Komoly fejetlenség uralkodik az Apple-nél: több, korábban ismerni vélt funkció nem kerül bele a telefonba, vagy csak később aktiválódik.

Szinte már a nyakunkon a tizedik generációs iPhone, lassan pont tíz évvel azután vagyunk, hogy Steve Jobs bemutatta az első igazi, érintőképernyős okostelefont. A jeles alkalmat nagy újításokkal akarja megünnepelni az Apple, ám most úgy látszik, hogy túlvállalta magát a vállalat.

Pánikhangulat?

Számos olyan információ jelent már meg a készülékről, ami a várható újításokról rántotta le a leplet – persze hivatalos megerősítés nélkül. Ezeknek köszönhetjük, hogy többek között tudni vélhetjük a vezetékmentes töltés alkalmazását, az ujjlenyomat-olvasó kijelző alá rejtését, illetve az arcfelismerés mélységérzékeléssel kombinált, korábbinál biztonságosabb módszerének adaptálását.

A legfrissebb – természetesen nem az Apple-től érkező – beszámoló szerint azonban porszem került a gépezetbe. Az új képességek egy része nem lesz elérhető a telefon (fenti képünk illusztráció) bemutatkozásakor, hanem csupán később, szoftveres módon aktiválják majd azokat. Elsősorban a vezetékmentes töltéssel és az arcfelismerő szoftverrel van gond, állítják Cuperino-közeli források.

Kemény hónap áll az Apple mérnökei mögött, és még korántsem pihenhetnek. A Fast Company forrásai szerint annyira rossz a helyzet a közelgő szeptemberi indulás miatt, hogy lassan a pánik kezd eluralkodni a fejlesztők körében.

A történelem ismételi önmagát

Nem ez lenne az első olyan eset, amikor a tervezett és a végül megvalósult funkciólista eltér egymástól. Jó példa erre a Samsung mesterséges intelligenciájának Galaxy S8-ban való felhasználása. A vállalat készítette Bixby Voice alkalmazás szintén csak később jelent meg a készülékeken, ráadásul az angol változattal adós is maradt a távol-keleti elektronikai óriás. Jól példázza az eset, hogy mennyire összetett feladat elfogadható szintű digitális asszisztenst létrehozni, annak ellenére, hogy egyre zsúfoltabb ez a piac.

Portré mód be- és kikapcsolva

Visszatérve az Apple-höz: már Jobs cége is átélte ezt a "késleltetett funkciómegjelenést". Tavaly például, az iPhone 7 Plus bemutatkozásakor a Portré mód nem volt elérhető abban a pillanatban, amikor a készülékek a boltokba kerültek. Hasonló lehet a helyzet az új okostelefonnal is: ha az szoftveresen még nem áll készen, akkor könnyen lehet, hogy a megfelelő hardveres kialakítással, de az adott képesség letiltása vagy korlátozása mellett kerülhetnek forgalomba a tizedik generációs iPhone-ok. Amint a mérnökök kész vannak a polírozással, szoftveres frissítés keretében aktiválni lehet majd a hiányzó/limitált képességeket.

Van ugyanakkor egy kvázi állandósult előrejelzés, mely szerint az ujjlenyomat-olvasó kijelző alá becsúsztatásának problémája miatt az Apple kénytelen lesz elhalasztani a megjelenés dátumát. Már áprilisban írtunk az Apple feje felett tornyosuló viharfelhőkről, aminek létét továbbra is bizonygatják független források.

Türelem, iPhone-t terem

Addig azonban, amíg nincsen hivatalos termékstart-dátum, egyelőre nem tudhatunk biztosat. Ezzel az információval ugyanakkor sokáig már nem várhat a vállalat, hiszen elérkeztünk a nyár közepéhez, mindössze 6-7 hét maradt a szeptember eleji induláshoz.

Ahogy az lenni szokott, az Apple semmilyen kommentárt nem fűzött az értesülésekhez, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a találgatásokat.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.