A cég potom 40 milliárd dollárt költ arra, hogy megvásárolja a brit ARM Holdings tulajdonjogát a japán SoftBanktól.

Igaznak bizonyultak a már júliusban felröppenő, az utóbbi napokban pedig felerősödő pletykák. Az Nvidia nemrégiben ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy megállapodott a SoftBankkal az ARM felvásárlásáról. Az új tulajdonos közleménye több ígéretet is tartalmaz, amivel valószínűleg a gigaüzlet gördülékenyebb végigzongorázását igyekszik elérni.

Gombócból is sok

A megkötetett üzlet a tranzakció értékét a 40 milliárd dolláros kategóriába lövi be, ami természetesen iparági rekordnak számít. A bonyolult konstrukció keretében a jelenlegi tulajdonos SoftBank 21,5 milliárd dollár értékben kap Nvidia-részvényeket, 12 milliárdot pedig készpénz formájában. További 5 milliárd dollárt pedig az ARM jövőbeli pénzügyi teljesítményének fényében zsebelhet be az eladó. A megállapodás részeként az Nvidia az ARM dolgozóinak közvetlenül is juttat részvényeiből 1,5 milliárd dollár értékben.

Az ügylet ugyanakkor nem csupán a nagyságrendje miatt lehet komoly hatással a csipgyártó szektorra. Az ARM ugyanis egyfajta Svájcként üzemel az iparágban, hiszen minden szereplőnek kérdés nélkül biztosítja értékes technológiáját, amennyiben az kifizeti a licencelés díját. Most viszont az egyik ügyfél tette éppen a kosarába őket, így nem csoda, hogy azonnal megjelentek az aggodalmaskodó hangok, miszerint ez nagyon káros lehet a szegmens egészséges működésére.

A másik probléma politikai jellegű. Az ARM az Egyesült Királyság egyik koronagyémántjának tekinthető, ezért szintén nem okozott különösebb meglepetést, hogy múlt héten már a brit Munkáspárt képviselői kezdték félreverni a harangokat. Az ellenzéki politikusok ugyanis aggódnak, hogy a privát szektor K+F-kiadásainak 2 százalékát adó vállalatnál a felvásárlással elveszhet a "brit hangsúly".  Az ARM nagyjából 6500 munkavállalójából egyébként hozzávetőleg 3000 ember dolgozik az Egyesült Királyságban.

Előre menekülnek

Ezeket az érzékeny pontokat természetesen az Nvidia vezetése is látja, így a felvásárlásról tájékoztató közleményben komoly részt képviselnek az ezekkel kapcsolatos terveik. Röviden ez úgy foglalható össze, hogy a cég központja továbbra is az Egyesült Királyságban marad, míg az eddig bevált üzleti modellt sem kívánja megbolygatni az amerikai vevő.

A Nvidia alapító-vezetője zseniálisnak titulálta az ARM értékesítési konstrukcióját és megerősítette, hogy a nyílt, mindenki számára elérhető licencelési modellt továbbra is fenn fogják tartani. Jensen Huang ugyanakkor nem csupán a jelenleg Cambridge-ben található ARM-központ megtartására tett ígéretet, hanem annak fejlesztésére is. A közeljövőben ugyanis megkezdődhet egy mesterséges intelligenciára fókuszáló, "világszínvonalú fejlesztési központ" építése. 

A felvásárlás egyébként is elsősorban a mesterséges intelligenciáról és annak számtalan potenciális felhasználási lehetőségéről szól. Az Nvidia az ARM technológiájával felvértezve igyekszik majd a lehető legteljesebben kihasználni ezeket a lehetőségeket legyen szó cloudról, PC-kről, önvezető autókról, robotokról, 5G-ről vagy éppen a dolgok internetéről.

Hosszú szülés lesz

Az üzlet azonban még messze nincs kőbe vésve, hiszen maguk a felek is igen hosszadalmas, másfél évig is elhúzódható jóváhagyási folyamatra számítanak. A SoftBank egyébként nem olyan régen, 2016-ban vette meg az ARM-et 31 milliárd dollárért. Akkor úgy sikerült a brit kormányzat áldását megkapni, hogy a japán nagyvállalat garantálta a központ megmaradását, illetőleg vállalta, hogy a brit munkavállalók számát öt év alatt a háromszorosára növeli.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.