Úgy tűnik, Musk nem akar keresztkédésekre válaszolni és még többet fizetni egy elveszített per nyomán, inkább kifizeti a tavasszal kialkudott 44 milliárd dollárt kedvenc közösségi platformjáért.

Úgy tűnik, hogy mégsem feltétlenül kerül sor arra az október közepére kiírt bírósági tárgyalásra, amelynek tétje az lenne, hogy a Twitternek sikerül-e köteleznie az üzletembert a korábbi felvásárlási ajánlata szerinti 44 milliárd dolláros ügylet megkötésére. Musk a beszámolók szerint hétfőn küldött levelet a Twitter vezetőségének, amelyben közölte, hogy peren kívüli megegyezést javasol, és az eredeti feltételekkel kívánja folytatni az üzletet. Bár azt senki sem tudja biztosan, hogy a világ leggazdagabb embere miért dobta be hirtelen a törölközőt, a kommentárok alapján nyilvánvalóvá válhatott, hogy el fogja veszíteni a pert.

A Twitter részvényárfolyama a hírre majdnem 48 dollárig emelkedett, mielőtt felfüggesztették volna a cég papírjaival való kereskedést (az eredeti, áprilisi felvásárlási ajánlat részvényenként 54,2 dollárról szólt), sőt még a Tesla is néhány százalékot erősödött a New York-i tőzsdén. A Reutersnek nyilatkozó jogász szerint Musk minden bizonnyal elfogadta, hogy nem lesz képes sem az üzlettől elállni, sem a vételárat csökkenteni, sőt akár még kártérítést is fizethet a részvényeseknek. Cserébe eskü alatt kellene majd tanúskodnia azokról az állítólagos információiról, amelyek szerint a Twitter hamis adatokat közölt a platformon aktív szoftverrobotok arányáról.

Még idejében dobja be a lapjait

Ezzel kapcsolatban már hivatalos vizsgálat is indult, az ügyet pedig olyan részletek is bonyolították, mint hogy Musk az eredeti tárgyalások során lemondott volna a cég teljes körű átvilágításról, miközben beleegyezett, hogy 1 milliárd dolláros lelépési díjat fizet a vállalatnak, ha az ügylet az ő hibájából maradna el. Hogy a dolog még érdekesebb legyen, időközben nyilvánosságra került a közösségi hálózat egykori biztonsági vezetőjénak beszámolója is, amelyben többek között azt állítja, hogy a Twitter félrevezette az amerikai szövetségi szabályozó hatóságokat a hekkerek és a spamfiókok elleni védekezésével kapcsolatban.

A Twitter álláspontja mindenesetre az, hogy a hamis és automatizált fiókokról szóló kifogások mögött valójában az üzleti környezet változása áll, magyarul Musk azért nem hajlandó eleget tenni a Twitter és részvényesei felé fennálló kötelezettségeinek, mert az általa aláírt megállapodás már nem szolgálja a személyes érdekeit. A peres eljárásban tehát most azt kellene eldönteni, hogy melyik fél szegte meg a szerződésben vállaltakat: a Twitter a rosszhiszemű, amiért nem adja ki a botok arányának ellenőrzéséhez szükséges belső adatokat, vagy Musk próbál meg mondvacsinált problémákra hivatkozva elállni az üzlettől.

Ahogy korábban írtuk, a döntés a Delaware államban működő úgynevezett kancellári bíróság vezetőjének kezében lenne, aki korábban már rákényszerített egy ajánlattevőt, hogy akarata ellenére is végigvigyen egy cégfelvásárlást. Ez pedig azért különösen érdekes, mert az USA-ban pedig a mai napig is csak néhány ilyen esetet tartanak számon. A legújabb fejleményekhez tartozik, hogy a Twitter vezetősége korábban már megkapta a részvényesek támogatását az eladáshoz, vagyis az üzletet gyorsan nyélbe lehet ütni a következő hetekben, ha a felek mégis megegyeznek egymással az eredeti feltételek mellett.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.