Szakmai siker és kasszasiker: 17 éve miskolci garázscégként indult, 6 évvel később már elektronikus banki céget vásárolt. Most elkelt: a Misysé az IND Group.

Ma írták alá a szerződést az egyik legismertebb hazai pénzügyi szoftvergyártó, az IND Group eladásáról. A vevő a londoni székhelyű, digitális banki szolgáltatásokat nyújtó Misys. A 4500 főt foglalkoztató cég világszerte 1900 pénzintézeti ügyféllel rendelkezik – derül ki a tranzakciót nyilvánosságra hozó közleményből. A két cég között nagyjából egy éve van partneri megállapodás, melynek keretében a Misys értékesítette az IND Group banki front-end megoldásait.

A vevő portfoliót bővít, az IND globalizálódik

A felvásárlás révén a digitális bankolást segítő, az ügyfélhasználati szokásokra alapozott egyedi technológiai megoldásokkal bővülhet az angol cég portfoliója. A digitális bankolás napjainkban fénykorát éli. Több mint fél milliárd ember már jelenleg is használ mobil eszközöket pénzügyei intézésére, és ez a szám a következő négy évben meg fog duplázódni. Az IND Group számára pedig az eddigieknél is szélesebbre tárulhat a nemzetközi pénzpiac – nyilatkozta a Bitportnak Vinnai Balázs, a cégcsoport ügyvezetője, akit tavaly az E&Y az év üzletemberének is választott.

Vinnai Balázs ügyvezető igazgató, IND Group

Vinnai elmondta: eddig évi 8-10 nemzetközi projektjük volt, ám a globális értékesítési hálózattal rendelkező új tulajdonos révén ennek akár a tízszeresére is mód nyílik.

A 250 fős magyar csapat a felvásárlás után is egyben marad, az új tulajdonos Digital Channel részlegeként folytatja a munkát. Az ehhez a divizióhoz kapcsolódó fejlesztés is marad Budapesten, ahol jelenleg 180-an dolgoznak ezen a területen. Vinnai Balázs, aki az új részleg vezetője lesz, úgy látja, a következő években tovább bővülhet a hazai fejlesztői kapacitás is.

A Misys a felvásárlással lényegében teljessé tudta tenni a pénzügyi cégeknek kínált portfólióját. Az elektronkus banki alaprendszereket azokhoz optimalizált front-enddel tudják kínálni az ügyfeleiknek, így gyakorlatilag end-to-end retail banki megoldásokat tudnak kínálni ügyfeleiknek. (Egyik legutóbbi fejlesztésüket, a PayPallal közösen banki környzethez igazított e-mailes utalást lapunkban is bemutattuk.)

A felvásárlást hírül adó közlemény idézi Nadeem Syedet, a Misys ügyvezető igazgatóját, aki szerint az akvizíció révén cége erősíteni tudja globális piacvezető pozícióit.

Nadeem Syed CEO, Misys

A Misys lépése illeszkedik a banki trendekhez. Mint egy közelmúltban készített felmérés is kimutatta, a bankok vezetői ma már egyértelműen látják a digitális csatornák és eszközök jelentőségét a termékek értékesítésében és az ügyfélkiszolgálásban. A pénzintézeteket efelé tolja a költségcsökkentés kényszere, de az ügyfelek igényei is. Vinnaiék egyik legfőbb erénye és cégük értéke épp az, hogy ezekre az új igényekre jó szemük van.

Nem klasszikus sikertörténet

Az  IND Groupot 1997-ben garázscégként indult Miskolcon. Kezdetben weblapok fejlesztésével foglalkoztak. A pénzügyi vonal a Portfolio.hu-n megjelent összeállítás szerint egy német vállalat, a Brokat jóvoltából jelent meg a kínálatban. A Brokat egy részlege elektronikus banki megoldásokat fejlesztett, az IND pedig ezekbe a projektekbe dolgozott be. A Brokat az ezredfordulót követő áldozatul esett az internetlufi kipukkanásának, ami végül is oda vezetett, hogy egykori beszállítója, az IND meg tudta vásárolni a cég elektronikus banki részlegét, amivel többek között ügyfelekhez is jutott a német nyelvterületű piacokon.

A Brokat felvásárlását követően a cég saját termékek fejlesztésébe is fogott. Az IND Groupnak jelenleg 8 nemzetközi irodája van, a régióból pedig elsőként került fel a pénzügyi szektor technológiai beszállítóit rangsoroló, az Americanbanker és az IDC kutatócég által összeállított nemzetközi FinTech100-as listára. Ügyfelei között a magyar bankok mellett számos nemzetközi pénzintézet, így a francia BNP Paribas, az osztrák Erste Group, a Raiffesien csoport Zuno bankja, a belga Belfius is megtalálható.

A Jeremie alapok első sikeres IT-szektorbeli kiszállója

A tranzakció konkrét pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Annyit lehet csupán tudni, hogy a múlt évet 5 milliárd forint feletti árbevétellel záró társaság tulajdonosai között már nemcsak az egykori alapítók: Nyiri József, Pecsenye Roland és Vinnai Balázs található, hanem 28 százalékos részesedéssel az egyik legrégebbi Jeremie kockázati tőkealap kezelő az Euroventures is. Utóbbi társaság két ütemben összesen 4,4 millió euróval szállt be a vállalkozásba.

A Portfolio.hu száításai szerint – feltételezve, hogy a kockázati befektető éves elvárása a befektetett összegre vetítve 30 százalék körül alakul – csak az Euroventures részesedéséért körülbelül 16,3 millió eurót (5 milliárd forintot) kérhettek. Ebből számítva a teljes vételár akár 58,3 millió euró (közel 18 milliárd forint) is lehetett. Mivel az IND nyereségrátája az IT-szektorban megszokottnál magasabb, az is felfelé tolhatta a vételárat.

Az IND Group eladása lehet a magyarországi Jeremie tőkealapok történetének második sikeres kiszállása, de az IT-szektort nézve az első. Mint legutóbbi cikksorozatunkban is foglalkoztunk vele a főként Európai Uniós forrásból 2009 végétől működő kockázati tőkealapok egyik kedvenc kiszemelt célpontja az IT szektor. Mégis az első hazai sikeres kiszállás nem ehhez, hanem egy biotechnológiai start-up-hoz kapcsolódik.

Mint azt, a Bitportnak Oszkó Péter, a PortFolion elnök-vezérigazgatója nyilatkozta, a Cryo Management Kft. volt az első, amelyből a kockázati alap nagy sikerrel szállhatott ki. A biotechnológiai profilú vállalkozást a svéd tőzsdén jegyzett VitroLife AB vásárolt meg. A PortFolion 220 millió forinttal szállt be 2011 első negyedévében, és alig több mint egy évvel később az eredeti befektetés 3,5-4 szeresét kitevő áron szállt ki belőle.

Mobilitás

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.