Legalábbis a Center for AI Safety nyilatkozatának több száz aláírója szerint, akik között a mesterséges intelligencia vezető szakértőit és globális techcégek képviselőit is ott találjuk.
Hirdetés
 

Három vezető mesterségesintelligencia-fejlesztő cég vezetői is aláírták a Center for AI Safety (CAIS) tegnap közzétett, egyetlen mondatból álló nyilatkozatát, amelyben a technológia által hordozott "kihalási kockázatokra" figyelmeztetnek. Az OpenAI, a DeepMind és az Anthropic vezérigazgatói ezeket a veszélyeket a nukleáris háborúhoz vagy a világjárványokhoz hasonlították, és a felsorolt, társadalmi szintű kockázatok mellett ma már globális prioritásnak minősítették az MI alkalmazásából fakadó rizikó csökkentését is. A nyilatkozat aláírói között MI-szakértők, illetve a Microsoft vagy a Google vezetői is szerepelnek.

Ehhez a CAIS a Business Insidernek nyilatkozva hozzátette, hogy ellenőrizte az aláírók személyét, illetve azt a tényt, hogy valóban ők maguk csatlakoztak-e a kezdeményezéshez. A lap a DeepMind kommentárját is idézi, mely szerint a mesterséges intelligencia átalakítja a társadalmat, így elengedhetetlen, hogy felismerjük az általa kínált lehetőségek mellett a technológia árnyoldalait is. A társaság kiemelte a politikai döntéshozókkal folytatott munkát az áttörések előnyeinek kihasználására és a kockázatok mérséklésére, miközben az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban érkeznek a fentihez hasonló figyelmeztetések.

A felhasználók sem tűnnek nyugodtnak

Korábban nagy nyilvánosságot kapott, amikor ugyancsak szakértők és iparági vezetők reagáltak az OpenAI ChatGPT virális népszerűségére és az arra épülő, MI-alapú termékek megjelenésére. A március végi nyílt levélhez időközben már több mint 10 ezren csatlakoztak, azonnali hat hónapos szünetet kérve a GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében. Sőt a jelek szerint a nagyközönség is tart az ellenőrizetlen MI-technológiától: a Reuters és az Ipsos reprezentatív online kérdőíves kutatása alapján az amerikaiak nagy többsége szerint a mesterséges intelligencia gyors terjedése veszélybe sodorhatja az emberiség jövőjét.

Az ilyen irányú félelmek alapja egyébként részben a big tech vállalatok között feltámadt fegyverkezési verseny, ahogy a társaságok egyre többet invesztálnak a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, és kapkodva dobják piacra az erre épülő új termékeket. A szabályozási kereteket maga mögött hagyó, elgyorsult fejlődés már a politikai döntéshozók körében is mindenhol kiemelt téma: legutóbb mi is beszámoltunk a G7 csoport Japánban tartott fórumán kiadott nyilatkozatról, amelyben a résztvevők egyetértettek a közös ellenőrzés szükségességéről, miután a generatív MI-technolgiák a vártnál sokkal gyorsabban fejlődnek.

Visszatérve a CAIS közleményére, az aláírók között mindenképpen Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója tűnik a legérdekesebbnek, akinél többet nem sokan tettek a fejlett mesterséges intelligencia létrehozásáért és becsatornázásáért a valós világba. Altman korábban is rendszeresen felvetette, hogy a mesterséges intelligencia jövője megrémíti, bár eközben azt is hangoztatja, hogy a technológia mennyivel jobbá teszi a világot. Ez a disszonancia, ha nem is könnyen, de azzal magyarázható, hogy egyelőre nem tartja veszélyesnek az MI-t, de belátható időn belül szerinte is azzá válhat, így ő maga is sürgeti kockázatokra reagáló szabályozás megalkotását.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.