Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága nemrégiben szabad utat engedett az online játékokra tehető fogadásoknak. A feltörekvő szegmensnek az új lehetőség sokat jelenthet, de néhány akadályt még fel kell számolni.

Eddig az USA-ban csak Nevadában, azaz Las Vegas hazájában volt engedélyezett a fogadások kötése e-sportokra. Ezt az állapotot azonban idén májusban egy legfelsőbb bírósági döntés alaposan átrendezte azzal, hogy hatálytalanított egy szövetségi rendelkezést, amely ezt a tiltást a tagállamokra nézve tartalmazta.

A online játékok ökoszisztémája enélkül is igen nagy lendületbe van. Egyre komolyabb pénzdíjakért szállnak ringbe a játékot életvitelszerűen űző, edzőkkel, szponzorokkal rendelkező csapatok és profi egyéni versenyzők. Ha ezt megtámogatná egy újabb bevételi láb, az csak gyorsítaná a korábban szubkultúrának tartott aktivitás szélesebb körű elismerését és elterjedését.

Fel kell nőni hozzá

De azért nem eszik olyan forrón a kását. Az online versenyzéssel ugyanúgy együtt járnak azok a kockázatok, amelyek a hagymányos sporteseményekkel kapcsolatos fogadásokat kísérik. Többek között ki kell zárni a csalásokat, vagy éppen a doppingszerek használatát. Ráadásul az e-sport esetében egy újabb rizikófaktor is jelen van, hiszen a kibertámadások komoly veszélyt jelenthetnének a fogadások tisztaságára is. És hogy ez reális veszély, arra jó, pontosabban rossz példát szolgáltatott pár éve az a támadás, amelynek következtében egy ideig lebénult az egyik legnépszerűbb játék világbajnoki döntője.

Ahhoz, hogy legálisan lehessen fogadásokat kötni, elsőként tagállami szinten kell olyan rendelkezéseket hozni, amelyek a videojátékokat tételesen is említik a "támogatott" események között. Ezzel párhuzamosan a szabályozó testületeket, felügyeleti szerveket is fel kell készíteni az új terület ellenőrzésére, amihez további szakemberek és erőforrások kellenek.

Az egyik legnagyobb problémát minden bizonnyal az életkor ellenőrzése jelenti majd. Az e-sportokat űző és követő tábor ugyanis jellemzően nagyon fiatal, sok esetben bőven 18 év alatt közönségről van szó, akiket minden bizonnyal felcsigáz majd a lehetőség, hogy kedvenc játékukra, versenyzőikre is tehetnének pénzt - már ha ezt a törvény nem tiltaná. New Jersey például addig nem fogja engedni a fogadást a területen, amíg a játékok szervezői nem tudják hiteltérdemlően bizonyítani, hogy a versenyeken részt vevő személyek mind nagykorúak.

A megoldás a fenti problémákra az érdekelt felek több szintű együttműködése lehet. A játékokat szervezők, a fogadási oldalak és a kormányzati szervek egyaránt profitálhatnak mindebből, amennyiben megfelelő jogi környezettel, edukációval, az új helyzethez alakított versenyszabályzattal, beépített biztonsági mechanizmusokkal tiszta helyzetet képesek teremteni.

Olimpiai sportág lehet

Hogy mennyire ott toporog a mainstream küszöbén az e-sport, arról tanúskodik az a kezdeményezés is, amellyel akár már 2024-ben olimpiai sportággá válhat a terület. A jelenleg is több százmillió rajongóval büszkélkedő videojátékok versenyein tavaly bő 120 millió dollárt osztottak szét, de ez idén biztosan több lesz, hiszen a jelenlegi sláger, a Fortnite fejlesztője egyedül majdnem ennyit tol a cím népszerűsítésébe.

Összehasonlításként: tavaly a Dota 2 24,7 milló dolláros összdíjazással szerepelt a Valve kiadó éves bajnokságán, amiből 10,8 millót a győztes csapat vihetett haza. Ehhez képest a Tour de France kerékpárversenyen például 2,3 millió euró volt a kalapban, a győztes díja 500 ezer euró volt; az atlétikai világbajnokság első helyezettjei 80 ezer dollárt vihettek haza; a legpatinásabb teniszversenyen, Wimbledonban 31,6 millió font volt az összdíjazás, ebből a két egyéni győztes fejenként 2,2 milliót kapott.

Piaci hírek

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál jobban felértékelődött a vállalatok adatvagyona.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.