A vállalat ekkora értékben kötött szerződést a Pentagonnal HoloLens headsetek szállítására.

Nagy mennyiségben szállít kiterjesztettvalóság-rendszereket (AR) az amerikai hadseregnek a Microsoft. A vállalat 21,9 milliárd dolláros szerződést kötött a Pentagonnal HoloLens headsetek szállítására, melyekhez a háttértámogatást is Redmond nyújtja majd az Azure-on keresztül. A megállapodás és a keretösszeg tíz évre szól, mondta a Microsoft szóvivője a Reutersnek.

A Microsoft 2018-ban nyerte el VR/AR headsetjével az első jelentősebb katonai beszerzést. Mint a Bitport is megírta, akkor az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projekt keretében 480 millió dollár értékben kapott megrendelést egy olyan, a HoloLensre alapozott rendszer szállítására, amelynek célja a katonák jobb és gyorsabb információellátása, illetve a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítása.

A program azonban még csak egy pilot volt, hogy elnyerjék végső formájukat azok a speciális AR-sisakok, melyek kijelzőjén a katonák megjeleníthetik többek között környezetük térképét, társaik helyzetént és a lehetséges ellenséges harcállásokat. Úgy tűnik, az IVAS keretében leszállított prototípusok hozták azt a szintet, amit a katonai vezetés is elvárt, így most a hadsereg átállt a gyártási szakaszra. Mint Microsoft blogján Alex Kipman, a HoloLens-csapatban dolgozó szoftvermérnök írta, a katonáknak szánt headsetet úgy tervezték meg, hogy lehetővé tegye az információk megosztását és a döntéshozatalt különféle szituációkban.

A speciális sisakokat természetesen az USA-ban fogják gyártani, hangsúlyozta a Microsoft szóvivője a Reutersnek.

Túl a 30 milliárdon...

A redmondi szoftvervállalatot a hadsereg az utóbbi években igencsak kistafírozta megrendelésekkel, az elmúlt két éveben az IVAS pilottal együtt már bőven 30 milliárd dollár fölé emelkedett a Microsoft onnan származó megrendelésállománya. A vállalat 2019 végén az Amazon elől halászta el a JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) projektet. A 10 milliárd dolláros szerződés keretében olyan felhős szolgáltatásokat vásárol a Pentagon a Microsofttól, amelyek segítségével egyesítheti a különböző fegyvernemeknél felhalmozott információkat. Ez is annak a hadseregfejlesztési programnak a része, amellyel az amerikai hadsereg el szeretne mozdulni a félautonóm fegyverek és a mesterséges intelligencia alkalmazása felé.

A JEDI milliárdjait még nem érezheti zsebében a Microsoft. Az Amazon ugyanis megtámadta a döntést, és a Reuters szerint a védelmi minisztériumnál már az a lehetőség is felmerült, hogy a további késlekedés elkerülése érdekében felmondanák a már megkötött szerződést, ha a jogvita nem zárul le belátható időn belül.

A dolgozók nem lelkesednek egyöntetűen

Bár egy ekkora állami megrendelés nagyon komoly segítség a Microsoft AR/VR üzletének, az alkalmazottak nem lelkesednek egyöntetűen. A Nasdaq híroldalán megjelent kommentár szerint a megállapodás komoly belső feszültséget okozhat. A Szilícium-völgy dolgozóinak egy jelentős része ugyanis, köztük a Microsoft és a Google munkatársaival, korábban is megpróbált nyomást gyakorolni saját vállalatára, hogy kerüljék a Pentagonnal való együttműködést. A Microsoft alkalmazottainak egy csoportja tavaly nyílt levélben tiltakozott az IVAS ellen. Mint írták, elutasítanak minden olyan munkát, amelynek célja a hadviselés tökéletesítése, mert nem arra szerződtek, hogy fegyvereket fejlesszenek.

A belső tiltakozók a mostani szerződéssel kapcsolatban is kifejezték nem tetszésüket, hívja fel rá a figyelmet a hírügynökség.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.