A magyar cég vezetői sajtótájékoztatón számoltak be felvásárlás hátteréről.

Szerdán sokakat meglepve jelentette be az amerikai One Identity, hogy felvásárolta a magyar Balabitet. Györkő Zoltán ügyvezető igazgató (a fenti képen jobbra) a lényeget érintően nem, de a részeltekről sok újdonságot mondott.

A luxemburgi holdingot vették meg

A vételárral kapcsolatban Györkő továbbra sem tudott információval szolgálni, de mint mondta, a 2014-ben 8 millió dollárt befektető C5 Capital elégedetten bólintott rá az üzletre a tervezettnél korábban, amiből arra lehet következtetni, hogy megkapta az elvárt prémiumot a befektetése  után. Az igazsághoz tartozik persze, hogy 2014-ben, amikor az angol társaság irányítási jogot nem biztosító, 25 százaléknál kisebb tulajdonrészt vásárolt a cégben, 2019-re már 80-100 millió dolláros bevételel számoltak. Ehhez képest tavaly Györkő Zoltán elmondása szerint 20 millió euró (kb. 24,5 millió dollár) környékén alakult az árbevétel, ami idén mintegy 30 százalékkal nő, azaz külső tőke nélkül nem valószínű, hogy megvalósult volna a 2019-re kitűzött bevételi terv, és ezzel a tőzsdére lépés sem volt reális opció.

Bár a vételár – mivel az ügyletet két magáncég kötötte – nem nyilvános, az ügyvezető által elmondottakat és a 2014-es tőkebevonáskori 40 millió dollár körüli értékelést figyelembe véve feltételezhető, hogy a vételár 80 és 100 millió dollár körül alakulhatott.

Mint azt szerdán megírtuk, a Balabit már egy ideje OEM-beszállítója volt az One Identitynek, kapcsolatuk 2015-ben kezdődött. Tavaly augusztusban készült az elsősorban hozzáférés- és azonosságkezelési piacon mozgó amerikai biztonsági cégnek az az első terméke, amelybe már a Balabit technológiáját is beépítették. A magyar fejlesztő cég nem sokkal ez után kapott ajánlatot is amerikai partnerétől.

Mint Györkő elmondta, az One Identitynek ugyan volt megoldása a privilegizált felhasználók monitorozására is, de közel sem volt olyan erős technológia, mint a syslog-ng-re épülő Schell Control Box, amely a Balabit legerősebb termékvonala: az ügyvezető szerint világszinten vezető technológiának számít, Európában pedig piacvezető is. Így win-win szituáció volt a két cég egyesítése. Ráadásul a két cég biztonságról vallott filozófiája is nagyon közel áll egymáshoz.

Ami a technikai részleteket illeti, az amerikai vállalat a luxemburgi székhelyű holding szász százalékát vette meg, amely tulajdonosa az időközben huszonöt fősre duzzad amerikai, a német és magyar leányvállalatnak is. A budapesti cég viszi tovább a syslog.ng-re épülő termékvonal (valamint az időközben kialakult analitikai termék) fejlesztését, ennek irányítása továbbra is a jelenlegi fejlesztési vezető, Scheidler Balázs (a fenti képen középen) kezében marad. A termék nemzetközi piacáért pedig Györkő felel. A 250 fős budapesti részleg lesz egyébként a jelenleg 600 fős amerikai vállalat legnagyobb létszámú fejlesztőcsapata, így komoly súlya lesz a vállalaton belül.

A Balabit termékek támogatása és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások szintén Budapesten maradnak – ezt jelenlega szintén Balabit-alapító Wágner Endre (a fenti képen balra) irányítja. Györkő szerint várható az is, hogy a One Identity portfóliójából további szolgáltatási területek kerülnek Budapestre. Az amerikai cég azonban nem csak terméket és fejlesztést vásárolt, hanem piacot és a mögötte álló értékesítést is. Így például az európia értékesítési hálózat valószínűleg szintén ugyanúgy integrálódik a szervezetbe, mint a budapesti cég.

A szervezeti integráció nyáron indul

A Balabit csak a lezárt pénzügyi éve – azaz június 30. után – integrálódik szervezetileg is. A folyamatot addig kell előkészíteni, majd fél-egy évet szánnak a teljes integrációra. Ami a technikai részletek illeti, Györkő arra számít, hogy a Balabit név fokozatosan eltűnik a One Identity márka mögött, de lehetőségük van a márkanév fenntartására, hiszen a magyar (és európai) piacon ez egy bevezetett és jól csengő név.

Scheidler Balázs, aki a syslog-ngt kitalálta, és első verzióját még egyetemistaként fejlesztette nyílt forráskódú naplózóként, úgy foglalta össze a várható változásokat: ő eddig is a syslig-ng-t kódolta repülőútjain, és ez továbbra is így marad. A naplózó mögött ugyanis nagy közösség épült ki az elmúlt két évtizedben. (Nem kis részben az ennek a közösségnek köszönhető ismertségre építkezhetett a cég a nemzetközi, főleg az amerikai piacon.)

A Balasys Kft.-t, melynek tulajdonosi köre részben megegyezik a Balabitéval, a változások nem érintik. Ez a cég viszi tovább a Zorp tázfal és származékai fejlesztését, valamint továbbra is ellátja a Balabit-termékek magyarországi disztribúcióját, de az új felállás jó lehetőség a porfólió bővítésére is.

Biztonság

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.