Magyar és külföldi kockázati befektető is szóba jöhet – mondta Csillag Péter, a cég vezetője.

Saját fejlesztésekbe fogott az üzleti intelligencia piac egyik sikeres magyar szereplője, a Starschema. A 2006-ban alapított cég kezdetben tanácsadással, később fejlett analitikai eszközökhöz nyújtott szolgáltatásokkal foglalkozott. A tavaly mintegy 600 millió forint bevételt elérő cég, amely erre az évre szetetné elérni a 1milliárd forintos határt, azonban új területere merészkedik: egy új adatvirtualizációs megoldással jelentkezett.

Az adattárházak hatékonyságáért adatvirtualizációval

Idén januárban készült el VirtDB adatintegrációs eszköz publikus változata, amely örökös licencként és előfizetésben is megvásárolható. Csillag Péter, a cég vezetője, elmondta: olyan terméket akartak fejleszteni, amit nem önálló termékként kell a meglévő rendszerek mellé építeni, hanem a meglévő adatbázisokba implementálva azok funkcionalitását bővíti. Azzal tudniillik, hogy az egyes adatforrásokat az adatbázisba épített virtualizációs megoldással sokkal egyszerűbb bevonni a feldolgozásba anélkül, hogy például a duplikációs problémákkal kellene foglalkozni.

A VirtDB-nél követett útnak két előnye is van: egyrészt a gyorsabb implementálás, másrészt az, hogy a VirtDB egy sor adatbázis funkciót a már használt rendszerből vesz át. Persze ott van az a hátrány is a külön termékként kínált adatvirtualizációs eszközökkel szemben, hogy ez nem platformfüggetlen megoldás, tehát minden egyes adatbázishoz a kód egy bizonyos részét újra kell írni.

Ugyanakkor a diverz adatokat pár kattintással lehet integrálni többféle forrásból (adatbázis-kezelők, egyszerű fájlok, webes források). Gyors, mivel az adatok betöltését valós időben végzi, ami nagyon fontos a BI esetében is egyre kritikusabb sebesség szempontjából. Szintén a termék mellett szól, hogy egyszerű a kezelőfelülete, így használata csak minimális oktatást igényel.

Csillag szerint a termék nem csak hagyományos környezetben használható. Komoly réspiacot látnak az Internet of Things trendben, például a különböző szenzorok adatainak integrációjában.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a VirtDB esetében viszonteladói értékesítésben gondolkodnak, de a partner cégeik is nyitottak az új megoldásra.

A 2006-ban alapított Starschema mára mintegy 50 főt foglalkoztat főállásban. A különböző BI és adattárház projektekben olyan új technológiák mellett tették le a voksukat, mint például a Tableau adatvizualizációs megoldásai, a Greenplum adattárház megoldásait vagy a Talend nyílt forráskódra épülő eszközeit.

Cloud & big data

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.