A nehezebb időszakát élő közösségi polipnál nem csak a kollégáktól válnak meg, hanem különböző hardveres projektektől is. A Portal forgalmazása megszűnik, a várt okosóra pedig meg sem fog születni.

Többek között a négy éve megjelent Portal okoskijelző termékcsaládot is "beszántja" a Meta annak érdekében, hogy csökentse kiadásait. Erre azért kényszerül a Facebook anyavállalata, mert a legfőbb bevételi forrásnak minősülő online hirdetési piacra a vártnál lényegesen komolyabban hatottak a világgazdasági problémák. Az infláció elszabadulásával és a recesszió rémével szembesülve sem a végfelhasználók, sem a vállalatok nem költekeznek túl.

Rövid és még rövidebb életút

A Reuters még múlt hét végén megjelent riportja szerint Andrew Bosworth, a Meta technológiai igazgatója személyesen közölte az alkalmazottakkal, hogy a vállalat teljesen leállítja a Portal fejlesztését. Az erősen a cégcsoport szolgáltatásaira és platformjaira szabott hardvercsalád első képviselői 2018 őszén kerültek piacra

A különös öszvérnek tekinthető, videohívásra is alkalmas okoskijelzős eszközök képességeivel általánosságban nem volt gond, ám az jelentősen visszafogta az értékesítésüket, hogy szinte kizárólag házon belüli alkalmazásokat (Facebook, Messenger stb.) támogatott. A vásárlókat az sem feltétlen bátorította, hogy a cég bevett gyakorlata szerint igyekezett minden olyan adatot hasznosítani, amelyet a Portal szenzorai rögzítettek.

Bár a termékcsaládot több ízben is frissítette a vállalat az elmúlt években, idén nyáron már arról lehetett hallani, hogy az otthoni felhasználók helyett innentől fogva kizárólag a céges ügyfelek igényei szerint fejlesztik tovább az eszközöket. A Reuters beszámolója alapján Bosworth ezt az irányváltást túlságosan lassúnak és drágának találták, ezért inkább a termékvonal kivezetése mellett döntöttek.

Az intelligens kijelzőknél is rövidebb karrier jut a pletykák szerint nagyjából egy éve fejlesztés alatt álló okosórának. A más hasonló eszközök közül többek között beépített kamerájával kitűnni készülő modellből azonban semmi nem lesz, mivel az itt dolgozó munkatársakat a kiterjesztett valóság (augmented reality - AR) megjelnítésére képes szemüvegek fejlesztésére állították át.

Hirtelen fontos lett a spórolás

A Meta menedzsmentje nem jókedvében rángatja ennyire hektikusan a kormányt. A cég legutóbbi negyedéves jelentése a várakozásokat jelentősen alumúló eredményeket hozott, ami a mélybe taszította az idén eddig sem éppen rakétázó részvényárfolyamot. (A Meta részvényei jelenleg harmadannyiba kerülnek, mint január elején.)

A történtekre a vállalat alapító-vezetője több mint 11 ezer munkatárs kirúgásával reagált. Mark Zuckerberg a dolgozói állományhoz intézett levelében ugyanakkor elismerte felelősségét a kialakult helyzettel kapcsolatban, mivel a pandémia idején virágzó online kereskedelemre alapozva túlságosan is bátran és nagyra hízlalta a céget. A vezérigazgató a nagyarányú leépítés mellett a növekedési területekre való fókuszálást is megígérte, aminek látványos mellékhatásaként értelmezhető az értelmezhető bevételt nem hozó, ám költséges hardveres fejlesztések leállítása.

Konzumer tech

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.