A Silk Labs technológiája egyszerre járulhat hozzá az Apple eszközein futó algoritmusok teljesítményéhez és biztonságához is.
Hirdetés
 

A mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásában az Apple egyelőre nem áll valami fényesen. A HomePod okos hangszórók piaci részesedése csak messziről követi a Google és az Amazon hasonló termékeit (az amerikai piacon 5 százalék alatt áll, szemben a Google közel 20 és az Amazon 65 százalékával), és egyelőre a Siri digitális asszisztens eredményei is elmaradnak a Google Assistant pontosságától. Mindezzel együtt az Apple folyamatosan dolgozza le az elmaradást, és következő generációs eszközeiben is egyre inkább az MI alapú készségekre koncentrál, amelyeket cégfelvásárlásokkal is igyekszik erősíteni.

Az elmúlt másfél évben a vállalat legalább négy olyan céget szippantott fel, amelynek fejlesztései ebbe a kategóriába sorolhatók, most pedig megszerezte az ötödiket is. A 2015 júniusában alapított, kaliforniai Silk Labs ootthoni vagy mobil felhasználásra szánt, mesterséges intelligenciára épülő MI-segéd fejlesztésén dolgozik. Ennek fontos tulajdonsága, hogy hang és videó alapú tanulásra is képes, folyamatosan módosítva saját viselkedését annak alapján, amit a felhasználójáról megtanul. Még fontosabb azonban, hogy az eszközökre telepítve működik, vagyis nem támaszkodik semmilyen cloud szerverre az adatok kezelésében.

A biztonság lett a legfontosabb hívószó Apple-nél

Ez elsősorban biztonsági szempontból lényeges dolog, hiszen szemben azokkal az eszközökkel, amelyek teljes egészében a hálózati és cloud technológiákra támaszkodnak, a Silk Labs mélytanuló algoritmusa meghatározza a kulcsfontosságú audio és vizuális információt, amit anonimizált formában továbbít feldolgozásra a felhőbe, ezzel nem csak az adatforgalmat csökkentve, de szükségtelenné téve a szóban forgó információ ottani tárolását vagy a felhasználókhoz való hozzákapcsolását is. Ez jelentős különbség a "mindig figyelő" digitális asszisztensekhez képest, és természetesen azt is jelenti, hogy a szoftver hálózat nélkül is működőképes marad.

A Silk Labs emellett DNA-szintű biztonsági és adatvédelmi implikációkról beszél, ami ugyancsak illeszkedik az Apple elképzeléseihez. A céget egyébként a Mozilla korábbi technológiai igazgatója alapította, és korábban a Sense nevű okoshangszóró miatt szerepelt a hírekben, amelyre több mint 160 ezer dollárt gyűjtött egy Kickstarter-kampányban és több milliót azon kívül is, de aztán elkaszálta a terméket, hogy teljes egészében a szoftverfejlesztésre (Silk) koncentráljon. Ez elvileg néhány OEM-gyártók érdeklődését is felkeltette, de ezekről bővebb információt sosem adtak, és a jelek szerint már nem is fognak.

A Silk Labs oldala szerint a közvetlenül a mobileszközökön működő mélytanuló algoritmusok közül jelenleg a vállakozás terméke nyújtja a legjobb teljesítményt, úgy érzékelve és dolgozva fel a hang és kép alapú információt, hogy ebben lényegében nem támaszkodik a háttérben futó felhős rendszerekre. Ráadásul éppen a mobilokon, ezen belül is az olyan chipeken való futtatáshoz tervezték, mint amilyeneket az Apple is fejleszt az újabb iOS-es eszközökbe, külön támogatva a mesterséges intelligenciához kapcsolódó műveleteket, értve ez alatt elsősorban a kép- és hangfeldolgozást.

Az akvizícióról először a The Information számolt be, és a megegyezés állítólag már a jóval korábban megszületett. Az Apple ennek alapján aránylag olcsón szerezte meg a mindössze tucatnyi alkalmazottal dolgozó vállalkozást, és a beszámolók nem is elsősorban cégfelvásárlásról, hanem úgynevezett acqui-hire felvásárlásról beszélnek – vagyis az Apple célja nem a Silk Labs mint vállalkozás megszerzése, hanem az ottani munkaerő tudásának és tapasztalatának felszippantása volt.

Piaci hírek

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.