A vállalat ekkora értékben kötött szerződést a Pentagonnal HoloLens headsetek szállítására.

Nagy mennyiségben szállít kiterjesztettvalóság-rendszereket (AR) az amerikai hadseregnek a Microsoft. A vállalat 21,9 milliárd dolláros szerződést kötött a Pentagonnal HoloLens headsetek szállítására, melyekhez a háttértámogatást is Redmond nyújtja majd az Azure-on keresztül. A megállapodás és a keretösszeg tíz évre szól, mondta a Microsoft szóvivője a Reutersnek.

A Microsoft 2018-ban nyerte el VR/AR headsetjével az első jelentősebb katonai beszerzést. Mint a Bitport is megírta, akkor az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projekt keretében 480 millió dollár értékben kapott megrendelést egy olyan, a HoloLensre alapozott rendszer szállítására, amelynek célja a katonák jobb és gyorsabb információellátása, illetve a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítása.

A program azonban még csak egy pilot volt, hogy elnyerjék végső formájukat azok a speciális AR-sisakok, melyek kijelzőjén a katonák megjeleníthetik többek között környezetük térképét, társaik helyzetént és a lehetséges ellenséges harcállásokat. Úgy tűnik, az IVAS keretében leszállított prototípusok hozták azt a szintet, amit a katonai vezetés is elvárt, így most a hadsereg átállt a gyártási szakaszra. Mint Microsoft blogján Alex Kipman, a HoloLens-csapatban dolgozó szoftvermérnök írta, a katonáknak szánt headsetet úgy tervezték meg, hogy lehetővé tegye az információk megosztását és a döntéshozatalt különféle szituációkban.

A speciális sisakokat természetesen az USA-ban fogják gyártani, hangsúlyozta a Microsoft szóvivője a Reutersnek.

Túl a 30 milliárdon...

A redmondi szoftvervállalatot a hadsereg az utóbbi években igencsak kistafírozta megrendelésekkel, az elmúlt két éveben az IVAS pilottal együtt már bőven 30 milliárd dollár fölé emelkedett a Microsoft onnan származó megrendelésállománya. A vállalat 2019 végén az Amazon elől halászta el a JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) projektet. A 10 milliárd dolláros szerződés keretében olyan felhős szolgáltatásokat vásárol a Pentagon a Microsofttól, amelyek segítségével egyesítheti a különböző fegyvernemeknél felhalmozott információkat. Ez is annak a hadseregfejlesztési programnak a része, amellyel az amerikai hadsereg el szeretne mozdulni a félautonóm fegyverek és a mesterséges intelligencia alkalmazása felé.

A JEDI milliárdjait még nem érezheti zsebében a Microsoft. Az Amazon ugyanis megtámadta a döntést, és a Reuters szerint a védelmi minisztériumnál már az a lehetőség is felmerült, hogy a további késlekedés elkerülése érdekében felmondanák a már megkötött szerződést, ha a jogvita nem zárul le belátható időn belül.

A dolgozók nem lelkesednek egyöntetűen

Bár egy ekkora állami megrendelés nagyon komoly segítség a Microsoft AR/VR üzletének, az alkalmazottak nem lelkesednek egyöntetűen. A Nasdaq híroldalán megjelent kommentár szerint a megállapodás komoly belső feszültséget okozhat. A Szilícium-völgy dolgozóinak egy jelentős része ugyanis, köztük a Microsoft és a Google munkatársaival, korábban is megpróbált nyomást gyakorolni saját vállalatára, hogy kerüljék a Pentagonnal való együttműködést. A Microsoft alkalmazottainak egy csoportja tavaly nyílt levélben tiltakozott az IVAS ellen. Mint írták, elutasítanak minden olyan munkát, amelynek célja a hadviselés tökéletesítése, mert nem arra szerződtek, hogy fegyvereket fejlesszenek.

A belső tiltakozók a mostani szerződéssel kapcsolatban is kifejezték nem tetszésüket, hívja fel rá a figyelmet a hírügynökség.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.