Sam Altman sokadszor fejtette ki, hogy mennyire nyomasztó a mesterséges intelligencia villámgyors és nem megfelelően szabályozott fejlődése, de úgy tűnik, hogy lassítani azért nem fognak.

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman ismét arról értekezett, hogy ő maga is fél az cégénél kifejlesztett mesterséges intelligenciától. A Times of India csatornáján néhány nappal ezelőtt közzétett beszélgetésben úgy fogalmazott, hogy a ChatGPT megjelenése miatt álmatlanságban szenved attól a gondolattól, hogy esetleg "valami nagyon rosszat csináltak". Bár ehhez hozzáteszi, hogy szerinte nincs szó ilyesmiről, de ettől még úgy látja, hogy repülőrajtot adtak a teljes MI-iparágnak, és a későbbiekben már nem lesznek képesek túl nagy hatást gyakorolni a dolgok alakulására. Altman szerint aggasztó, hogy innetől egyre gyorsabb lesz az új mesterségesintelligencia-rendszerek létrehozása, ezek működése pedig annyira bonyolulttá válik, hogy azt sem ő, sem a többi szakmabeli nem láthatja át a programok közzétételét megelőzően.

Ez messze nem az első alkalom, hogy az OpenAi vezetője a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztet, hiszen már hónapok óta rendszeresen osztja meg a nyilvánosssággal a félelmeit. Néhány hete pédául valós kockázatnak nevezte a generatív algoritmusok felhasználását a közelgő amerikai elnökválasztás során: egy szenátusi bizottsági ülésen úgy fogalmazott, hogy "ideges miatta", sürgetve a megfelelő szabályok és irányelvek felállítását. (Azóta már ki is derült, hogy félelmei nem voltak alaptalanok.) Nem sokkal később ő maga is aláírta a Center for AI Safety (CAIS) vészjósló nyilatkozatát, amelyben a technológia által hordozott "kihalási kockázatokra" figyelmeztetnek, korábban pedig arról írt a Twitteren, hogy az MI "nem áll messze valami potenciálisan félelmetestől", ezért kritikus jelentőségűnek tartja a terület szabályozását.

Kérem, állítsanak meg!

A dolog mé érdekesebb, hogy Altman ugyanilyen gyakran próbálja meg elvenni saját kijelentéseinek az élét: korábban azt is kifejtette, hogy túl nagy feneket kerítenek neki,amikor arról beszél, hogy "egy kicsit fél" a mesterséges intelligenciától. Szerinte őrültség lenne, ha valamilyen szinten nem tartana tőle, és együttérez azokkal is, akik nála sokkal aggasztóbbnak látják a helyzetet. Innentől tényleg zavarba ejtő az OpenAI irányírójának megnyilatkozásait figyelni, hiszen nála többet talán senki sem tett a fejlett mesterséges intelligencia építéséért és a hétköznapi életünkbe való becsatornázásáért, és azt a rendszeres figyelmeztetések mellett sem veti fel soha, hogy az OpenAI-nak esetleg nem kellett volna közzé tennie a ChatGPT-t, vagy hogy az általa már eddig is látványosan kifejtett diszrupció nem feltétlenül bizonyul hasznosnak.

Az biztos, hogy kevés vállalkozás működik a világon, amelynek alapítója és első embere folyamatosan a saját termékeiben rejlő kockázatokról nyilatkozik, és saját működésének szabályozását sürgeti, miközben a lábát a gázpedálon tartja, és 100 milliárd dollárnyi további befektetést célozna meg a következő években. Altman eközben persze azt is hangoztatja, hogy a technológia mennyivel jobbá teheti a világot, az ellentmondásokat pedig azzal igyekszik feloldani, hogy a mesterséges intelligencia egyelőre nem veszélyes, csak a megfelelő szabályozás híján válhat azzá belátható időn belül. A fenti beszélgetés során is lelkesen ecseteli a küszöbön álló munkaerőpiaci változásokat, miközben a technológia miatt már most is emberek veszítik el a megélhetésüket a költségcsökkentést hajszoló cégvezetők közreműködésével.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.