A kínai internetes társaság cégértéke már az 500 milliárd dollár fölött jár, fele annyi felhasználóval közelíti a Facebook eredményeit.

A Tencent szerdán tette közzé legutóbbi negyedéves eredményeit, amivel a jól megszokott módon lépte át az előzetes becsléseket. A társaság január és március között termelt bevétele éves összehasonlításban majdnem másfélszeresére emelkedett, amihez 60 százalékkal több, 3,8 milliárd dollárnak megfelelő nettó eredmény társult. Egyedül az egy részvényre jutó nyereség maradt el két század jüannal a várakozásoktól, de a cég részvényárfolyama így is megindult felfelé. Ezzel az Alibaba mellett már a Tencent is túlhaladta az 500 milliárd dolláros cégértéket: az előbbi éppen 509 milliárd dolláron, az utóbbi 504 milliárd dolláron áll.

Ennyire megy a kínai piac

Miután a legnépszerűbb amerikai közösségi alkalmazások, így a Facebook, a Twitter vagy a Snapchat is elérhetetlenek Kínában, az ottani internetes vállalatok közösségi hálózatai és üzenetküldő platformjai úgy építették fel óriásipiacukat, hogy a világ más részein nem rendelkeznek értékelhető jelenléttel. A QQ, a Qzone vagy a WeChat sok százmillió ügyfele ráadásul ugyanúgy egy közös irányítás alatt működő ökoszisztémában mozog, mint odaát a Facebook, az Instagram és a WhatsApp felhasználói. A Tencent már abba a nagyságrendbe hízott, ahova a világ legnagyobb közösségi szolgáltatója is tartozik.

A WeChat például nemrég haladta meg az egymilliárd felhasználót, ami egyelőre kevesebb mint fele a Facebook táborának, a két platform bevételei azonban majdnem megyegyeznek. A WeChat 11,7 milliárdos forgalmat jelentett az idei első negyedévre, szemben a Facebook 12 milliárdjával, miközben a kínaiak 3,8 milliárdos profitjával szemben a Facebook 5 milliárdot keresett az első három hónapban. Érdemes megjegyezni, hogy befektetői szempontból a Tencent éppenséggel felülmúlta amerikai versenytársát az előző 12 hónapban: részvényárfolyama 60 százalékos növekedést produkált, miközben a Facebook "csak" 23 százalékot erősödött.

 


Infogram


A Tencent bevételeinek továbbra is oroszlánrészét adják az online játékok. Az elmúlt években a társaság Kínában és a tengerentúlon is felvásárlásokkal erősített (Riot Games, Epic Games, CK Games, Robot Entertainment stb.), amelyek nyomán komoly portfóliót épített magának a mobilos játékok szegmensében, és még jobban megerősítette hazai pozícióit is. A Tencent elsősorban a játékokon keresztül viszi sikerre cset- és mobil fizetési szolgáltatásait, amelyeket bevételei között is ugyanabban a kategóriában szerepeltet:

 


Infogram


Nem meglepő, hogy a Newzoo piackutató statisztikája alapján már globálisan is a Tencent vezeti a tőzsdei társaságok játékokból származó bevételeinek rangsorát. Ez az elmúlt évben 18 milliárd dolláros forgalmat jelentett, miközben a lista második helyén szereplő Sony 10,5 milliárd dollárt, az Apple 8 milliárdot, a Microsoft pedig 7,1 milliárdot jegyezhetett. Csak ezután következik az Activision, amely olyan márkákkal szorult az ötödik helyre, mint a Call of Duty vagy a World of Warcraft. A játékosok között ugyanilyen ismert márkának számító EA a nyolcadik, a Nintendo pedig a kilencedik:

 


Infogram
Piaci hírek

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.