A több éve kórházban ápolt, 78 évet élt Li Künhi (Lee Kun-hee) nevéhez kötik azt a folyamatot, amelynek köszönhetően a cég óriássá tudott válni az elektronikai iparban.

A Samsung tegnap hivatalos közleményben adott tájékoztatást arról, hogy a vállalatcsoport, illetve később a Samsung Electronics elnöki tisztét betöltő Li Künhi 78 éves korában elhunyt. A cég felemelkedéséért sokat tevő vezetőt 2014-ben kapott szívrohama óta ápolták kórházban. A vállalat tényleges irányítását azóta fia, az utódnak kiszemelt Li Jedzsong (Lee Yae-jong) vette át.   

Tésztából font elektronikai óriás

A dél-koreai GDP tetemes részét előállító konszernt Li apja, Li Bjongcsol (Lee Byung-chul) alapította 1938-ban. A vállalkozás fokozatosan növekedett: a kezdetben szárított halakkal, helyben termesztett élelmiszerekkel és tésztával foglalkozó cég minden irányban terjeszkedett. Többek között belépett a biztosítások, az értékpapírok, a kiskereskedelem és az építőipar területére is.  

A konszern 1969-ben kezdett az elektronikai ipar felé fordulni. Ekkor jelent meg a Samsung első terméke a szegmensben, egy fekete-fehér televízió. Li apja 1987-ben bekövetkezett halálakor vette át a kormányt. Irányítása alatt a cég fokozatosan eltolta portfólióját az olcsó tömegtermékektől a magas minőségű elektronikai, számítástechnikai modellek és alkatrészek irányába.

Egy anekdota szerint 1995-ben Lit egyszer annyira felbosszantotta az akkor gyártott telefonok minősége, hogy a szöuli központban autóba vágta magát és elhajtott a cég háromórányi útra lévő összeszerelő üzemébe. Ott 150 ezer készüléket szóratott ki egy mezőre, majd a dolgozókat utasította arra, hogy állják körbe a rakást és gyújtsák fel. A biztonság kedvéért még egy buldózert is ráküldött a füstölgő halomra. 

A magas minőség felé fordulás meghozta a gyümölcsét. A Samsung Electronics a világ vezető, de minimum meghatározó gyártójává vált egy sor szegmensben az okostelefonoktól a memóriacsipeken át a tévékig és otthoni elektronikai eszközökig bezárólag.

Problémás hatalomátadás

Bár Li hat évvel ezelőtti szívinfarktusát követően is a Samsung Electronics első számú embere maradt papíron, a vállalat gyakorlati irányítása fiára szállt. A dél-koreai konszernek esetében egyáltalán nem rendhagyó családi utódlás azonban finoman szólva sem ment zökkenőmentesen. Li Jedzsongot 2017-ben vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás vádjával őrizetbe vették egy legmagasabb politikai szintekig vezető ügyben. Hogy ez milyen zavart okozott a menedzsmentben, azt jól mutatja a cég egyik vezetőjének ugyanabban az évben tett, szokatlanul őszinte, negatív jelzőkkel tarkított nyilatkozata. A "trónörököst" végül öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és 2018 februárjában szabadon távozhatott.  

A családban mindez szintén nem példa nélküli. A most elhunyt Li neve több ízben is felmerült különböző vesztegetési, sikkasztási ügyekben, ám ahogy legutóbb a fia, ezeket ő is elég könnyen megúszta. 1996-ban például, miután kiderült, hogy korábbi elnököket fizetett le, elég volt egy egyszerű bocsánatkérés az aktuális koreai elnöknek címezve. 2008-ban egy volt samsungos jogi főtanácsadó vallomása alapján adócsalással és politikusok, ügyészek, bírók megvesztegetésével vádolták meg. Li először mindent tagadott, később azonban beismerte a vádakat, és teljes felelősséget vállalt az ügyben. Az ellene folyó perben az ügyészek 312 millió dolláros büntetést és hét év börtönt kértek, a bíróság viszont csak 98 millió dollárt és három év felfüggesztettet ítélt meg.

A cégvezér, akit a vállalati búcsúztató igazi látnoknak aposztrofál, nagyjából 20 milliárd dollárnyi vagyont hagy örököseire.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.