A közösségi hálózat körül még az ünnepek közeledtével sem csendesedik az élet. Sőt!

Ember legyen a talpán, aki követni tudja azt a botkormányrángatást, amelyet a Twittert végül kényszerűségből 44 milliárd dollárért idén októberben megvásárló Elon Musk végez a közösségi platformon. Ez a mindössze két hónap bővelkedett drasztikus, kapkodó, vagy éppen kétségbeesettnek tűnő akciókban, ám az elmúlt néhány nap, és különösen a legutóbbi pár óra még a korábban tapasztalt fejetlenségekhez képest is új szintet képvisel.

Itt mindent szabad (amit Musk enged)

A dolgok a múlt hét közepén kezdtek felforrósodni azzal, hogy Musk, aki egyébként a szólásszabadság nagy bajnokaként szeret tetszelegni, először több tucat olyan felhasználót tiltott ki a Twitterről, akik milliárdosok (köztük természetesen Musk) által használt magángépek útjairól számoltak be, egyébként teljesen nyilvánosan elérhető repülési adatokra alapozva. Ezt követte egy sor tekintélyes amerikai lapnál dolgozó újságíró kizárása, akiknek a "bűne" az volt, hogy beszámoltak a sztoriról.

Az érintettek nagyrészét ugyan egy közösségi szavazást követően pénteken Musk "visszaengedte" saját bejáratú platformjára, ám szombaton a Wahington Post munkatársának fiókjára csapott le, aki éppen egy kommentárt próbált kérni Musktól a készülő sztorijához. Taylor Lorenz felfüggesztését később Musk egy korábban elkövetett doxxinggal magyarázta, ám az újságíró posztjai között nem látni semmi olyat, ami kimerítené a nem publikus személyes adatok megosztását.

Totális háború (vagy majd még meglátjuk, mi lesz belőle)

Ezek a fentebb említett akciók azonban csak könnyed előjátéknak tekinthetők ahhoz a nyilvános önégetéshez képest, amit a Twitter produkált az elmúlt 24 órában. A cég vasárnap rendkívül szigorú szabálymódosításokat jelentett be. Ennek értelmében tiltottá válik egy sor közösségi hálózat, köztük a Facebook, az Instagram, vagy éppen a Twitter-menekültek új otthonaként emlegetett Mastodon tartalmainak megosztása.

A magyarázat szerint a rendelkezéseket az ingyen reklámozás megakadályozására vezették be, ám a cenzúrabuzogány a cékhoz képest lényegesen keményebben csapott le. Például a felhasználók biójában sem szerepelhet ezekre az oldalakra mutató link, sőt még olyan linkaggregátor szolgáltatások sem, amelyeken az emberek a különböző online elérhetőségüket szokták egy helyen megjeleníteni. A folyamatos ellenőrzést és a trükközők megbüntetését belengető Twitter azt is világossá tette, hogy az új feltételek megsértésének tekinti azt is, ha valaki képként posztolja a tiltott hivatkozásokat, vagy éppen az írásjeleket szövegesen kiírva próbálja a feketelistázott platformon található tartalmához vezetni twitteres követőit.

Irány a Téli Palota!

A vasárnapi időzítés ellenére az intézkedések híre villámgyorsan hatalmas hullámokat gerjesztett és nem csak az internet népének hangos többsége horgadt fel, de Musk korábbi támogatói közül is akadtak jópáran, akik erős kritikát fogalmaztak meg, vagy éppen értetlenségüket hangsúlyozták a fejleményekkel kapcsolatban. 

 

 

A fenti poszt például az Y Combinator alapítójától származik, aki mindezidáig teljes mellszélességgel támogatta Musk hatalomátvételét. Azt talán mondani se kell, hogy az üzenet élesedését követően Paul Graham fiókját felfüggesztette a Twitter, de Musk nem sokkal később jelezte, hogy visszaállítják az elérhetőségét.

A felzúdulás annyira erősre és általánosra sikeredett, hogy alig néhány órával az új szabályzat bejelentését követően visszatáncolt a cég (ejtsd: Musk), és a részletes feltételeket tartalmazó információs oldalt is törölték. Szerencsére az internet nem felejt.

Maga Musk pedig nekiállt egy látványos salto mortale bemutatására. A korábbi közösségi szavazások gyakorlatát új szintre emelve ezúttal arról kérdezi a felhasználókat, hogy lemondjon-e a Twitter éléről. Musk megerősítésként azt is hozzátette, hogy bármi legyen is a végeredmény, tartani fogja magát a népakarathoz. A cikk írásának pillanatában, bő három órával az online urnák zárása előtt 57 százalékkal kényelmes többségben vannak a Musk távozására szavazók.
 

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.