Amit a nagy gyártók nem tudtak megoldani, a távol-keleti Vivo megcsinálta: még a héten megjelenik az első, kijelző alá rejtett ujjlenyomat-olvasóval szerelt okostelefon.

A világ első, kijelzőpanelbe rejtett ujjlenyomat-olvasóját tartalmazó telefonnak végre van neve és megjelenési ideje is. Nem valamelyik nagy nemzetközi gyártó rukkol elő elsőként a fejlesztéssel, hanem a Kínában népszerű Vivo márka nevéhez köthető a siker. A gyártó Vivo X20 Plus UD okostelefonja január 24-én startol el, természetesen először a kínai boltokban. Az országon kívüli elérhetőségről egyelőre nincsen információ.

Maga a készülék egyébként ezen felül nem mutat sok újdonságot. Várhatóan ugyanaz a hatalmas, 6,3 inches képátlóval bíró AMOLED kijelző kerül bele, mint a korábban bejelentett X20 Plus esetében. Nyolcmagos Snapdragon processzor hajtja meg, mely mellé 4 GB-nyi RAM társul. Hátlapja pedig kétkamerás kialakítást kap.

2018 trendje van kibontakozóban

Már az idei CES-en is bemutatta a gyártó, mire képes a készülék a biometrikus azonosítás területén. A kínaiak egy sorozatgyártás előtt álló modellel demózták a kiállításon, hogy nagyjából mit fog tudni az X20-as. Nincsen dedikált érzékelő se az elő-, se a hátlapon, az ujjbegy-mintázatok leolvasásával a kijelzőpanelen keresztül birkózik meg a vázba épített szenzor. A Clear ID-nek elnevezett eljárás révén tovább növelhető a kijelző frontpanelen elfoglalt aránya.

Noha a piaci elsőség vitathatatlanul a Vivóé lesz, de nem sokáig marad egyedül a piacon. Míg a tavalyi designtrend a "végtelen kijelzőé" volt, vagyis a szélein lekerekített displayért őrültek meg az újításra éhes, vastag pénztárcára vágyó vásárlók, 2018 egyik nagy dobása a láthatatlan ujjlenyomat-olvasó lesz.

Napjainkban ugyanis szinte minden készüléken van ilyen szenzor – ami viszont akadályt képez a kizárólag kijelzőből álló előlapok kialakításában. Több trükköt is bevetettek már a gyártók, hogy megkerüljék ezt a problémát. A Samsung például a hátlapra száműzte az érzékelőt, amit a felhasználók egy része kényelmetlennek tart (kétségtelen, az asztalra helyezett eszköz képernyőzárát így nem lehet feloldani felvétele nélkül).

Az Apple más utat jár be: az iPhone X esetében úgy döntött, hogy egyszerűen teljesen elhagyja a biometrikus azonosításnak ezen formáját. Számukra a Face ID biztosítja a magas szintű – az Apple szerint két nagyságrenddel biztonságosabb – védelmet.

A többi gyártó pedig vagy továbbra is megtartotta a fizikai formájában létező Home gombot, vagy a bekapcsológombba passzírozta bele a funkcionalitást.

A nagyoknak első nekifutásra nem sikerült

Az elemzők egy része már tavalyra várta a kijelző alá bújtatott ujjlenyomat-érzékelős készülékek megjelenését. Az Apple és a Samsung is komoly energiákat mozgósított, de hiába: kínai partnereik nem voltak képesek elfogadható minőségben hozni a technológiát. Az almás vállalat esetében áprilisban látszott először, hogy gondok lesznek; akkor azt prognosztizálták, hogy emiatt akár a készülék megjelenésében is csúszás lehet. Ez végül meg is történt, noha a szolgáltatás teljes egészében kimaradt az iPhone X-ből: az Apple legújabb okostelefonja csak bő egy hónappal az iPhone 8 sorozat debütálása után vált elérhetővé.

Hasonló szituációba került a Samsung, a március végén debütált Galaxy S8-ban végül nem tudott megjelenni a kijelző alá csúsztatott biometriai azonosítás módszere.

A Vivo elsőségét a többi gyártó készülékmegjelenítési ütemtervétől való eltérésnek köszönheti. De nem marad sokáig egyedül, hiszen a Qualcomm már tavaly közölte, hogy sikerült megoldania a képernyő alá rejtett ujjlenyomat-olvasó problémáját. A Snapdragon Sense ID fejlett ultrahang-technológiát alkalmazva képes észlelni az ujjlenyomatokat, és akár 1,2 milliméter vastag OLED kijelzőn keresztül is "rálát" a felhasználói ujjbegyekre. Pontosabban maximum 800 mikrométernyi üveg és 525 mikrométernyi alumínium alatt képes még megbízhatóan érzékelni az ujjbőrön levő barázdákat.

Ez pedig jelentős előrelépés a korábbi módszerhez képest, melynél a technika teljes tudása 400 mikrométerig terjedt ki. A 400 mikrométer azonban a tavalyi okostelefonoknál még túl alacsony korlát, mivel ennél a legtöbb készülék kijelzője/frontpanele vastagabb.

Mobilitás

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.