Mintha nem is lett volna globális járvány... A tőzsdéken is taroltak.

Mintha egyszerre csak elkezdtek volna kizárólag nagy tétben játszani a techipar szereplői. Az elmúlt év minden szempontból nagy menet volt az iparágnak, amit a részvényindexek alakulása, illetve a technológiai vállalatok árfolyama is jól mutatott. Sajnos az európai vállalatok ebből keveset profitáltak.

Az M&A tranzakciók leírják 2020-at

Ha csak a tíz legnagyobb értékű felvásárlási-összeolvadási tranzakciót nézzük, már az is pontosan leírja, mi történt tavaly világszerte: bezárkózás és digitalizáció. Abból a szempontból is különleges volt a digitalizációs hullám, hogy kivételesen a vállalati és a végfelhasználói digitalizáció párhuzamosan, folyamatos kölcsönhatásban történt. A BYOD (Bring Your Own Device), azaz a hozd a saját eszközödet egyszerre általános és megkerülhetetlen lett, ha nem is egészen úgy, ahogy azt évekkel korábban a vállalatok elképzelték. Az olyan tendenciákon, mint a távmunka általánossá válása vagy az e-kereskedelem felpörgése látszik, hogy a koronavírus egyszerre tolta a digitalizáció irányába vállalatokat és végfelhasználókat.

2020 tíz legnagyobb M&A tranzakciója

Kattintson a képre a nagyobb mérethez
(Forrás: CB Insights)


Ennek köszönhetően például évek óta zsugorodó piaci szegmensek indultak ismét növekedésnek (örülhettek például a PC- és a tabletgyártók is). A megugró keresletet a félvezetőipar nem tudta lekövetni, amit még az autóipar is megszenvedett.

A keresleti piac miatt stabilnak hitt erővonalak mozdultak el, és ismét beindult egyfajta konszolidációs trend. Jól mutatja a félvezetőipar súlyát, hogy az öt legnagyobb értékű üzletből kettő ebben az iparágban történt. 2020 legnagyobb M&A (Mergers & Acquisitions) ügyletét az Nvidia ütötte nyélbe. Az amerikai gyártó, amely sokoldalúan használható videocsipjeinek (pl. kriptovaluta-bányászat, mesterséges intelligencia) köszönhetően az utóbbi években nagyon megerősödött, 40 milliárd dollárért vette meg az ARM-ot a SoftBank-tól (a japán befektetési társaság 2016-ban 32 milliárd dollárért szerezte meg a brit csiptervezőt).

Az iparág másik felvásárlása az ötödik legnagyobb ügylet: az Analog Devices 21 milliárd dollárt fizetett a Maxim Integrated Products nevű cégért.

Minden kapós, ami online

2020 tett pontot egy a 2010-es évek első felétől húzódó történetre is, bár ennek nincs közvetlen kapcsolata a koronavírus-járvánnyal, ha csak az nem, hogy igencsak fontossá váltak a telekommunikációs szolgáltatók az utazások leállása és a távmunka miatt. A Sprint 26,5 milliárd dollár ellenében a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának, a T-Mobile-nak a tulajdonába került. A két vállalat évek óta kerülgette egymást, és régebben a Sprint akarta felvásárolni a T-Mobile-t.

Tavaly zárult le az indiai Flipkart e-kereskedelmi vállalatért 2018-ban indult versengés. A befutó a Walmart lett, amely 24,9 milliárd dollárt fizetett a többségi részesedésért.

A fenti két felvásárlást évek óta tartó tárgyalások előzték meg, de volt olyan gigaügylet, amit pár hónap alatt kényszerített ki a járványhelyzet: a Teladocnak mindössze három hónap kellett, hogy megszerezze a Livongo Health nevű távegészségügyi szolgáltatót. Pedig itt sem aprópénzről tárgyaltak: a vételár 18,5 milliárd dollár.

A koronavírus felnyomta az online szerencsejáték- és egyéb játékoldalak értékét is. Az Flutter Entertainment például tavaly látta elérkezettnek az időt, hogy 58 százalékról 95 százalékra növelje részesedését a FanDuelben, amibe 2018-ban vásárolt többségi részesedést.

Jól lehetett keresni a technológián

A technológiai cégek felértékelődését hűen tükrözik a tőzsdeindexek, ami az utóbbi évek legnagyobb IPO-dömpingjét eredményezte. Míg 2018-ban 325, egy évvel később pedig csak 271 cég vitte tőzsdére a papírjait, addig tavaly 360 tőzsdei kibocsátás történt a szektorban.
 

 

Forrás: CB Insights)


És persze az járt a legjobban, aki tavaly a dollárjait FAMGA-részvényekbe fektette (a rövidítés a Facebook, Amazon, Microsoft, Google, Apple ötösét takarja). Ha valaki befektetett ezer dollárt ezekbe a részvényekbe 2020. január elsején, december 31-én majdnem 520 dollárral lett gazdagabb. De ha például az S&P 500-as indexre fogadott, akkor csak 172 dollárt keresett.

Piaci hírek

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.