A cég tavaly leigazolt új vezetője bízik benne, hogy a vállalati ügyfeleknél átütő siker lehet a kiterjesztett valósággal dolgozó, második generációs szemüveg.

Úgy tűnik, a korábbi évek viharos történései nem tántorítottak el minden befektetőt attól, hogy bízzanak a Magic Leap jövőképében. A cég ugyanis nemrégiben kapott egy újabb, ezúttal félmilliárd dollárnak megfelelő löketet. A friss befektetői kör egyébként 2 milliárd dollárra taksálta a 2010-ben alapított, de a tényleges fejlesztést csak 2014-ben megkezdő, kiterjesztett valóságra (agmented reality - AR) fókuszáló startupot. (Érdemes megjegyezni, hogy a Forbes 2016-ban, amikor még semmiféle termék nem létezett, 4,5 milliárd dollárra becsülte a cégértéket.)

Jön az új generáció

A komoly tőkeinjekció megszólalásra sarkallta a vállalat tavaly szeptemberben kinevezett vezérigazgatóját is. Bejegyzésében a korábban a Microsoftnál dolgozó Peggy Johnson a kötelező PR-es körök megfutása mellett arról ír, hogy a cég második generációs AR-headsetje már néhány kiválasztott partnernél gyakorlati tesztelés alatt van, a széles körű bevezetésre pedig jövőre kerülhet sor.

A gyártó szerint a Magic Leap 2 a piacon elérhető legkisebb és legkönnyebb ilyen típusú vállalati céleszköz lesz, amely az egyedülálló elsötítéses technológiájának köszönhetően akár fényes napsütésben is használható marad. A továbbfejlesztett szemüveg ráadásul elődjénél lényegesen nagyobb látómezőt biztosít viselőjének.

 

A két generáció látómezejének összehasonlítása


Az új vezérigazgató teljes mellszélességgel támogatja azt a már érkezése előtt elindult stratégiai irányváltást, miszerint a konzumer felhasználók helyett a vállalati ügyfélkört kell megcélozni és kiszolgálni a szemüvegekkel. Ebben szerinte sokat segíthetnek a Microsoftnál eltöltött évei. A hamarosan érkező Magic Leap 2 pedig tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy a pénzügyi szektortól a gyártóvállalatokon keresztül az egészségügyig mindenfél igénynek és követelménynek megfeleljen.

Ettől függetlenül Johnson nem zárja be teljesen a kaput az otthoni felhasználás előtt sem, ám ezt leginkább technológiájuk partnerek általi licencelésén keresztül tudja elképzelni. Utóbbiakkal kapcsolatban azt állítva, hogy számos megkeresést kaptak már a témában.

Terhelt múlt, telített jövő

A Magic Leap 50 millió dolláros tőkével kezdte meg működését, de hamar megjelentek körülötte az olyan nehézsúlyú befektetők, mint a Google, az Alibaba, a Qualcomm vagy a Warner Bros. A vállalathoz úgy érkezett több milliárd dollár, hogy sokáig semmilyen konkrétummal nem szolgáltak azzal kapcsolatban, pontosan mivel és hogyan próbálják megváltani a világot.

Első kereskedelmi forgalomba hozott termékükkel sem robbantottak bankot. A Magic Leap One nevű AR-headset fejlesztői változata 2018-ban jelent meg és majdnem 2300 dollárba került. A termékről hamar nyilvánvalóvá vált, hogy képtelen például a gyorsan mozgó tárgyak követésére, vagyis alkalmatlan a szórakoztató alkalmazások legnagyobb részéhez, de az amerikai hadsereg nagyszabású pályázatán is elhasalta a Microsoft eszközeivel szemben. Az első évben alig 6 ezer darab Magic Leap One-t értékesítettek, szemben a korábbi tervekben szereplő milliós tétellel. Ennek következtében a menedzsment egy erős rántással a vállalati ügyfélkör felé fordulva kalibrálta újra a terméket.

A világjárvány aztán a megszűnés szélére sodorta a vállalkozást, ám a tavaly tavasszal bejelentett drasztikus leépítési hullám, egy váratlan pénzügyi csomag, illetve az alapító eltávolítása a vezérigazgatói székből végül elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a cégnek még legyen egy második dobása.

Ez a bizonyos második dobás viszont nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a még mindig gyerekcipőben járó szektorban már most jelen van több óriásvállalat. Ezek között talán elég csak az amerikai hadsereg által is használt Microsoft HoloLenst említeni, illetve azt, hogy a Facebook is aktívan kutatja a területben rejlő lehetőségeket. De ott van például a Qualcomm és a Varjo is a próbálkozók között, ráadásul az Apple környékéről rendre felröppennek pletykák, miszerint Cupertino sem akar lemaradni a jövő egyik legjövedelmezőbbnek ígérkező technológiájáról.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.