Júniusra tervezett megjelenését keresztülhúzta a Cambridge Analytica-botrány, így mostanáig kellett várni a videochatre is alkalmas okoshangszóró piacra dobására.

Hétfőn kiadta a videochatre is képes okoshangszóróját a Facebook. Portal a neve, és két változatban dobják piacra, első körben az Egyesült Államokban. Novembertől szállítják a fogyasztóknak, de már most előrendelhető közvetlenül a Facebooktól, valamint két online áruháztól: a Best Buy, valamint – hogy legyen egy kis meglepetés is – az Amazon is forgalmazza. A 10,1 inches kijelzőjű alapmodell 200 dollár, míg a Portal+, amely 15,6 inches kijelzőt kapott, 350 dollár. A Best Buyon a két modellt együtt is meg lehet vásárolni 450 dollárárért.

Ezek a főbb technikai paraméterek

A két változat között a legfontosabb különbség a kijelző minősége. A kisebb, 10,1 inches kijelzőjű készülék felbontása 720p (1200×800 képpont, WXGA), míg a Portal+ 1080p-s kijelzőt kapott (1920×1080 képpont, Full HD), és utóbbi forgatható is, azaz álló és fekvő helyzetben is használható.

Mindkét készülékben 12 megapixeles, 140 fokos látószögű autofókuszos kamera kapott helyet, amely követi a beszélőt. A környezet fényviszonyaihoz egy szenzor segítségével automatikusan igazodik. A hangot 360 fokban rögzíti, így a hangkommunikáció akkor is megmarad, ha a beszélő kimegy a kamera látómezejéből. Mesterséges intelligencia segítségével szűri a háttérzajt, és igazodik a beszélő és a mikrofon közötti távolsághoz: amikor a beszélő eltávolodik a készüléktől, erősíti a hangot. Az adatkapcsolatot wifi (az összes szabvány) és Bluetooth 4.2 biztosítja.

A Facebook az Amazon Alexáját építette a Portalokba, így hangvezérlésben hasonló élményt és szolgáltatásokat is biztosít, mint az Amazon Echo Show: információkat lehet kérni (pl. sporteredmények, időjárás, közlekedés stb.), lehet vezérelni az okosotthon-eszközöket, vásárolni és így tovább.

A Portalt a Facebook Messengerrel integrálták, így lényegében bárkit lehet hívni, akinek a telefonján, tabletjén vagy gépén van Messenger. Kezdeményezhetők csoportos beszélgetések is maximum hét résztvevővel. És mivel a Messengeren már korábban megjelent a szórakoztató célú – és persze reklámra is használható – kiterjesztett valóság, amelyben saját képünket lehet kombinálni virtuális elemekkel, ez a Portalból sem maradhatott ki. Emellett a készülékek szórakoztató központként is használhatók, a Facebook eddig a Spotify-jal, a Pandorával és az iHeartRadio-val állapodott meg.

De mire lesz ez elég?

Sokak szerint a legnagyobb kérdés, hogy mire lesz ez elég. Főleg azok után, hogy a nagy játékosok mindegyike megcsinálta a maga okoshangszóróját. A világ nyugati felén az Amazon és a Google küzd egymással – az Apple egyelőre nem jutott közel ehhez a húsos fazékhoz –, míg a keleti térfélen az Alibaba és a Xiaomi a két legnagyobb rivális. Egy a Reuters által idézett friss felmérés szerint jelenleg az amerikai háztartások 32 százalékában van okoshangszóró, és további 16 százalék tervez vásárolni az év végéig. Magyarán dinamikusan bővülő piacra érkezik a Facebook. De a siker ettől még közel sem biztos.

Fontos szempont az ár. Az Amazon Echójának több kivitele van. A legegyszerűbb, a Dot már 30 dollárért beszerezhető. A valódi versenytárs, a videokapcsolatra is képes Echo Show legújabb kiadásának, melynek szállítását ráadásul már napokon belül megkezdi az Amazon, 230 dollár, amiért még egy sor már bejáratott szolgáltatást is kap a vásárló. A Google Home ugyan nem képes videokommunikációra, ellenben 190 dollárért egy olyan okosotthon központot is kap a felhasználó, amelyhez csomó eszközt tud csatlakoztatni. És persze ott van belépő szintnek a Home Mini 80 dollárért. Azaz a Facebook mindkét riválisa kínál olyan modelleket jóval 100 dollár alatt van, amikkel be tudja vezetni a felhasználót az okoshangszórózásba, hogy később egy drágább modell felé terelje őket.

Ugyanakkor a Facebook sikerét segítheti a Messenger-integráció. Zuckerbergék joggal építhetnek arra a mintegy 400 millió felhasználóra, aki rendszeresen használja a csevegőprogramot. És ha ez bejön, az sem lesz aprópénz, amit a Portal felületén megjelenített hirdetésekkel kereshet majd a cég.
 

A két Portal-modell: a nagyobb típus elforgatható


Ebből a szempontból a Facebook és az Amazon hasonló cipőben járnak: míg az Amazon majdnem minden konzumer eszköze az online áruház értékesítéstámogató csatornája is egyben, a Facebooknál is a legfőbb cél, hogy értkesíthető felhasználókat (adatokat) szipkázzon be. És erre elvben igencsak alkalmas a Portal.

Ön megbízik a Facebookban?

A TechCrunch egy szerzője viszont éppen emiatt fogalmazott meg komoly kételyeket. Bár a Facebook az adatvédelmi tájékoztatóban azt írja, hogy nem tárolja a videohivásokat, nem néz bele a beszélgetésekbe, nem alkalmaz arcfelismerést, és az alkalmazott mesterséges intelligencia is lokálisan fut, a TechCrunch szerint ez csak egy sztenderd szöveg.

Problémát okozhat az is, hogy a Facebook nem hardvergyártó, ráadásul egy hardver beiktatása csak bonyolítja az adatvédelmet – amiben Zuckerbergék nem jeleskedtek az utóbbi időben (a legutóbbi incidensről itt írtunk). A lap felidézi azt is, hogy a Portal bemutatását épp azért kellett elhalasztani, mert rosszul jött volna ki egy ilyen eszköz piacra dobása a Cambridge Analytica-botrány kellős közepén.

Nehéz megbízni egy olyan cég hardverében, amely szoftveres platformján sem tudja megvédeni a felhasználónak az adatait – írja a lap. És akkor tegyük be a lakásunkba cég egy olyan eszközét, amely rendkívül érzékeny adatok garmadáját gyűjtheti rólunk?

Közösség & HR

Tőzsdére mehet a titkolózó Palantir

A másfél évtizede alapított analitikai vállalkozás nem szereti reklámozni, mivel foglalkozik. Ha igaznak bizonyulnak a tőzsdére menetelről szóló hírek, akkor a titkolózásból is fel kell majd adni valamicskét.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.