A Vision Fund alap bő másfél év alatt 45,5 milliárd dollár értékben, időnként elképesztő áron vásárolta be magát egy csomó technológiai cégbe, de egyelőre úgy tűnik, hogy bőven a pénzénél van.

A SoftBank csoport Vision Fund alapjáról két évvel ezelőtt írtunk először, amikor az aktuálisan 93 milliárd dollárnyi vagyontömeggel rendelkező alapkezelő hosszú távra szóló, nagy volumenű befektetéseket hirdetett meg a technológiai startupokra koncentrálva. Ezzel létrejött a világ legértékesebb magántőke-alapja, amelybe a japánok mellett szaúdi és egyesült arab emírségekbeli állami befeketők szálltak be, nem beszélve az olyan iparági nagyvállalatokról, mint amilyen az amerikai Apple és a Qualcomm, a japán Sharp vagy a tajvani Foxconn.

A Vision Fund az információs forradalom új, meghatározó platformjainak felnövesztését tűzte ki céljául, elsősorban a mesterséges intelligenciára, a tárgyak internetére (IoT) vagy a robotikára koncentrálva. Az ARM-et nem sokkal korábban 32 milliárd dollárért felvásárló SoftBank olyan fejlesztéseket keres, amelyek potenciálisan megoldást hozhatnak az emberiség fontos problémáira, ezen keresztül pedig a korai befektetőket is nagy halom pénz alá temetik.

2017 májusa óta mi is rendszeresen beszámoltunk a Vision Fund látványos költekezéséről. Az alap dollármilliárdos tőkeinjekcióval jelent meg az aktuálisan legértékesebb MI-startup, a kínai SenseTime mögött, és ma már a tőzsdei megjelenés előtt álló Uber legfontosabb tulajdonosa. Kivásárolta az Alphabet tulajdonában lévő, látványos robotikai fejlesztéseket végző Boston Dynamics-t, és alaposan kitömte a Kabbage nevű fintech unikornist.

A sort még hosszan folytathatnánk a WeWork, a Slack vagy a DoorDash befektetéseivel: a lényeg, hogy a Vision Fund 2018 végén már 49 startupnak nevezett cégben rendelkezett érdekeltséggel, amelyekbe összesen 45,5 milliárd dollárt fektetett. Ezzel gyakorlatilag elköltötte a rendelkezésére álló 97 milliárd dollár felét, és figyelembe véve, hogy a tervek szerint az alap 2022 novemberéig futna, ezzel elég feszített tempót diktál saját magának.

Pénz nem számít, amíg feljebb is van

A Vision Fund a közmegegyezés szerint drágán, sokszor akár érthetetlenül drágán szállt be a sokak szerint túlárazott üzletekbe, és átlagosan 7 milliárd dollár értékben kötött üzleteket minden egyes negyedévében. Ehhez képest úgy tűnik, hogy egyelőre bejönnek a számítások, hiszen a 45,5 milliárdos befektetések aktuális értékét az alap legutóbbi negyedéves jelentésében 55,3 milliárd dollárra tették.

Ebben pedig nem is szerepelnek a korábbi exitek, hiszen már ilyenekre is sor került. A Vision Fund még idejében beszállt például az indiai e-kereskedelmi piac meghatárotó szereplője, a Flipkart befektetői közé, hogy 2,5 milliárd dollárért vásárolt 20 százalékos részesedését nem sokkal később 4 milliárdért adja tovább a WalMartnak. Mivel a SoftBank alapjának olyan üdvöskéi is a tőzsdére lépnek, mint az Uber vagy a Slack, nemsokára ennél sokkal látványosabb kaszára is sor kerülhet majd.

A SoftBank Vision Fund eddig összességében 838 milliárd jen (nagyjából 7,6 milliárd dollár) nyereségről számolt be, ami jórészt a tulajdonában lévő startupok értéknövekedéséből adódik. Ugyanakkor figyelembe veszi a bukott üzleteket is: ilyen volt a már tőzsdei vállalatként működő Nvidia részvényeibe való bevásárlás. A Vision Fund saját közlése szerint közel 300 milliárd jent (körülbelül 2,7 milliárd dollár) bukott ezen a kalandon, miután idén januárban megszabadult teljes, akkor éppen 3,6 milliárd dollárt érő Nvidia-részvénycsomagjától.

Piaci hírek

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.