A versenyszerűen űzött videojátékok is bekerülhetnek a hét év múlva rendezendő olimpia hivatalos sportágai közé. A döntésre azonban még három évet kell várni.
Hirdetés
 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) várhatóan Párizsnak szavazza meg a 2024-es olimpiai játékok rendezési jogát, amelynek a részletes programját 2019-ben kezdik kialakítani, a végleges rábólintásra azonban csak a 2020-as, Tokióban rendezendő olimpia után kerül majd sor.

Új nézői korosztályt hozna az olimpiáknak

Az e-sporttal kapcsolatos elképzeléseket várhatóan a párizsi pályázattal foglalkozó bizottság társelnöke, Tony Estanguet viszi majd a NOB elé. Szakértők számos racionális érvet sorakoztatnak fel a terv mellé.

Az egyik legfontosabb az olimpia nézettsége, ami az e-sport megjelenésével főként a fiatalok körében növelné a játékok iránt érdeklődők számát. A nézettségi mutató több mint egy évtizedre visszatekintve először a 2016-ban Rióban lezajlott versenysorozat idején mutatott komolyabb visszaesést. A 2012-es londoni olimpiához képest a 18-49 éves korosztályból 25 százalékkal kevesebben követték a braziliai eseményeket – derül ki a Bloomberg összesítéséből.

A nézettségi mutatókon sokat javítana, ha bevennék a e-sportot a hivatalos olimpiai sportágak közé, mivel a Nielsen szerint a videojáték-versenyek nézőközönségének az 51 százaléka tartozik a Y-generációhoz.

 

Az e-sportot követők táborának eddigi, illetve várható alakulása


A nagyobb nézettség növeli az olimpiák értékét, ami pénzben is kimutatható. Emiatt egyfelől a NOB is több pénzt kérhet az olimpiai játékok jogaiért, de a tévétársaságok is drágábban adhatják el hirdetési felületeiket. A Comcast több mint 12 milliárd dollárt fizetett, hogy a 2036-ig megrendezendő játékok USA-beli közvetítési jogaiért. A hozzátartozó NBC csatorna a riói olimpia idején rekordösszegű 1,2 milliárd dollárt kaszált a reklámokból.

Szervezettebb lehet a sportág irányítása

Az olimpiára kerülés az e-sportot is egyszerre több ponton is segítheti, egyfelől, hogy még elfogadottabb legyen a legitim, meghatározó sportágak között. Másfelől, mivel az e-sport még viszonylag újkeletű sportág, neki is jól jönne a nézettségi mutatók növelése. Márpedig erre - a mért visszaesés ellenére - kevés jobb alkalom van, mint egy olimpia: a legutóbbit Rióban például a  NOB kimutatásai szerint több mint 3,6 milliárdan követték.

Az olimpiai szereplés az e-sportot is hozzásegítheti ahhoz, hogy létrehozza független irányító testületét, ami a focit irányító FIFA-hoz hasonlóan látná át a sportág helyzetét, amin már van is mit nézni, hiszen, mint nemrégiben megírtuk, komoly komoly biznisszé fejlődött az elmúlt évek alatt.

A videojátékos versenyeken való részvétel immár igen komoly pénzdíjakkal kecsegteti a legtehetségesebbeket. A nagy címek világbajnokságai sok millió dolláros díjalappal mennek, a cégek pedig egyre többet hajlandóak a sportág reklámjára és szponzorációjára fordítani.

Ma már a legjobban kereső e-sportolók toplistájára is csak millió dolláros eredménnyel lehet felkerülni. A jelenlegi éllovas, az amerikai Saahil Arora már több mint 2,8 millió dollárt keresett, de honfitársa, Peter Dager sem panaszkodhat, eddig 2,6 milliót sikerült összekattintgatnia.

Piaci hírek

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.