A több éve kórházban ápolt, 78 évet élt Li Künhi (Lee Kun-hee) nevéhez kötik azt a folyamatot, amelynek köszönhetően a cég óriássá tudott válni az elektronikai iparban.

A Samsung tegnap hivatalos közleményben adott tájékoztatást arról, hogy a vállalatcsoport, illetve később a Samsung Electronics elnöki tisztét betöltő Li Künhi 78 éves korában elhunyt. A cég felemelkedéséért sokat tevő vezetőt 2014-ben kapott szívrohama óta ápolták kórházban. A vállalat tényleges irányítását azóta fia, az utódnak kiszemelt Li Jedzsong (Lee Yae-jong) vette át.   

Tésztából font elektronikai óriás

A dél-koreai GDP tetemes részét előállító konszernt Li apja, Li Bjongcsol (Lee Byung-chul) alapította 1938-ban. A vállalkozás fokozatosan növekedett: a kezdetben szárított halakkal, helyben termesztett élelmiszerekkel és tésztával foglalkozó cég minden irányban terjeszkedett. Többek között belépett a biztosítások, az értékpapírok, a kiskereskedelem és az építőipar területére is.  

A konszern 1969-ben kezdett az elektronikai ipar felé fordulni. Ekkor jelent meg a Samsung első terméke a szegmensben, egy fekete-fehér televízió. Li apja 1987-ben bekövetkezett halálakor vette át a kormányt. Irányítása alatt a cég fokozatosan eltolta portfólióját az olcsó tömegtermékektől a magas minőségű elektronikai, számítástechnikai modellek és alkatrészek irányába.

Egy anekdota szerint 1995-ben Lit egyszer annyira felbosszantotta az akkor gyártott telefonok minősége, hogy a szöuli központban autóba vágta magát és elhajtott a cég háromórányi útra lévő összeszerelő üzemébe. Ott 150 ezer készüléket szóratott ki egy mezőre, majd a dolgozókat utasította arra, hogy állják körbe a rakást és gyújtsák fel. A biztonság kedvéért még egy buldózert is ráküldött a füstölgő halomra. 

A magas minőség felé fordulás meghozta a gyümölcsét. A Samsung Electronics a világ vezető, de minimum meghatározó gyártójává vált egy sor szegmensben az okostelefonoktól a memóriacsipeken át a tévékig és otthoni elektronikai eszközökig bezárólag.

Problémás hatalomátadás

Bár Li hat évvel ezelőtti szívinfarktusát követően is a Samsung Electronics első számú embere maradt papíron, a vállalat gyakorlati irányítása fiára szállt. A dél-koreai konszernek esetében egyáltalán nem rendhagyó családi utódlás azonban finoman szólva sem ment zökkenőmentesen. Li Jedzsongot 2017-ben vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás vádjával őrizetbe vették egy legmagasabb politikai szintekig vezető ügyben. Hogy ez milyen zavart okozott a menedzsmentben, azt jól mutatja a cég egyik vezetőjének ugyanabban az évben tett, szokatlanul őszinte, negatív jelzőkkel tarkított nyilatkozata. A "trónörököst" végül öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és 2018 februárjában szabadon távozhatott.  

A családban mindez szintén nem példa nélküli. A most elhunyt Li neve több ízben is felmerült különböző vesztegetési, sikkasztási ügyekben, ám ahogy legutóbb a fia, ezeket ő is elég könnyen megúszta. 1996-ban például, miután kiderült, hogy korábbi elnököket fizetett le, elég volt egy egyszerű bocsánatkérés az aktuális koreai elnöknek címezve. 2008-ban egy volt samsungos jogi főtanácsadó vallomása alapján adócsalással és politikusok, ügyészek, bírók megvesztegetésével vádolták meg. Li először mindent tagadott, később azonban beismerte a vádakat, és teljes felelősséget vállalt az ügyben. Az ellene folyó perben az ügyészek 312 millió dolláros büntetést és hét év börtönt kértek, a bíróság viszont csak 98 millió dollárt és három év felfüggesztettet ítélt meg.

A cégvezér, akit a vállalati búcsúztató igazi látnoknak aposztrofál, nagyjából 20 milliárd dollárnyi vagyont hagy örököseire.

Közösség & HR

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.