Legalábbis a Center for AI Safety nyilatkozatának több száz aláírója szerint, akik között a mesterséges intelligencia vezető szakértőit és globális techcégek képviselőit is ott találjuk.

Három vezető mesterségesintelligencia-fejlesztő cég vezetői is aláírták a Center for AI Safety (CAIS) tegnap közzétett, egyetlen mondatból álló nyilatkozatát, amelyben a technológia által hordozott "kihalási kockázatokra" figyelmeztetnek. Az OpenAI, a DeepMind és az Anthropic vezérigazgatói ezeket a veszélyeket a nukleáris háborúhoz vagy a világjárványokhoz hasonlították, és a felsorolt, társadalmi szintű kockázatok mellett ma már globális prioritásnak minősítették az MI alkalmazásából fakadó rizikó csökkentését is. A nyilatkozat aláírói között MI-szakértők, illetve a Microsoft vagy a Google vezetői is szerepelnek.

Ehhez a CAIS a Business Insidernek nyilatkozva hozzátette, hogy ellenőrizte az aláírók személyét, illetve azt a tényt, hogy valóban ők maguk csatlakoztak-e a kezdeményezéshez. A lap a DeepMind kommentárját is idézi, mely szerint a mesterséges intelligencia átalakítja a társadalmat, így elengedhetetlen, hogy felismerjük az általa kínált lehetőségek mellett a technológia árnyoldalait is. A társaság kiemelte a politikai döntéshozókkal folytatott munkát az áttörések előnyeinek kihasználására és a kockázatok mérséklésére, miközben az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban érkeznek a fentihez hasonló figyelmeztetések.

A felhasználók sem tűnnek nyugodtnak

Korábban nagy nyilvánosságot kapott, amikor ugyancsak szakértők és iparági vezetők reagáltak az OpenAI ChatGPT virális népszerűségére és az arra épülő, MI-alapú termékek megjelenésére. A március végi nyílt levélhez időközben már több mint 10 ezren csatlakoztak, azonnali hat hónapos szünetet kérve a GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében. Sőt a jelek szerint a nagyközönség is tart az ellenőrizetlen MI-technológiától: a Reuters és az Ipsos reprezentatív online kérdőíves kutatása alapján az amerikaiak nagy többsége szerint a mesterséges intelligencia gyors terjedése veszélybe sodorhatja az emberiség jövőjét.

Az ilyen irányú félelmek alapja egyébként részben a big tech vállalatok között feltámadt fegyverkezési verseny, ahogy a társaságok egyre többet invesztálnak a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, és kapkodva dobják piacra az erre épülő új termékeket. A szabályozási kereteket maga mögött hagyó, elgyorsult fejlődés már a politikai döntéshozók körében is mindenhol kiemelt téma: legutóbb mi is beszámoltunk a G7 csoport Japánban tartott fórumán kiadott nyilatkozatról, amelyben a résztvevők egyetértettek a közös ellenőrzés szükségességéről, miután a generatív MI-technolgiák a vártnál sokkal gyorsabban fejlődnek.

Visszatérve a CAIS közleményére, az aláírók között mindenképpen Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója tűnik a legérdekesebbnek, akinél többet nem sokan tettek a fejlett mesterséges intelligencia létrehozásáért és becsatornázásáért a valós világba. Altman korábban is rendszeresen felvetette, hogy a mesterséges intelligencia jövője megrémíti, bár eközben azt is hangoztatja, hogy a technológia mennyivel jobbá teszi a világot. Ez a disszonancia, ha nem is könnyen, de azzal magyarázható, hogy egyelőre nem tartja veszélyesnek az MI-t, de belátható időn belül szerinte is azzá válhat, így ő maga is sürgeti kockázatokra reagáló szabályozás megalkotását.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.