A Qualcomm fejlesztése a kijelző alá suvasztja be a biometrikus azonosítót. Várhatóan az összes, Snapdragon processzort használó felsőkategóriás készülék ki fogja használni a lehetőséget.

A MWC Shanghai kiállításon állt azzal az érdeklődők elé a Qualcomm, hogy sikerült megoldania a képernyő alá rejtett ujjlenyomat-olvasó problémáját. Tulajdonképpen egy ideje már dolgozott rajta, de eddig túlságosan vastagnak bizonyult a fölé tervezett képernyőpanel; ezen a téren sikerült áttörést elérnie a gyártónak.

Jövőre árasztja el a piacot

A kínai bemutatón látottak és elhangzottak szerint a Snapdragon Sense ID fejlett ultrahang-technológiát alkalmazva képes észlelni az ujjlenyomatokat, és akár 1,2 milliméter vastag OLED kijelzőn keresztül is „rálát” a felhasználói ujjbegyekre. Pontosabban maximum 800 mikrométernyi üveg és 525 mikrométernyi alumínium alatt képes még megbízhatóan érzékelni az ujjbőrön levő barázdákat.

Ez pedig jelentős előrelépés a korábbi módszerhez képest, melynél a technika teljes tudása 400 mikrométerig terjedt ki. A 400 mikrométer azonban a ma használt okostelefonoknál még túl alacsony korlát, ennél a legtöbb készülék kijelzője/frontpanele vastagabb.

A Qualcomm állítása szerint fejlesztése nem verhető át alacsonyszintű hackelési kísérletekkel. A szenzor ugyanis képes érzékelni a szívverést is, vagyis az üveg alá rejtett Sense ID segítségével meghatározható, hogy a leolvasott ujjlenyomathoz tartozik-e véráramlás, vagy csak valamilyen szilikonalapú másolattal próbálta meg valaki átverni a biometrikus azonosítást.
 

A 2017-es barcelonai Mobile World Congress-en bemutatott prototípus


Mivel a szenzor a kijelző alá kerül, egyrészt még több hely marad a megjeleníthető tartalomnak anélkül, hogy ahhoz az okostelefont fizikailag nagyobbra kellene tervezni. Másrészt ezzel a kialakítással könnyebb jobb vízállóságot biztosítani. Napjaink fizikai, előlapi érzékelőre alapuló megoldásainál a folyadék beszivároghat az illesztéseknél; ezzel a veszéllyel azonban nem kell számolni, ha a szenzor mélyen a kijelző alá van rejtve.

Bárkinek eladják

Vékonyabb, jövőbemutató, egyedi mobilazonosítói élményt kínáló, biztonságosabb mobiltelefonok készíthetők a Qualcomm Fingerprint Sensor révén, számolt be a fejlesztésről a vállalat termékmenedzsmentjének alelnöke. Seshu Madhavapeddy szerint ezzel a telefonok folyamatos formatervezési kihívásaira adtak látványos választ (egészen addig, amíg kvázi minden telefonon eltűnik a fizikai érzékelő). Igaz, azt nem árulta el, hogy mibe fog kerülni a technika, de tippünk szerint elsőként a csúcskategóriás készülékek kerülnek majd ilyen kialakítással a piacra.

Azt viszont már bejelentette a Qualcomm, hogy az ujjlenyomat-olvasókkal foglalkozó csapata külön üzletágba tömörül. Ennek célja, hogy azokat a gyártókat is elérje a cég, akik egyébként nem Snapdragon chipeket vásárolnak telefonjaikhoz, vagyis a Snapdragon Sense ID platformfüggetlen lesz. Sőt, a vállalat abban bízik, hogy be tudja indítani majd a biometrikus, bankkártyát nem igénylő ATM-ek piacát is.

Mindeközben almáéknál

Nem csak a Qualcomm az egyetlen, aki azon dolgozik, hogy a telefonok ujjlenyomat-azonosító érzékelője eltűnjön a frontpanelről. Az Apple tizedik generációs kommunikációs eszközéről már vagy fél éve tudni vélik jól értesült források, hogy hasonló kialakítással fog bírni. Az új iPhone-okról természetesen semmilyen információt nem kívánt hivatalosan megerősíteni a Steve Jobs alapította vállalat.

Az Apple alkatrész-összeszerelő partnereinek azonban pár hónapja nagyon komoly problémája akadt az új biometrikus azonosítási eljárás kivitelezésével. A szokatlan kialakítás kavarhatott be, és nem kizárt, hogy emiatt csúszik a tizedik generációs okostelefon őszre várt megjelenése. Jó eséllyel hasonló okok miatt miatt döntött végül úgy a Samsung is, hogy Galaxy S8 modelljében a hátlapra űzi az érzékelőt.

Mobilitás

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.