Repkednek a dollármilliárdok, ha a közeljövőben elérhető potenciális bevételekről van szó. Nem csoda, hogy a még mindig útkeresési fázisban lévő szegmensen belül sokan keresik az aranybányához vezető ösvényt.

A játékipar ma már nem egy említésre méltó szelete a szórakoztatóiparnak, hanem az egyik legmeghatározóbb része. Ezen belül pedig különösen izgalmas szeletet képvisel az esport, azaz a különböző videojátékokra felépített versenyek és megmérettetések terepe.

Dedikált figyelem

A felfutást mutatja, hogy ma már nem csupán esportra koncentráló kutatásokat lehet olvasni, de kifejezetten a területre specializálódó tanácsadó cégek is létrejöttek. A Quantum Tech Partners egy ilyen vállalkozás, amelynek alapító tagjai a VentureBeat-nek nyilatkozva osztottak meg részleteket frissen elkészült jelentésükről. A szakértők azt vizsgálták, hány darab és milyen súlyú üzlet köttetett az elmúlt évben.

A tanácsadók összesítése szerint nagyjából 1 milliárd dollárnak megfelelő befektetői tőke érkezett az esportba. A felvásárlások és összeolvadások szempontjából pedig 33 üzletet szedtek össze, melyek összértéke megközelített a félmilliárd dollárt. Érdekes módon 2018-ban a tavalyinál nagyobb mozgás volt megfigyelhető, de ez elsősorban 2-3 gigaügyletnek volt köszönhető. A hosszabb távú trend azt mutatja, hogy folyamatos a fejlődés.

A Quantum Tech kifejezetten optimista a közeljövő kilátásait illetően. A Goldmann Sachs szerint szűk 3 milliárd lehet 2022-ben a szektor forgalma, míg a Newzoo piackutató előrejelzése nem éri el az 1,8 milliárdot sem. Ehhez képest a tanácsadó partnerek nem tartják elérhetetlennek a 4 milliárdos összbevételt sem.

Pezsgő világ

A játékpiac és az arra szervesen ráépülő esport kétségtelenül forradalmi időket él. Ömlik a pénz az egy évtizede még nem is igen létező mobilpiacra. Az óriáscégek egymás lábát tapossák, hogy saját megoldásaik felé tereljék a szórakozni vágyó tömegeket. Sorra nyílnak az új áruházak, szolgáltatási platformok, ami újabb és újabb lehetőségekkel kecsegteti a kiadókat és a játékokat professzionális szinten űző csapatokat egyaránt.

Ami magát az esportot illeti, ott nyilvánvalóan folyamatosan emelkednek a tétek. Bő másfél évvel ezelőtt például már arról számolhattunk be, hogy ezek a versenyzők többet keresnek, mint jó pár hagyományos sportág atlétája. És a pénzdíjak, nyereményalapok azóta sem lettek kisebbek, sőt. Nem csoda, hogy a fejlődéshez, bővüléshez szükséges forrásokat kereső tulajdonosok már olyan dolgoktól sem riadnak vissza, mint a tőzsdére lépés. Említést érdemelnek azok a járulékos bevételi forrással kecsegtető próbálkozások is, mint például a fogadások legalizálása.

Nem mind arany?

Ugyanakkor a sok pozitívum mellett mindenképpen fontos újra kihangsúlyozni, hogy a terület még mindig nagyon korai stádiumban van, így a szép remények mellett kockázatokból is van bőven. Egy figyelmeztető jel lehet például a Riot Games nyilatkozata, mely szerint nem keresnek semmit esportos rendezvényeikkel. Pedig a kiadó a világ egyik legnépszerűbb játékát, a League of Legendst futtatja óriási érdeklődés és hatalmas felhajtás közepette. Ettől függetlenül a cég nem hagyott fel a terület finanszírozásával, így valószínűleg úgy látják, összességében és főleg hosszabb távon mégis megéri a befektetett munka és erőforrás.

Konzumer tech

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.