A vicces szöveggel ellátott képek gyors megtalálása mellett ez jobb lehetőségeket ígér más területeken is, mint amilyen például a gyengénlátók támogatása.
Hirdetés
 

A közösségi hálózat tudósai a gépi tanulás eszköztárát bevetve igyekeznek beazonosítani a rendszerbe feltöltött milliárdnyi képen esetlegesen elhelyezett szövegeket. Bár a számítógépes szövegfelismerés (optical character recognition - OCR) már hosszú évtizedek óta bevett és használt metódus, az adatok tömege és változatos megjelenési formája miatt új trükkökre volt szükség.

A Facebook természetesen mindent megtesz, hogy a felhasználókat a lehető leginkább a hálozataihoz láncolja. Ennek egyik módját látja abban, ha a sok internetező által kedvelt és használt mémeket gyorsan és hatékonyan lehet előkeresni az adattengerből. Ehhez komoly munkára fogják a mesterséges intelligenciát, amely egyébként sem tétlenkedik a vállalatnál, hiszen a meztelenkedés kiszúrásától kezdve a gyűlöletbeszéd elleni harcon át az öngyilkos szándék felismeréséig számtalan fronton teljesít szolgálatot.

Vicces, de komoly meló

A vállalt szakmai blogjában frissen megjelent leírás szerint a mémek elemzéséhez a Rosettának nevezett rendszert fejlesztették ki, amely a gépi tanulásban rejlő előnyeivel képes magasabb fokozatra kapcsolni a jól bevált OCR-t. A vicces képek elemzésének egyik nehézségét a teljesen változatos és "zajos" környezet adja, azaz egy algoritmusnak magát a képre applikált szöveget is néha igencsak nehéz kiszúrnia. Ellentétben mondjuk egy regény oldalával, ahol a fehér háttérből egyértelműen kitűnnek és könnyen azonosíthatók a betűk.

A másik gondot maga az adattömeg nagysága okozza, hiszen a Facebookra és a szintén a vállalat érdekeltségébe tartozó Instagramra százmilliós nagyságrendben érkeznek naponta újabb és újabb fotók. Úgy tűnik Rossetta mindkét problémára megoldást kínál.

A kutatók a feladatot két részre osztják. Az első fázisban az algoritmusnak csak annyi a dolga, hogy elemezze a fotókat és azokon a lehető legnagyobb pontossággal felismerje a szöveget tartalmazó részeket, és azokat pontosan elkülönítse a munka szempontjából lényegtelen (azaz nem szöveges) területektől.

A neurális hálózatokra épülő algoritmus az így leszűkített területeket vizsgálja már csak át, és a szavakat betűről betűre haladva rakja össze. A folyamatot meggyorsítandó, a gépet igyekeznek a szavak felismerésére is trenírozni. Első körben csak rövidebb kifejezésekkel "etették" meg az algoritmust, majd lépésenként egyre bonyolultabb szavakkal bővítették a repertoárját.

Kétségtelen tény, hogy az emberiségnek jól jön egy gyorsan és hatékonyan működő mémkereső rendszer, de a mesterséges intelligenciával végzett kutatás eredményeit ennél komolyabb területeken is be lehet majd vetni. A gépi szövegfelismerés például sokat javíthat a gyengénlátók életminőségén, ha ezek a fejlesztések egyéb alkalmazásokba, felületekre is eljutnak.

Jöhet a mozi!

A rendszer egyébként már élesben működik a Facebook hálózatain, de a szakemberek tovább dolgoznak, hiszen az újabb célkitűzés az, hogy ne csak állóképekben, de videós formátumokban is működőképes legyen a gyors szövegfelismerés. Ez utóbbi azonban egy nagyságrenddel keményebb diónak ígérkezik.

Cloud & big data

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.