A közösségi hálózat API-jára támaszkodó fejlesztők néhány napja legalább azt megtudhatták, miért nem funkcionál többé a megoldásuk. Az ügy szépen kidomborítja a Twitter működését a Musk-érában.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy itteni idő szerint január 13-án hajnalban rejtélyes módon elkezdtek működésképtelenné válni a Twitter alkalmazásprogramozási felületére, röviden API-jára épülő, a közösségi hálózat tartalmait a hivatalos megoldáshoz képest eltérő formában feldolgozó programok.

Mivel egy esetleges rendszerszintű változásról egyik érintett app fejlesztőjét sem értesítette a Twitter, kezdetben a többség abban reménykedett, hogy csak egy váratlan hibáról van szó. Ahogy teltek az órák, majd a napok, az egyre világosabbá vált, hogy nem technikai gikszer áll a háttérben. Hogy akkor pontosan mi is, arra viszont még többet kellett várni, mert a durva állománytisztításon átesett Twittertől senki nem reagált a megkeresésekre.

Időutazók előnyben

A rádiócsendet végül mút hét kedden törte meg a cég úgy, hogy abban nem volt sok köszönet. A témával kapcsolatban kiadott rövidke üzenetben ugyanis az állt, hogy a Twitter komolyan veszi "régóta érvényben lévő API-szabályait", aminek következtében "lehetséges, hogy egyes appok nem működnek".

Attól most tekintsünk el, hogy jogi értelemben soha nem voltak API-szabályok, csak a Twitter és a külső fejlesztők viszonyát rögzítő fejlesztői megállapodás (Developer Agreement) ezt szabályozó passzusairól beszélhetünk. Ennél sokkal érdekesebb, hogy azok a bizonyos "régóta érvényben lévő" szabályok csak két nappal később, múlt hét csütörtökön kerültek bele a hivatalos dokumentumba.

A jelenlegi állapotában 2023. január 19-ével hatályos megállapodás szövege valóban szigorú feltételeket szab a cég API-jának felhasználására. A licencelt anyagokra érvényes felhasználási korlátozásokat felsoroló szakasz c) pontja ugyanis kifejezetten tiltja, hogy a külső fejlesztők a Twitter meglévő alkalmazásait helyettesítő vagy azokhoz hasonló szolgáltatást vagy terméket alkossanak.

Csakhogy mindez a Wayback Machine által január 18-án rögzített változatban egyáltalán nem szerepelt. Tehát az érintett alkalmazások működését úgy tette tönkre a Twitter közel egy hétig, hogy arra semmiféle alapja nem volt. Az API-kra támaszkodó fejlesztők számára ez azért is lehet különösen fájó, mivel a közösségi platform korábbi vezetősége 2021 végén kifejezetten támogató jellegű pontosításokat és változtatásokat eszközölt a partnerekre vonatkozó szabályzatban. A cég szerint mindezt azért, "hogy egyértelművé tegyük a fejlesztői ökoszisztémát, és olyan nyílt API-platformot biztosítsunk, amely megkönnyíti a fejlesztők számára az építkezést, az innovációt és a nyilvános diskurzus befolyásolását".

Más szelek fújnak

A Twittert végül kényszerből megvásárló Elon Musk irányítása alatt minden szempontból új szelek fújnak a cégnél. Az excentrikus multimilliárdos valóságos ámokfutásba kezdett annak érdekében, hogy a vállalat megfelelő pénzügyi eredményeket tudjon hozni. A már említett brutális mértékű elbocsátási hullám mellett az elmúlt néhány hónap bővelkedett kapkodó vagy éppen kétségbeesettnek tűnő lépésekben, de Musk egyelőre mindig képes volt új szintre lépni a káoszba taszított közösségi platform reformjait illetően.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.