Az MI-beszédtechnológiával és botok fejlesztésével foglalkozó Xoxco nem csak a Microsoft saját kompetenciáját erősíti majd, de egyúttal elvágja a cég jövőbeni alkalmazásait a versenytárs Slack elől.

A texasi Austinban működő, 2009-ben alapított Xoxco 2013 óta foglalkozik a  mesterséges intelligenciára alapuló beszédtechnológiai fejlesztésekkel, legismertebb terméke a Slack felületén működő Howdy robot, illetve a Botkit eszközkészlet. A Microsoft az elmúlt években egyre mélyülő együttműködést folyattott a vállalkozással (a Microsoft Bot Framework és a Botkit integrációja még 2016-ra nyúlik vissza), míg végül egy tegnapi bejelentés szerint a startup felvásárlásáról is megállapodtak, szokás szerint a tranzakció részleteinek titokban tartásával.

Ebben az esetben a vételár nem is igazán érdekes (tájékoztató jellegű adat, hogy a Xoxco eddig másfél milliárd dollárnyi befektetést szerzett magának), hanem az, hogy a Microsoft a beszámolók szerint két legyet ütött vele egy csapásra: egyrészt a Xoxco szakértelmét már teljes egészében saját Teams kommunikációs platformjának fejlesztésére koncentrálhatja, másrészt biztosítja, hogy a vállalkozás innentől nem jön ki újabb népszerű termékekkel, amelyek a versenytársakat erősítik.

Itt elsősorban a már említett Slack-ről van szó, amely a Teams legfontosabb riválisa a vállalati csevegő és kollaborációs alkalmazások között. Bár a Teams a gyakorlatban nem egy önálló termék, a célja éppen a Microsoft-szolgáltatásokat használó ügyfelek "levédése" a beszivárgó konkurenciától, és éppen ezen a fronton jelent újabb biztonsági lépést a Xoxco felszippantása is. (A Slack egyébként a PitchBook adatai alapján a Xoxco egyik korai befektetőinek egyike volt.)

Minden eszközt bevetnek a közösség felpumpálására

A Microsoft a Xoxco megszerzésével már a tizenötödik cégfelvásárlását üti nyélbe ebben az évben, amelyek közül ez a negyedik, a mesterséges intelligencia területét érintő akvizíció. Ilyen volt a Semantic Machines májusi, a Bonsai júniusi és a Lobe szeptemberi üzlete is, amelyek mind a robotok kontextus alapú MI-támogatásával és a mesterséges intelligencia alkalmazását támogató fejlesztői eszközökkel gazdagították a Microsoft technológiai arzenáját.

A Xoxco esetében a Microsoftnak külön értékesek a fejlesztői közösséggel való együttműködés tapasztalatai, a szinergiák között a fejlesztőkkel való kapcsolat kiszélesítését is említik a vállalati alkalmazások kapcsán. A Botkitet a Xoxco szerint már százerenél is több robot fejlesztésénél használták, elsősorban a Slack és a Facebook Messenger alatt; eközben a Microsoft Bot Frameworkön belül az Azure Bot Services már 360 ezer fejlesztőt számlál, szemben a másfél évvel ezelőtt jelentett 130 ezerrel.

A felvásárlás bejelentése mellett a Microsoft tegnap egy csokor MI-vonatkozású hírrel szolgált. Ezek között voltak példáiul az Azure Cognitive Services újdonságai (Cognitive Services Containers), amelyek a mesterséges intelligenciára alapuló szolgáltatások futtatását könnyítik meg az internetre csatlakozó eszközökön, legyen szó ipari vagy otthoni alkalmazásokról. Szó volt az Azure Machine Learning és a Power BI adatmodellező eszközök újabb integrált funkcióiról és az adaptációt támogató friss eszközökről is. A vállalat ajánlásokat is kiadott a chatbotokat fejlesztő cégek számára a "felelős és megbízható" működéssel kapcsolatban, reflektálva a korábban a Microsoft által is élesben tapasztalt buktatókra. Ezen kívül a Bot Framework SDK új verziója is a múlt héten mutatkozott be, amelynek elemeiről itt olvasható részletes leírás.

Piaci hírek

Elindult a nagy 5G-s projekt. Összeállt a frekvenciapályázat tervezete

Az NMHH közzétette a menetrendet: nyáron nyilvános konzultáció, majd a jelentkezés, szeptemberben pedig jöhet a frekvenciaaukció.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.