A dél-koreai óriás profitabilitása sokat romlott, ráadásul a gazdasági környezet várhatóan a közeljövőben sem lesz kedvezőbb. Az alapító börtönt is megjárt unokája viszont immár az első számú székből irányíthatja a céget.

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata kijött legutóbbi negyedévének végleges számaival. Ezek alapján a Samsung Electronics elkezdte megérezni a világgazdaságban megmutatkozó gyengeségeket és kockázatokat.

A cég a július végéig tartó harmadik üzleti negyedévében 76,8 billió won (kb. 54 milliárd amerikai dollár) bevételt könyvelhetett el, ami 3,8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábban elért szinthez képest. A forgalom szerény növekedése mellett azonban jelentősen romlottak a nyereségességi mutatók. A most kimutatott 10,9 billió won (7,7 milliárd dollár) üzemi eredmény közel harmadával gyengébb eredménynek számít éves összehasonlításban. És nem sokkal lett jobb a nettó profit sem. Ez közel 24 százalékkal alakult rosszabbul, mint a tavalyi év azonos időszakában, és "csak" 9,4 billió won (6,7 milliárd dollár) maradt a kasszában.

A főbb részlegek közül sokat romlottak a félvezetőket gyártó Device Solution üzletág mutatói, de a többek között az okostelefonok és televíziók értékesítéséért felelő Device Experience részlegnek sem most vannak a legfényesebb napjai. Az egyedüli pozitív színfoltot az öntödei üzletág, azaz a csipek bérgyártása jelenti. Itt a cégnek rekord forgalmat sikerült lebonyolítania, köszönhetően a fejlesztéseknek és a megemelt áraknak.

A Samsung szerint a geopolitikai bizonytalanságok 2023 első feléig valószínűleg visszafogják a rengeteg különböző termékben használt, és a vállalat eredményeit alapvetően meghatározó memóriacsipek iránti keresletet. A menedzsment úgy kalkulál, hogy a kereslet a jövő év második feléven az adatközpontok újrainduló telepítéseinek és néhány új termék bevezetésének köszönhetően újra erősödésnek indulhat.

Felült a trónra az örökös

A negyedéves számok nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan egy rég várt személyi változást is bejelentett a dél-koreai óriás. Az igazgatótanács döntése értelmében ugyanis a vállalatot mostantól elnökként irányítja az alapító unokája. Li Jedzsong (Lee Yae-jong) praktikusan már 2014 óta vezeti a céget, azt követően, hogy apja szívrohamot kapott. Utóbbi 2020-ban bekövetkezett haláláig megtartotta az elnöki posztot, ám fiának egészen mostanáig kellett várnia a formális előléptetésre.

Ennek legfőbb oka az volt, hogy a trónörököst rendszeresen összefüggésbe hozták különböző visszaélésekkel és egyéb vádakkal. Li Jedzsongot 2017-ben vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás vádjával őrizetbe is vették egy legmagasabb politikai szintekig vezető ügyben. Ennek kapcsán első körben öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és 2018 februárjában szabadon távozhatott.

Csakhogy másfél évvel később az ügyet újranyitották, a Samsung legfontosabb vezetőjét pedig 2 és fél év szabadságvesztésre ítélték, amelynek letöltését 2021 legelején kénytelen volt megkezdeni. Ebből végül 18 hónapott töltött rács mögött Li, majd idén augusztusban kegyelemben részesült Dél-Korea elnökétől. Ezzel a döntéssel pedig megnyílt a lehetőség az elnöki poszt hivatalos átvételére is.

Közösség & HR

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.