Szinte már egy hét sem telhet el úgy, hogy valamelyik technológiai gigász ne hozakodna elő saját megoldásával a videójátékos piac megreformálására.

Megkezdődött a Tencent új szolgáltatásának szélesebb körű tesztje. A kínai óriásvállalat frissen indított oldalán várja a jelentkezőket a Start kipróbálására. Ez persze nálunk egyelőre sokat nem jelent, hiszen Sanghaj és Kuangtung tartomány körzetében él a lehetőség.

Ebből sem akarnak kimaradni

Természetes, hogy mint megannyi más technológiai szektorban, így a játékipar formálódó átalakulásában sem szeretnének partvonalról szurkoló szereplők lenni a kínai cégek. Ha valakinek, akkor a Tencentnek pedig biztosan rendelkezésére áll az az irdatlan mennyiségű erőforrás, technikai infrastruktúra, potenciálisan elérhető ügyfélkör, ami egy ilyen manőverhez szükségeltetik.

A közel 500 milliárd dollárra értékelt kínai gigász megannyi másik csápja mellett a játékiparban is hatalmas tényezőnek számít. A világ legnagyobb videójáték kiadójának van saját terítésre szolgáló platformja is, amely közvetlen konkurenciája lett a globális piacot uraló Streamnek.

Ilyen alapról indulva pláne nem lehet félválról venni a Start indulását. A mostani trendeknek megfelelően ez a szolgáltatás a játékokat a felhőből varázsolja a felhasználók elé, így azoknak sem a letöltéssel, installálással, sem a megfelelő erejű gép beszerzésével nem kell törődniük. A cloud gaminggel tulajdonképpen olyan élményt ígér a Tencent, mint a streamelt filmnézés, csak éppen játék közben.

A részletekkel kapcsolatban azonban egyelőre várnunk kell, mert egy tavalyi nyilatkozaton kívül, miszerint a Tencent az Intellel karöltve igyekszik új szintre emelni ezt a szórakozási formát, sok konkrétum nem tudható. Ezen persze gyorsan változtathat majd az, ha a tesztelésbe bevont játékosok elkezdenek beszámolni az élményeikről.

Mindenki ott tolong

Az mindenesetre tényleg enyhe kifejezés, hogy mozgásban van a szektor. Alig két hete a Google állt elő saját tervével, a Stadia platformmal, néhány nappal korábban pedig a Microsoft jelentette be, hogy kiterjesztené az Xbox elérési körét. A Sony is kísérletezik már a PlayStation Now nevű felhőszolgáltatással, de ugyancsak említhető az Nvidia, amely GeForce Now néven tette meg a kezdeti lépéseket egy PC-n és Macintoshon futtatható szolgáltatás elterjesztésére. Ha ez nem lenne elég, egészen biztosnak tűnik az Amazon belépője is. És akkor még azokról a hagyományosabb megoldásokról nem is szóltunk, mint például az Epic Games tavaly év végén indult saját játékáruháza, amellyel a Steam PC-s egyeduralmát kívánja megtörni.

A seregek tehát felsorakoztak a csatatéren, ám egyelőre nem világos, hogy az elkövetkező hónapok, évek csatározásaiból ki kerülhet ki győztesen. Még mindig sok a technológiai kérdőjel, de a szolgáltatások pénzügyi modelljén is rengeteg múlhat. Az viszont biztosnak látszik, hogy a Tencent jó eséllyel indul harcba a sok százmilliárd dollárt érő piaci tortáért.

Konzumer tech

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.