A versenyszerűen űzött videojátékok is bekerülhetnek a hét év múlva rendezendő olimpia hivatalos sportágai közé. A döntésre azonban még három évet kell várni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) várhatóan Párizsnak szavazza meg a 2024-es olimpiai játékok rendezési jogát, amelynek a részletes programját 2019-ben kezdik kialakítani, a végleges rábólintásra azonban csak a 2020-as, Tokióban rendezendő olimpia után kerül majd sor.

Új nézői korosztályt hozna az olimpiáknak

Az e-sporttal kapcsolatos elképzeléseket várhatóan a párizsi pályázattal foglalkozó bizottság társelnöke, Tony Estanguet viszi majd a NOB elé. Szakértők számos racionális érvet sorakoztatnak fel a terv mellé.

Az egyik legfontosabb az olimpia nézettsége, ami az e-sport megjelenésével főként a fiatalok körében növelné a játékok iránt érdeklődők számát. A nézettségi mutató több mint egy évtizedre visszatekintve először a 2016-ban Rióban lezajlott versenysorozat idején mutatott komolyabb visszaesést. A 2012-es londoni olimpiához képest a 18-49 éves korosztályból 25 százalékkal kevesebben követték a braziliai eseményeket – derül ki a Bloomberg összesítéséből.

A nézettségi mutatókon sokat javítana, ha bevennék a e-sportot a hivatalos olimpiai sportágak közé, mivel a Nielsen szerint a videojáték-versenyek nézőközönségének az 51 százaléka tartozik a Y-generációhoz.

 

Az e-sportot követők táborának eddigi, illetve várható alakulása


A nagyobb nézettség növeli az olimpiák értékét, ami pénzben is kimutatható. Emiatt egyfelől a NOB is több pénzt kérhet az olimpiai játékok jogaiért, de a tévétársaságok is drágábban adhatják el hirdetési felületeiket. A Comcast több mint 12 milliárd dollárt fizetett, hogy a 2036-ig megrendezendő játékok USA-beli közvetítési jogaiért. A hozzátartozó NBC csatorna a riói olimpia idején rekordösszegű 1,2 milliárd dollárt kaszált a reklámokból.

Szervezettebb lehet a sportág irányítása

Az olimpiára kerülés az e-sportot is egyszerre több ponton is segítheti, egyfelől, hogy még elfogadottabb legyen a legitim, meghatározó sportágak között. Másfelől, mivel az e-sport még viszonylag újkeletű sportág, neki is jól jönne a nézettségi mutatók növelése. Márpedig erre - a mért visszaesés ellenére - kevés jobb alkalom van, mint egy olimpia: a legutóbbit Rióban például a  NOB kimutatásai szerint több mint 3,6 milliárdan követték.

Az olimpiai szereplés az e-sportot is hozzásegítheti ahhoz, hogy létrehozza független irányító testületét, ami a focit irányító FIFA-hoz hasonlóan látná át a sportág helyzetét, amin már van is mit nézni, hiszen, mint nemrégiben megírtuk, komoly komoly biznisszé fejlődött az elmúlt évek alatt.

A videojátékos versenyeken való részvétel immár igen komoly pénzdíjakkal kecsegteti a legtehetségesebbeket. A nagy címek világbajnokságai sok millió dolláros díjalappal mennek, a cégek pedig egyre többet hajlandóak a sportág reklámjára és szponzorációjára fordítani.

Ma már a legjobban kereső e-sportolók toplistájára is csak millió dolláros eredménnyel lehet felkerülni. A jelenlegi éllovas, az amerikai Saahil Arora már több mint 2,8 millió dollárt keresett, de honfitársa, Peter Dager sem panaszkodhat, eddig 2,6 milliót sikerült összekattintgatnia.

Piaci hírek

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.