Szinte már egy hét sem telhet el úgy, hogy valamelyik technológiai gigász ne hozakodna elő saját megoldásával a videójátékos piac megreformálására.
Hirdetés
 

Megkezdődött a Tencent új szolgáltatásának szélesebb körű tesztje. A kínai óriásvállalat frissen indított oldalán várja a jelentkezőket a Start kipróbálására. Ez persze nálunk egyelőre sokat nem jelent, hiszen Sanghaj és Kuangtung tartomány körzetében él a lehetőség.

Ebből sem akarnak kimaradni

Természetes, hogy mint megannyi más technológiai szektorban, így a játékipar formálódó átalakulásában sem szeretnének partvonalról szurkoló szereplők lenni a kínai cégek. Ha valakinek, akkor a Tencentnek pedig biztosan rendelkezésére áll az az irdatlan mennyiségű erőforrás, technikai infrastruktúra, potenciálisan elérhető ügyfélkör, ami egy ilyen manőverhez szükségeltetik.

A közel 500 milliárd dollárra értékelt kínai gigász megannyi másik csápja mellett a játékiparban is hatalmas tényezőnek számít. A világ legnagyobb videójáték kiadójának van saját terítésre szolgáló platformja is, amely közvetlen konkurenciája lett a globális piacot uraló Streamnek.

Ilyen alapról indulva pláne nem lehet félválról venni a Start indulását. A mostani trendeknek megfelelően ez a szolgáltatás a játékokat a felhőből varázsolja a felhasználók elé, így azoknak sem a letöltéssel, installálással, sem a megfelelő erejű gép beszerzésével nem kell törődniük. A cloud gaminggel tulajdonképpen olyan élményt ígér a Tencent, mint a streamelt filmnézés, csak éppen játék közben.

A részletekkel kapcsolatban azonban egyelőre várnunk kell, mert egy tavalyi nyilatkozaton kívül, miszerint a Tencent az Intellel karöltve igyekszik új szintre emelni ezt a szórakozási formát, sok konkrétum nem tudható. Ezen persze gyorsan változtathat majd az, ha a tesztelésbe bevont játékosok elkezdenek beszámolni az élményeikről.

Mindenki ott tolong

Az mindenesetre tényleg enyhe kifejezés, hogy mozgásban van a szektor. Alig két hete a Google állt elő saját tervével, a Stadia platformmal, néhány nappal korábban pedig a Microsoft jelentette be, hogy kiterjesztené az Xbox elérési körét. A Sony is kísérletezik már a PlayStation Now nevű felhőszolgáltatással, de ugyancsak említhető az Nvidia, amely GeForce Now néven tette meg a kezdeti lépéseket egy PC-n és Macintoshon futtatható szolgáltatás elterjesztésére. Ha ez nem lenne elég, egészen biztosnak tűnik az Amazon belépője is. És akkor még azokról a hagyományosabb megoldásokról nem is szóltunk, mint például az Epic Games tavaly év végén indult saját játékáruháza, amellyel a Steam PC-s egyeduralmát kívánja megtörni.

A seregek tehát felsorakoztak a csatatéren, ám egyelőre nem világos, hogy az elkövetkező hónapok, évek csatározásaiból ki kerülhet ki győztesen. Még mindig sok a technológiai kérdőjel, de a szolgáltatások pénzügyi modelljén is rengeteg múlhat. Az viszont biztosnak látszik, hogy a Tencent jó eséllyel indul harcba a sok százmilliárd dollárt érő piaci tortáért.

Konzumer tech

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.