Meg nem nevezett összegért a Facebookhoz került a mesterséges intelligenciával támogatott, képalapú online vásárlásra specializálódott GrokStyle startup.

Egyelőre nem tudni, pontosan mire akarja felhasználni a közösségi média óriása az új szerzeményt, de nagyon valószínű, hogy saját webáruházát, a Marketplace-t igyekszik felokosítani vele. Nagyon is elképzelhető, hogy a közeljövőben a felhasználóknak elég egy fotót készíteni a megkívánt termékről, hogy aztán a Facebook kilistázza, kitől lehetne azt a legjobb feltételekkel beszerezni.

Az IKEA-nak is jók voltak

A GrokStyle felvásárlását nem verték nagy dobra. A mindössze 2015-ben alapított cég honlapján csak egy elköszönő üzenet található, amelyben az alapítók a bezárás ténye mellett közlik, hogy egy csapatként állnak tovább és folytatják a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket. A Facebook szóvivője aztán a Bloombeg múlt hét végi cikkére reagálva megerősítette az akvizíciót, de további részleteket egyelőre nemigen közölt.

Az amerikai vállalkozás a mesterséges intelligenciával támogatott képi keresést igyekszik a vásárlók támogatására használni. A technológia például képes egy sima fotó alapján hasonló termékeket, vagy éppen kiegészítőket felajánlani egy adott portfólióból, esetleg az internet egészéről. A GrokStyle rendszerének legismertebb felhasználója az IKEA. A svéd vállalat még tavaly tavasszal integrálta saját alkalmazásába az amerikaiak megoldását.

A GrokStyle, amelyet 2017-ben a CB Insights beválasztott a 100 legígéretesebb MI-startup közé, rövid története során két komolyabb befektetői kört is abszolvált. 2017 áprilisában közel 1,8 millió dollár, majd még ugyanabban az évben újabb 950 ezer érkezett kockázati tőke formájában. Arról egyik fél sem közölt semmit, hogy a mostani üzlet mennyibe került a Facebooknak.

Okosabb piactér jöhet

A nagyvállalatok igyekeznek nem bízni semmit a véletlenre, és saját kutatás-fejlesztésüket ahol csak lehet, külsős felvásárlásokkal támogatják. A Microsoft például csak tavaly négy ilyen vállalatot kebelezett be. Láthatóan a Facebooknál sincs ez másként, bár tagadhatatlan, hogy házon belül is bőven van példa arra, hogy milyen szerteágazó területeken próbálják kiaknázni a mesterséges intelligencia képességeit.

A GrokStlye megszerzése egyértelműen a Marketplace, azaz a közösségi hálózat saját adok-veszek szolgáltatásának a felturbózásánál lesz kamatoztatható. Mivel az akvizícióval nem csak a technológia, de az azt fejlesztő koponyák is a Facebookhoz kerülnek, így a meglévő rendszerrel történő integrálás és a továbbfejlesztés is gördülékenyebben mehet.

Ugyan még csak február eleje van, de ez nem is az első bevásárlása volt Mark Zukerberg birodalmának idén. A cégóriás korábban már - szintén nem nyilvános összegért - felvásárolta a blokklánc technológiában érdekelt Chainspace-t. Tavaly pedig legalább négy másik akvizíció történt, a célpontok között volt üzenetküldésre és mesterséges intelligenciára fókuszáló vállalkozás is.

Cloud & big data

Egy statisztikus adott egy pofont a gépi tanulásnak

A gépi tanulási algoritmusokra épülő kutatások eredményeinek háromnegyedét ki kellene dobni.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.