemzői várakozásoktól is elmaradt a tényszám.

Az sem növelte a befektetők optimizmusát, hogy a menedzsment mind az Intelligens Felhő divízió, mind a személyi számítógépeket vivő üzletág folyó negyedévre vonatkozó bevételi célsávját az elemzői elvárásoknál jóval alacsonyabbra rakta.

Némi szépségtapaszt jelent, hogy a vállalat teljesítményét jelentősen visszafogta az erős dollár, hiszen a Microsoft bevételeinek többsége külföldi megrendelésekből keletkezik. A devizaárfolyamok mozgását kiszűrve például 16 százalékra jön ki a forgalom éves növekedése.

Mindez azonban nem igazán nyugtatta meg a befektetőket, hiszen a cég részvényei több mint 6 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben. Redmond papírjai év eleje óta így több mint 30 százalékot vesztettek értékükből.

Csalódást keltő negyedév

A Microsoftnál is komolyabb lassulást szenvedett el a Google anyavállalataként funkcionáló Alphabet. A cégpolip összesített forgalma alulról súrolja a 69,1 milliárdot, ami nem sokkal több, mint az egy évvel ezelőtt elért 65,1. A minimális növekedési adatot tovább csúnyítja az is, hogy a Wall Street előzetesen közel 70,6 milliárd dollárt remélt.

A forgalom legnagyobb részét szállító reklámok tekintetében különösen látszik a fékek behúzása. A terület az elmúlt három hónapban szűk 54,5 milliárdot hozott a Google-nek, szemben a 2021-ben felmutatott 53,1 milliárddal. Ahogy az összbevételnél, a hirdetési pénzeknél is többre számítottak a pénzügyi elemzők. Ruth Porat, az Alphabet pénzügyi igazgatója azzal igyekezett szépíteni a bizonyítványon, hogy a reklámbevételek lassulása a tavaly ilyenkori negyedév "nagyon erős teljesítményének" tudható be.

Ami a nettó nyereséget illeti: az Alphabet kasszájában 13,9 milliárd dollár maradt a most zárt negyedévben, miközben 12 hónappal ezelőtt majdnem 19 milliárdot hozott össze a cég. A részvényenként 1 dollár 6 centnek megfelelő profit ráadásul szintén mélyen elmarad az 1,25 dolláros szakértői jóslattól.

Ami a jövőt illeti, az Alphabet vezérigazgatója jelezte, hogy a vállalat folyamatosan felülvizsgálja a futó projektjeit, és szükség esetén "pályakorrekciókat" hajt végre. Sundar Pichai szerint egyébként ezek a nehéz idők segítenek "tisztázni a helyzetet".

A befektetők a maguk részéről gyorsan tisztázták a helyzetet: az Alphabet papírjai 6,5 százalékot zuhantak a számok nyilvánosságra kerülését követően. A vállalat részvényeinek értéke így a Microsoftéhoz hasonló mértékben, nagyjából harmadával csökkent idén.

Piaci hírek

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.