Már kétezer fő alatt lehet a vállalat létszáma, bezuhantak a bevételek, de még mindig vannak tervek a hogyan továbbra. Új előfizetési csomagot is bejelentettek.

Továbbra is lázasan dolgoznak Elon Muskék a Twitter megreformálásán. Lassan az tekinthető kivételes napnak, amikor nem történik valami említésre érdemes a cégnél. Tegnap például, miközben bejelentettek egy új előfizetői csomagot, gyorsan kirúgtak még néhány embert.

Kicsit úgy készül az új Twitter, mint Musk többi projektje. Csak míg egy új Teslának a kitalálása és legyártása között hosszabb idő telik el, és addig van idő finomítani a 280 karakteres tweetekben világgá kürtölt fantazmagóriákat, addig a Twitter csak egy (sok) szoftver, amiben akár egyik napról a másikra is végre lehet hajtani "radikális" módosításokat.

Éves csomagban is megvehető a kék pipa

Elon Musk óriási ötlete volt a Twitter bevételeinek növelésére a Twitter Blue villámgyors élesítése, ami amúgy akkor már vagy másfél éve kísérleti fázisban volt, ám az előző vezetés ódzkodott a bevetésétől. Talán pont azért, ami végül bekövetkezett: a twitterezők pillanatok alatt széttrollkodták az átgondolatlan, rosszul működő rendszert, így végül Musk visszavonulót fújt – hogy aztán a kitűzött határidőnél később, némileg újragondolva ismét elinduljon a szolgáltatás.

Tegnap aztán kicsit újra csavartak egyet a koncepción, mivel bejelentették, hogy éves előfizetési csomagot ajánlanak a havinál kedvezőbb áron. Aki validált twitterezői státuszra vágyik, a webes felületen érvényes havi 8 dolláros ár helyett egy évre előre megválthatja a maga kék pipáját mindössze 84 dollárért. Az ajánlat nem vehető igénybe a Twitter mobil alkalmazásán keresztül, ami egyébként sem túl pénztárcabarát megoldás, mivel mind az iOS-es, mind az androidos készülékek esetében 11 dollárt kell fizetni havonta. (A Twitter ezzel praktikusan a felhasználókkal fizetteti ki az alkalmazásplatformok által tőle beszedett, jellemzően 30 százalékos jutalékot.) 

A kedvezmény nem vehető igénybe globálisan, csak az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Japánban, Új-Zélandon és Ausztráliában, derül ki a vállalat közleményéből. A tájékoztató szerint az előfizetéssel járó minden funkció azonnal élesedik, kivéve a két pipát, mert az ahhoz szükséges ellenőrzések elvégzése időbe kerül.

Mint a közleményben is olvasható, a kék pipa korábban a hiteles közérdekű fiókok jelzésére szolgált, azaz politikusok, híres személyiségek, újságírók, közszereplők fiókjainak volt fenntartva. Tavaly azonban egy ideig bárki megkaphatta, aki hajlandó volt fizetni érte. Mivel ezzel párhuzamosan Musk módszeresen leépítette a vállalat belső ellenőrzési mechanizmusait, a felhasználók könnyedén széttrollkodták a fizetős részt (is). Ez azért volt különösen kínos, mert az egész "kék pipa ügy" a hirdetőknek szólt: a nagy vállalatok ugyanis nem akartak kínos/vállalhatatlan témák mellett megjelenni.

Azt nem tudni, hogy az éves előfizetési csomag hoz-e a tartalom ellenőrzésében érdemi változást. Arra azonban már előre figyelmeztetik az előfizetőket, hogy a Twitter Blue részeként meghirdetett funkciók (könyvjelző mappa, egyénik alkalmazásikonok és témák, hosszabb videók stb. – teljes felsorolás a közleményben) nem mindegyike érhető el az összes platformon. Mint a Reuters megjegyzi, Musk tavaly decemberben még arról is beszélt, hogy lesz egy Twitter Basic, ami feleannyi reklámmal jár, mintha mezei twitterező lenne az ember, a teljes előfizetői csomaggal pedig minden reklámtól meg lehet szabadulni.

Na de ki csinálja a háttérmunkát?

Az éves előfizetői csomag bejelentésével párhuzamosan gyorsan elküldtek még 50 embert a cégtől – hozta nyilvánosságra az Insider belső értesülésekre hivatkozva. Ez manapság, amikor tízezrével küldik el az embereket a technológiai vállalatok, nem hír. De a Twitternél ez már a sokadik kör, amivel a pár hónapja még kb. 7500 alkalmazottal, és kb. 5500 szerződéses munkavállalóval működő vállalatban kétezer fő alá csökken a főállású dolgozók létszáma, és kb. 1000-1100 szerződéses lehet.

Ez valószínűleg jelentős bérköltség-megtakarítást jelent, de a Reuters szerint a bevételek is bezuhantak. Egy belső prezentáció szerint az előző év negyedik negyedévében 35 százalékkal csökkent a bevétel, de a menedzsment az első negyedévre ennél is nagyobb, 39 százalékos csökkenéssel számol.

Közösség & HR

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.