Egyelőre még csak az előválasztásra melegítenek a szereplők, de máris felbukkantak olyan kampányakciók, amelyekben nem valódi, MI-generálta felvételekkel igyekszik az egyik fél a másikat lejáratni.
Hirdetés
 

Több mint egy év múlva tartják az Egyesült Államokban a következő elnökválasztást, ám az aspiránsok már most igyekeznek minden lehető eszközt bevetni annak érdekében, hogy maguk mellé állítsák a szavazókat. Nagyon úgy néz ki, hogy a mostani kampány esetében ebbe már beletartoznak a mesterséges intelligenciával előállított képek és videófelvételek is.

A Semafor beszámolója szerint az egyik esélyesnek tartott republikánus elnökjelölt, Ron DeSantis stábja olyan, Donald Trumpot támadó kisfilmet osztott meg a közösségi médiában, amelyben MI generálta képekkel dúsították fel a valódi felvételeket. A valóságban sosem megtörtént jelenetekben az újraválasztásért küzdő exelnök Anthony Faucit ölelgeti. (Fauci a pandémia idején a Fehér Ház első számú egészségügyi tanácsadója volt, akinek tevékenységét, nyiltakozatai sokan kritizálták, illetve igyekeztek elérni menesztését, amit azonban az elnöki székben ülő Trump nem tett meg. A kisfilm ezt állítja párhuzamban Trump korábbi tévés szereplésével, ahol vezetőként rendszeresen rúgta ki a beosztottjait.)

A nyilvánvalóan megtévesztésre alkalmas képekkel kapcsolatos aggályokat egy DeSantis stábjához közel álló személy azzal igyekezett eloszlatni a Semafornak, hogy mindez nem politikai hirdetésként futott, pusztán egy közösségi médiában megjelenő posztról van szó. A másik oldal érthetően kevésbé volt megengedő: "hamis képek egy hamis jelölt hamis kampányából" - summázta véleményét Trump egyik tanácsadója.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy már a mostani kampány során sem ez volt az első ilyen eset. Amikor például a regnáló elnök, Joe Biden bejelentette újraindulását, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) olyan videós hirdetéseket tett közzé, amelyeket teljes egészében MI segítségével készítettek. A videón Biden mellett Kamala Harris alelnök látható, amint a jövőbeli győzelmet ünneplik, majd több belföldi és nemzetközi (negatív) esemény látható, amelyek az RNC szerint győzelmük esetén bekövetkezhetnek.

Mondták, hogy ez lesz

A fentiek azonban senkit nem érhetnek meglepetésként. Főleg azt követően, hogy a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezetője maga is arról beszélt, hogy a generatív algoritmusok reális kockázatot jelentenek a közelgő elnökválasztás kapcsánSam Altman múlt hónapban egy szenátusi bizottsági ülésen fogalmazott úgy, hogy "ideges emiatt", illetve megfelelő szabályok és irányelvek felállítását tartja szükségesnek.

Altman javaslata szerint az Egyesült Államoknak ki kellene dolgoznia az MI-modellek fejlesztésében alkalmazandó, általános tesztelési és engedélyezési követelményeket az olyan programok esetében, amelyek képesek lehetnek meggyőzni vagy manipulálni az emberek személyes meggyőződését. Az egyik jelenlévő szenátor ugyanakkor erre azt mondta, hogy "nincs rá mód, hogy a dzsinnt visszategyék a palackba", mivel a technológia az egész világon robbanásszerűen terjed.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.