A dél-koreai óriást apja megbetegedése óta de facto irányító Li Jedzsong (Lee Yae-jong) azonnal megkezdte büntetése letöltését, miután korábbi megvesztegetési ügyét újratárgyalták.

Meglehetősen sok problémával kell szembenéznie mostanság a Samsung vállalatbirodalmat irányító és jórészt birtokló családnak. Az alapító fia, a céget többek között elektronikai iparban is aktív óriássá fejlesztő Li Künhi (Lee Kun-hee) tavaly októberben hunyt el. A dél-koreai konszernek esetében egyáltalán nem rendhagyó családi utódlás formalizálása azonban finoman szólva sem lesz problémamentes, mivel a társaságot apja több évvel ezelőtt kezdődő egészségügyi gondjai miatt praktikusan eddig is irányító Li Jedzsong (Lee Yae-jong) egyelőre a börtönből lesz kénytelen bejelentkezni a vállalati meetingekre.

Felmelegített történet

A most újabb fordulatot vett bírósági ügy négy évvel ezelőtt robbant ki. Li Jedzsongot 2017-ben vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás vádjával őrizetbe vették egy legmagasabb politikai szintekig vezető ügyben (nyitó képünk is akkor készült). A "trónörököst" végül öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és 2018 februárjában szabadon távozhatott.

Csakhogy tavaly augusztusban a koreai legfelsőbb bíróság a fenti ítélet újraértékelését rendelte el, az újranyitott ügyben pedig ma született újabb döntés. Eszerint a Samsung legfontosabb vezetőjét 2 és fél év szabadságvesztésre ítélték, amelynek letöltését azonnal kénytelen volt megkezdeni. Az ügyészek persze így sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, mivel szerintük 12 év börtönt kellett volna kapnia tetteiért a vádlottnak.

Az újra elítélt Li Jedzsong az eljárás végén hosszú beszédben igyekezett meggyőzni a bíróságot arról, hogy mélységesen megbánta korábbi tetteit, és minden erejével azon van, hogy a jövőben ne történjen ilyesmi a cégnél. Az elnöki szék várományosa arra is ígéretet tett, hogy nem fogja pozícióját továbbörökíteni gyerekeinek. Mindezzel ugyan nem tudta a letöltendő börtönt megúszni, a korábban felfüggesztve kapott öt évet azért sikerült lefelezni.

Más kérdés, hogy Li Jedzsong ellen ezzel párhuzamosan egy másik eljárás is folyamatban van. Abban többek között azt vizsgálják, hogy a vesztegetési perben is felbukkant két Samsung leányvállalat összevonása kapcsán megvalósult-e bennfentes kereskedés.

Kísért a múlt

A Samsungnál finoman szólva sem példa nélküli a mostani helyzet. A tavaly elhunyt Li Künhi neve több ízben is felmerült különböző vesztegetési, sikkasztási ügyekben, ám ezeket az egykori vezér elég könnyen megúszta.

1996-ban például, miután kiderült, hogy korábbi elnököket fizetett le, elég volt egy egyszerű bocsánatkérés az aktuális koreai elnöknek címezve. 2008-ban egy volt samsungos jogi főtanácsadó vallomása alapján adócsalással és politikusok, ügyészek, bírók megvesztegetésével vádolták meg. Li először mindent tagadott, később azonban beismerte a vádakat, és teljes felelősséget vállalt az ügyben. Az ellene folyó perben az ügyészek 312 millió dolláros büntetést és hét év börtönt kértek, a bíróság viszont csak 98 millió dollárt és három év felfüggesztettet ítélt meg.

Közösség & HR

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.