A mesterséges intelligencia az OpenAI vezérigazgatója szerint is kockázatot jelent a jövő évi választások integritására nézve, ezért a megfelelő szabályok és irányelvek kidolgozását sürgeti.

A techvállalatok már hónapok óta all-in versenyben vannak az egyre sokoldalúbb MI-eszközök piacra vitelében, hatalmas mennyiségű adatot és dollármilliárdokat fektetve a termékek felépítésébe. A kritikusok ennek megfelelően arrra figyelmeztetnek, hogy az ész nélküli technológiai fejlesztések minimum társadalmi károkat okoznak majd, legyen szó az elfogultság erősítéséről vagy a félretájékoztatásról, de a pesszimistábbak már annak a lehetőségét is tárgyalják, hogy a mesterséges intelligencia miként pusztíthatja el magát az emberiséget is. A Fehér Ház ennek örvén már iparági vezetőkkel is egyeztet, a törvényhozásban pedig olyan lépésekről tárgyalnak, amelyek a kockázatok és visszaélések minimalizálása mellett segíthetnek kibontani a technológia előnyeit, beleértve a nemzetbiztonság erősítését is.

A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia többnyire jó dolog, de a használata jelentős aggodalomra ad okot, akár a 2024-es választások integritására nézve is. Sam Altman kedden egy szenátusi bizottsági ülésen úgy fogalmazott, hogy "ideges emiatt", illetve megfelelő szabályok és irányelvek felállítását tartja szükségesnek. Így az Egyesült Államoknak ki kellene dolgoznia a MI-modellek fejlesztésében alkalmazandó, általános tesztelési és engedélyezési követelményeket az olyan programok esetében, amelyek mondjuk képesek lehetnek meggyőzni vagy manipulálni az emberek személy meggyőződését. A Reuters tudósítása az egyik jelenlévő szenátort idézi, aki szerint már "nincs rá mód, hogy a dzsinnt visszategyék a palackba", mivel a technológia az egész világon robbanásszerűen terjed.

A verseny már javában zajlik

A hírügynökség beszámolója alapján Altman azt az elképzelést is támogatta, hogy az egyes vállalatoknak lehetőséget kell adni annak kinyilatkoztatására, ha nem akarják, hogy adataikat mesterséges intelligencia képzéséhez használják fel, ugyanakkor a nyilvános weben található anyagok alkalmazását "tisztességes játéknak" tartja. Ide tartozik, hogy az OpenAI egyik munkatársa a közelmúltban egy amerikai MI-engedélyezési ügynökség létrehozását is javasolta, Altman emellett globális együttműködésre szólított fel a mesterséges intelligencia és a biztonsági megfelelőség területén. A Reuters szerint legutóbb az IBM adatvédelmi vezetője szólította fel rá az amerikai kongresszust, hogy a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozást olyan területekre összpontosítsa, ahol az a legnagyobb társadalmi károkat okozhatja.

Felmerül persze a kérdés, hogy az OpenAI miért nyomja padlóig a gázt a források bevonásában és az MI-technológia fejlesztésében vagy közzétételében, ha veszélyes hiányosságokat lát a szabályozási környezetben. Egy március végén kelt nyílt levélben, amelyet azóta több mint 10 ezer szakértő és technológiai vezető írt alá, azonnali hat hónapos szünetet kértek az OpenAI GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében. Ezzel szemben áll az a meggyőződés, amit mások mellett Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója is népszerűsít. Szerinte a hat hónapos vagy bármekkora szünet az MI veszélyeinek tanulmányozására csak arra lenne jó, hogy az USA elveszítse maradék előnyét is Kínával szemben. Az érintetteknek szerinte is tárgyalniuk kell szükséges korlátokról, de az MI-versenyt ettől még hiba lenne visszafogni.

Közösség & HR

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.