A cég dolgozott az Apple-nek, a Netflixnek és a Teslának, és az első magyar startup, amelynek pontosan tudjuk a piaci értékét is.

Van az a pénz... Jelen esetben valamivel több mint 13 milliárd forint. Ennyit fizet az indiai HCL Technologies a magyar Starschemáért. A bigdata-megoldásokkal, adatvizualizációval és adatelemzéssel foglalkozó magyar vállalkozás abszolút nemzetközi piacon mozgott. Olyan cégeknek dolgoztak, mint az Apple, a Facebook, a Netflix és a Tesla. Fontos beszállítói voltak az európai pénzügyi szektornak is, többek között az Erste, az Intesa SanPaolo és a Raifeissen Bank is az ügyfelük volt.

A vállalatot 2006-ban alapította Csillag Péter és Földi Tamás. Sokáig organikusan fejlődtek, 2015-ben kezdtek új megoldásaik fejlesztéséhez (akkor konkrétan a VirtDB nevű adatintegrációs eszközhöz) befektetők keresni. Végül három évvel később, 2018-ban szállt be a cégbe 5 millió dollárral az OTP és az Eximbank tulajdonában álló PortfoLion Regionális Magántőke Alap.

A kb. 200 fős vállalat 2020-ban 3,9 milliárd forint árbevétel mellett 454 millió forint profitot mutatott fel. A cég legnagyobb tulajdonosa a Portfolion Regionális Magántőkealap 34 százalékkal, valamint magánszemélyek (köztük a két legjelentősebb részesedés a két alapítóé) és egy részben Csillag tulajdonában lévő bizalmi magánkezelő, a Bigstar Consulting Kft.

A korábbi jelentős magyar exitekkel szemben a Starschema vételára nyilvános: 42,5 milló dollár, kb. 13,3 milliárd forint. 2014-ben az IND, 2018-ban a Balabit esetében is csak becsülni lehetett a vételárat, előbbit a hírek szerint 18 milliárd, utóbbit 23 milliárd forint körüli összegért adhatták el.

És a vevő...

A HCL Technology gyakran kerül az európai IT-hírekbe. A világszinten jelentős indiai IT-szolgáltató vállalat már a 2010-es évek elején elkezdte európai terjeszkedését. A legnagyobb húzása azonban az volt, amikor 2018-ban megvásárolta 1,8 milliárd dollárért az IBM szoftverportfóliójának egyes elemeit.

Az indiai tőzsdén lévő vállalat éves árbevétele nagyságrendileg 10 milliárd dollár, és világszerte közel 190 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A napokban adta ki legfrissebb pénzügyi jelentését, amely szerint a tavalyi utolsó negyedéve történetének egyik legjobbja volt a növekedést tekintve. A profitja csökkent, de a megrendelésállományt olyan mértékben sikerült növelnie, ami nagyon erős üzleti évet vetít előre

A Starschema segítségével a HCL fejlesztheti adatelemzési tudását, és megerősíti a vállalat jelentlétét Közép- és Kelet-Európában – mondta a felvásárlásról Vijay Guntur, a HCL mérnöki és kutatás-fejlesztési részlegének elnöke a felvásárlásról kiadott közleményben.

A felvásárlást már márciusban szeretnék lezárni, amennyiben a felek megkapják az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyását.

Cloud & big data

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.