A Microsoft élőben demózta, hogyan működik a tavaly bejelentett xCloud szolgáltatás. Az indulás dátuma azonban még bizonytalan.
Hirdetés
 

Bemutatták a Microsoft Inside Xbox közönségének, hogyan fog működni a tavaly bejelentett xCloud szolgáltatás – írja a The Verge. A szolgáltatás tavaly októberi bejelentésekor Satya Nadella azt ígérte, hogy idén elindul a játékstreaming szolgáltatás, de azon túl, hogy felhőből konzolra, PC-re és mobil eszközökre is tud majd sugározni videojátékokat, nem sok mindent lehetett róla tudni.

A bemutatón a Forza Horizon 4 játékot streamelték az Azure-ból egy androidos okostelefonra (lásd lentebb a videót). A telefonhoz Bluetooth-on keresztül kapcsoltak egy Xbox One kontrollert azt demonstrálandó, hogy milyen egyszerű akár egy telefonon is jó játékélményt adni.

A demó kapcsán írt blogbejegyzésében Kareem Choudhry, aki a Microsoftnál a játékok felhős fejlesztéseit irányítja, külön kihangsúlyozta, hogy a Microsoft nem azért fejleszti az xCloudot, hogy lecserélje a konzolt egy felhőszolgáltatásra. Az igazi játékélményt ugyanis – írja Choudhry – továbbra is mondjuk egy 4K-s tévével, teljes HDR-támogatással és térhatású hangzással lehet elérni. A cél csupán az, hogy a választásnak és a hozzáférhetőségnek ugyanazt a szabadságát kínálják játékfronton is, amit a felhős szolgáltatások révén a zene és a video terén már régóta élvezhetnek a felhasználók.

De nem csak jófejség van a fejlesztés mögött, a Microsoft a felhasználói bázis bővülésében is bízik. A blogbejegyzés szerint ugyanis azt remélik az xCloudtól, hogy olyan felhasználókat is be tudnak így csábítani, akik nem rendelkeznek játékhardverekkel. Choudhry utal is rá: azzal, hogy az eddig csak konzolokon vagy PC-ken játszható játékokat felhősítik és elérhetővé teszik mobilokon, mintegy kétmilliárd új felhasználót vehetnek célba.
 


Az azonban egyelőre nem ismert, hogy a játékőrültek mikor cuppanhatnak rá a felhős játékfolyamra.

Meg kell előzni a konkurenseket…

A bemutatót valószínűleg nem véletlenül időzítették a Google játékfejlesztői konferenciája, a március 18-án kezdődő GDC (Game Developers Conference) előtti hétre. Ott várhatóan még többet meg lehet tudni a cég tavaly ősszel megvillantott Project Steam játékstreaming szolgáltatásáról, illetve vélhetően játékokhoz kötődő hardvereket is be fognak mutatni a rendezvényen. Ezt valószínűsíti az is, hogy a Google-nek van olyan szabadalmi terve, amely egy felhős játékszolgáltatáshoz használható kontroller leírását tartalmazza.

A Microsoft és a Google nem szűz piacra lép. A Sonynak ott van a PlayStation Now nevű felhőszolgáltatása, amely lehetővé teszi a konzoljátékok távoli lejátszását a PlayStation-ök mellett egyelőre iOS-es eszközökön (és valószínűsíthetően hamarosan Androidon is). Aztán ott van az Nvidia tavaly indított GeForce Now szolgáltatása, amely PC-s játékokat streamel windowos gépekre és Macekre, hogy gyengébb teljesítményű PC-ken is élvezhető játékélményt biztosítson. És persze a nagy felhős rivális, az Amazon is dolgozik ilyen megoldáson.

Konzumer tech

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.