A Fehér Ház a magáncégekkel fogna össze az űrrendszerek biztonsága és a "secure by design" technológiák fejlesztésére.

A múlt hónapban az Egyesült Államok Nemzeti Kiberigazgatójának Hivatala (ONDC) a Nemzeti Űrtanáccsal (NSpC) közösen adott otthont a Space Systems Cybersecurity Executive Forumnak, melyen sor került egy titkos fenyegetésről szóló eligazításra is a vezető kormányzati tisztviselőkkel és az űripar vezetőivel, valamint egy kerekasztal-beszélgetésre a köz- és magánszervezetek biztonsági együttműködésről. Ahogy a megbízott nemzeti kiberigazgató, Kemba Walden egy most zajló biztonsági konferencián is megerősítette, az űrrendszerek kiberfenyegetésekkel szembeni védelmét továbbra is égető problémaként kezelik, ami magas szintű figyelmet igényel.

Ennek érdekében a Fehér Ház űripari kiberbiztonsági workshopot rendez a héten Dél-Kaliforniában, a következő hónapokban pedig még több több ilyen eseményt tart az Egyesült Államok más részein. Ezeken az űripar szereplőivel közösen vitatják meg az űrrendszerek biztosításának jelenlegi megközelítéseit és mindazokat a hiányosságokat, amelyek további útmutatást igényelnek a politikai döntéshozóktól. Walden szerint a Fehér Ház elkötelezte magát az űrrendszerek kiberbiztonságának erősítése mellett, felismerve, hogy a magánszektor innovációjának üteme és mértéke szoros köz-magán partnerséget igényel az összetett és egyedülálló ökoszisztémában.

Könnyen átláthatatlanná válik a dolog

A The Register riportja nemzeti kiberigazgatót idézi, aki szerint mindenki tisztában van vele, hogy a jelenlegi ukrajnai konfliktus egyik "első lövése" egy amerikai űrvállalat elleni kibertámadás volt – utalva arra, hogy Oroszország megpróbálta megzavarni a SpaceX Starlink szolgáltatását, ami műholdas konstellációjával internetkapcsolatot biztosított Ukrajnának. Az űrrendszerek elleni kiberfenyegetések között tehát már nemzetállami szereplők is felbukkannak (az USA szempontjából nyilván Kína vagy Oroszország), sőt a háborús cselekmények is, aminek az amerikaiak minősítik a Starlink és a Viasat rendszerei ellen tavaly év elején végrehajtott kibertámadásokat.

Walden a lap szerint sokrétű kihívásnak nevezte az ilyen rendszerek biztosítását, miután az űripari innovációban megjelent a kockázati tőke, a nagy cégek által felvásárolt startupok technológiai pedig mind a kritikus űrrendszerekben kötnek ki. Ez különösen sürgetővé teszi a "secure by design" tecnológiák bevezetését, amelyek nem valamilyen utólagosan beépíthető funkcióként kezelik a kiberbiztonsági készségeket, hanem, hanem eleve ilyen szemlélettel tervezték őket. A Fehér Ház múlt hónapban kiadott kiberbiztonsági stratégiája is ennek megfelelően értékelte az űrrendszerek biztonságossá tételét, beleértve a navigációt, a helymeghatározást és a környezeti megfigyelést.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.