Úgy néz ki, az alig néhány hónapja bejelentett 13 százalékos leépítés sem lesz elég ahhoz, hogy a közösségi polip egyenesbe kormányozza magát.

Elsőként a Bloomberg számolt be bennfentes információkra hivatkozva arról, hogy a több más mellett a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Meta Inc. még a héten újabb elbocsátási körbe kezdhet, amely az értesülések szerint több ezer dolgozót érinthet.

Mindez annak fényében még érdekesebb, hogy a cég tavaly novemberben az elszaladó költségek racionalizálása miatt nagyon komoly leépítésbe kezdett. Az őszi "fűnyírással" a vállalat minden hetedik munkavállalójától elköszönt. A jelek szerint azonban azóta találtak még jó néhány felszabadítható pozíciót. 

A Meta ugyanabba a csapdába került, mint sok másik nagy technológiai cég. A világjárvány nem vált forgalomnövekedést hozott, aminek lekövetésére a szervezetek bátran növelni kezdték létszámukat. A pandémia lecsengésével azonban hirtelen vége lett a jó világnak, amiben többek között Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja is szerepet játszott azzal, hogy felerősítette a világgazdaságban már egyébként is kirajzolódó problémákat (ellátási nehézségek, infláció stb.).

Mindez a Meta esetében azt jelentette, hogy az elszálló költségeket egyre kevésbé tudja fedezni a csökkenő bevételiből. A vállalat a tavalyi utolsó negyedévben csak 32 milliárd dolláros forgalmat produkált, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől. Mindeközben a kiadási oldal több mint 20 százalékkal, 25,8 milliárd dollárra hízott.

Pénz beszél

Bár a fejleményekért Mark Zuckerberg vezérigazgató magára vállalta a felelősséget, az nem teljesen világos, mire gondolt, hiszen a neve nem szerepelt az elbocsátási listán. Zuckerberg ugyanakkor igyekezett a részvényesek kedvére tenni azzal, hogy 2023-at a "hatékonyság évének" hirdette meg. Ez az immár többszörös leépítések mellett a nem megfelelően teljesítő projektek, termékfejlesztések leállítását is magában foglalja. Természetesen nem tartozik utóbbiak közé a Facebook-alapító személyes kedvence, az egyelőre csak pénztemetőként és viccgyárként funkcionáló metaverzum.

Összességében ugyanakkor kétségtelen, hogy a menedzsment által kommunikált irányvonal és az utóbbi időszakban meghozott lépések elnyerték a befektetők tetszését. A Meta papírjai idén már közel 50 százalékot erősödtek. Igaz, volt is honnan visszamászni, hiszen a 2021 szeptemberében még 380 dollár közelében járó papírok értéke bő egy év alatt nagyjából a negyedére zuhant. Ehhez képest sikerült visszakapaszkodni a mostani 185 dollár körüli szinte.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.