Legalábbis így látja a VMware egyik vezetője, aki szerint mindkét oldal felelős a kialakult helyzetért, ami senkinek nem jó.

A koronavírus okozta leállások és korlátozások alaposan felforgatták az informatikai szektor életét (is). Voltak szegmensek, például a távmunkát segítő alkalmazások, vagy éppen az otthoni szórakoztatást, kikapcsolódást lehetővé tevő játékok, amelyekre kifejezetten serkentő hatással volt a kényszerhelyzet. Máshol, mint mondjuk a PC-k és tabletek esetében időleges felfutást hozott, aminek később jöhet a böjtje. És persze voltak olyan területek is, ahol komoly negatív következményei lettek a vírus hozta gazdasági bizonytalanságnak. Nagy beruházások, előkészítés alatt lévő projektek kerültek parkolópályára, mivel a jövővel kapcsolatban bizonytalan ügyfelek sokkal óvatosabbá váltak.

A vírust könnyebb kimozogni

Ha a fentiek ellenére sem éreznék kényelmetlenül magukat az informatikai piac szereplői, akkor "szerencsére" akad egy másik, a globális kereskedelmet és üzleti folyamatokat legalább ennyire befolyásoló téma a nem túl kellemes 2020-as évben. Ez pedig az Egyesült Államok és Kína között immár több éve tartó, és a jelek szerint egyre csak erősödő konfliktus. A nagyhatalmak egymásra dobált vádjai és szankciói ráadásul nehezebb környezetet teremtenek, mint a koronavírus.

Ezt az álláspontot osztja a VMware ázsiai régióért felelős vezetője is, aki a Registernek nyilatkozva beszélt arról, hogy a cégnél több problémát is okozott a legfelsőbb szinteken zajló politikai tusakodás. Az amerikai székhelyű vállalat alelnöke meglehetősen diplomatikusan nem akart állásfoglalni abban a kérdésben, hogy melyik félnek van igaza, vagy hogy ki "ütött" előbb. 

Duncan Hewett ugyanakkor világossá tette, hogy sem az nem tesz jót, hogy a kínai kormány egyre komolyabb feltételeket szab azzal kapcsolatban, kikkel üzletelhetnek a belföldi vállalatok, sem az, hogy az USA-ban szintén emelkedik a beszerzendő engedélyek kupaca, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy az amerikai vállalatoktól ne kerüljön kritikus technológia, amelyet például a kínai hadsereg használhatna fel.

A nehézségek ellenére a VMware számai nem alakultak rosszul. Az IDC nyári elemzése szerint például valamivel nőtt is a cég amúgy sem gyenge jelenléte a hiperkonvergens rendszerek szoftverszállítói között. Pozícióját pedig idén sem felejtette el tovább erősíteni azzal, hogy több kisebb vállalatot is felvásárolt.

Hol lesz a vége?

Ami a nagyobb képet illeti, a helyzet egyáltalán nem tűnik jónak. Az amerikai elnök valószínűleg a jövő hónapban esedékes választásnak igyekezett megfelelően megágyazni azzal, hogy a nyáron magasabb fokozatba kapcsolta Kína-ellenes retorikáját. Donald Trump kitiltási rendeletet hozott az amerikában is rendkívül népszerű közösségi alkalmazás, a TikTok, illetve a kínai diaszpóra számára szinte létfontosságú WeChat betiltására. A fordulatokban gazdag történetnek még most sincs vége, de az bizonyos, hogy a másik oldal sem nézi ölbe tett kézzel a műsort, és válaszul szinte azonnal megszülettek a kínai korlátozó intézkedések. Mindeközben pedig egyre nagyobb bajba kerül a Huawei, amelyet lassan, de biztosan fojtanak meg a kínai távközlési cégre szabott amerikai szankciók.

Piaci hírek

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.