A közösségi hálózat évek óta rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek segítséget nyújthatnak a saját életük kioltását fontolgató embereknek. Az élő videók megjelenésé után azonban újabb lendületet kell kapnia a prevenciónak.
Hirdetés
 

A WHO adatai szerint 40 másodpercenként hal meg valaki öngyilkosság következtében, a fiatal (15-29 éves) korosztály körében pedig ez az egyik vezető halálok. A Facebook a könnyen aktivizálható kapcsolati hálók miatt jó platformja lehet az ilyen tragédiák elkerülését célzó törekvéseknek. Sok esetben elég néhány barát, ismerős pozitív megnyilatkozása ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévő személy "visszatáncoljon". A világ legnagyobb közösségi oldala mostantól a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket is beveti a kritikus elemek felfedezésére.

Tragédia után segítség élőben

A Facebook számára különösen fontos, hogy aktívnak mutatkozzon, hiszen a jó egy éve bevezetett élő közvetítések nem csupán nagyobb forgalmat hoztak, de nagyon súlyos eseteket is. A tavaly Dallasban történt rendőrgyilkosságok közvetett előzményeként szolgált például egy facebookos élő közvetítés, és sajnos már arra is akad példa, hogy egy 14 éves lány a saját öngyilkosságát közvetítette az oldalon.

A közösségi hálózaton eddig is lehetett bejelentést tenni, ha valaki veszélyesnek ítélt tartalmakra bukkant. Ezt követően a Facebook akár direkt is kapcsolatba lépett a kérdéses személlyel, hogy például erre specializált szervezetek segítségét ajánlja fel. Most viszont új szintre emelik a prevenciót azzal, hogy a cég mesterséges intelligenciával felvértezett algoritumsa is beszáll az elemzésbe.

Az MI olyan mintázatokat keres, amelyek gyakran megtalálhatók öngyilkos hajlamra utaló bejegyzéseknél, megnyilvánulásoknál. Ha a számítógép olyan tartalomra bukkan, amely nagy valószínűséggel kapcsolatba hozhatók öngyilkos gondolatokkal, akkor azt automatikusan továbbítja a vállalat ilyen szituációk kezelésére felállított csoportjához. Ők aztán vagy rokonok, barátok bevonásával, vagy akár közvetlen kapcsolatteremtéssel próbálhatják meg elejét venni a tragédiának.

Bépülnek a videóba is

Az MI mellett más módokon és felületeken szintén igyekeznek erősíteni ezt a témát. Így például az élő közvetítéseknél, sőt a külön életet élő Messenger csevegőalkalmazásnál is lehetőség lesz jelenteni a gyanús eseteket, vagy akár közvetlenül elérni a segítségre szoruló személyt úgy is, hogy például a néző nem közvetlen ismerőse az élőben közvetítőnek. Egy másik út lehet a Facebookkal szövetkező prevenciós szervezetek összekötése akár valós időben az öngyilkosság gondolatával kacérkodó (vagy legalábbis így tűnő) személlyel.

Ami a mesterséges intelligenciát illeti, az egyelőre csak angol nyelven és az Egyesült Államokban áll munkába. A program további (nyelvi és földrajzi) kiterjesztéséről pedig egyelőre nincsenek információk.

Közösség & HR

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.