Úgy tűnik, Musk nem akar keresztkédésekre válaszolni és még többet fizetni egy elveszített per nyomán, inkább kifizeti a tavasszal kialkudott 44 milliárd dollárt kedvenc közösségi platformjáért.

Úgy tűnik, hogy mégsem feltétlenül kerül sor arra az október közepére kiírt bírósági tárgyalásra, amelynek tétje az lenne, hogy a Twitternek sikerül-e köteleznie az üzletembert a korábbi felvásárlási ajánlata szerinti 44 milliárd dolláros ügylet megkötésére. Musk a beszámolók szerint hétfőn küldött levelet a Twitter vezetőségének, amelyben közölte, hogy peren kívüli megegyezést javasol, és az eredeti feltételekkel kívánja folytatni az üzletet. Bár azt senki sem tudja biztosan, hogy a világ leggazdagabb embere miért dobta be hirtelen a törölközőt, a kommentárok alapján nyilvánvalóvá válhatott, hogy el fogja veszíteni a pert.

A Twitter részvényárfolyama a hírre majdnem 48 dollárig emelkedett, mielőtt felfüggesztették volna a cég papírjaival való kereskedést (az eredeti, áprilisi felvásárlási ajánlat részvényenként 54,2 dollárról szólt), sőt még a Tesla is néhány százalékot erősödött a New York-i tőzsdén. A Reutersnek nyilatkozó jogász szerint Musk minden bizonnyal elfogadta, hogy nem lesz képes sem az üzlettől elállni, sem a vételárat csökkenteni, sőt akár még kártérítést is fizethet a részvényeseknek. Cserébe eskü alatt kellene majd tanúskodnia azokról az állítólagos információiról, amelyek szerint a Twitter hamis adatokat közölt a platformon aktív szoftverrobotok arányáról.

Még idejében dobja be a lapjait

Ezzel kapcsolatban már hivatalos vizsgálat is indult, az ügyet pedig olyan részletek is bonyolították, mint hogy Musk az eredeti tárgyalások során lemondott volna a cég teljes körű átvilágításról, miközben beleegyezett, hogy 1 milliárd dolláros lelépési díjat fizet a vállalatnak, ha az ügylet az ő hibájából maradna el. Hogy a dolog még érdekesebb legyen, időközben nyilvánosságra került a közösségi hálózat egykori biztonsági vezetőjénak beszámolója is, amelyben többek között azt állítja, hogy a Twitter félrevezette az amerikai szövetségi szabályozó hatóságokat a hekkerek és a spamfiókok elleni védekezésével kapcsolatban.

A Twitter álláspontja mindenesetre az, hogy a hamis és automatizált fiókokról szóló kifogások mögött valójában az üzleti környezet változása áll, magyarul Musk azért nem hajlandó eleget tenni a Twitter és részvényesei felé fennálló kötelezettségeinek, mert az általa aláírt megállapodás már nem szolgálja a személyes érdekeit. A peres eljárásban tehát most azt kellene eldönteni, hogy melyik fél szegte meg a szerződésben vállaltakat: a Twitter a rosszhiszemű, amiért nem adja ki a botok arányának ellenőrzéséhez szükséges belső adatokat, vagy Musk próbál meg mondvacsinált problémákra hivatkozva elállni az üzlettől.

Ahogy korábban írtuk, a döntés a Delaware államban működő úgynevezett kancellári bíróság vezetőjének kezében lenne, aki korábban már rákényszerített egy ajánlattevőt, hogy akarata ellenére is végigvigyen egy cégfelvásárlást. Ez pedig azért különösen érdekes, mert az USA-ban pedig a mai napig is csak néhány ilyen esetet tartanak számon. A legújabb fejleményekhez tartozik, hogy a Twitter vezetősége korábban már megkapta a részvényesek támogatását az eladáshoz, vagyis az üzletet gyorsan nyélbe lehet ütni a következő hetekben, ha a felek mégis megegyeznek egymással az eredeti feltételek mellett.

Piaci hírek

Kémprogramokat fejlesztő cég nyomára bukkant a Google biztonsági csapata

A Chrome hibajelentő programjában kaptak információt azokról az eszközökről, amelyekkel a Chrome, a Firefox és a Microsoft Defender be nem foltozott sebezhetőségeit lehet kihasználni.
 
Hirdetés

A japán technológia és a hazai szakértelem ötvözete a hibrid irodákban

Az aktuális gazdasági környezet a hazai vállalkozásokat is komoly kihívások elé állítja, miközben a pandémia hatására kialakult hibrid munkavégzés felborította a megszokott munkafolyamatokat. A japán Kyocera megoldásaival az irodatechnika mellett már az energetika piacon is elérhető mindaz a helyben hozzáadott érték, amire szükség lehet a felmerülő problémák megoldásához.

Az elkövetkező öt évben akár évi 3,7 százalékkal is bővülhet az európai IT-s munkaerőpiac, melynek egyre nagyobb szeletét adják a projektmunkások.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.