A Google után most a Microsoft dolgozóinak egy csoportja lázadt fel: nyílt levélben kérik, hogy a cég ne támogassa a HoloLens katonai felhasználását. Egyelőre kevés az esélyük a sikerre.

Míg tavaly a Google több mint négyezer alkalmazottja lázadt fel a cég katonai fejlesztései ellen, a múlt héten a Microsoftnál alig ötvenegynéhány alkalmazott fordult nyílt levélben a vállalat vezetéséhez, hogy az amerikai hadsereggel tavaly novemberben kötött szerződést függesszék fel, és jelöljenek ki egy független etikai bizottságot, amely vizsgálja az együttműködést. A levelet a Twitteren is közzéltették (lásd lent).

Jó pénzt hoz és hazafias

Tavaly novemberben némi meglepetést keltett, hogy végül a Microsoft nyerte az amerikai hadsereg IVAS (Integrated Visual Augmentation System) projektjére kiírt közbeszerzési pályázatot. A szerződés szerint a Microsoft 480 millió dollár értékben szállít olyan eszközöket a hadseregnek, melyek segítségével a katonák harctéri körülmények között is gyorsan (lehetőleg valós időben) kapnak információkat, például a környezetről, a társak helyzetéről éppúgy, mint az ellenséges harcállásokról.

A szerződés részeként százezres nagyságrendben kell szállítani HoloLens headseteket – ebben az esetben speciális sisakokat –, plusz szoftvereket, támogatási szolgáltatásokat, sőt speciális fejlesztéseket is kell nyújtania a cégnek. Már a szerződés aláírásakor is lehetett tudni, hogy a HoloLens-szel szerelt spéci sisakokat nem csak kiképzésre használják, hanem éles bevetésen, harctéren is.

A vállalatok valószínűleg szeretik az ilyen megrendeléseket, mert egyrészt hosszú távú megrendelést jelent, jól fizet, és mindezen felül hazafias cselekedetként is el lehet adni. A Microsoft álláspontját Brad Smith, a vállalat alelnöke és jogi osztályának vezetője tavaly októberben egy a technológiai vállalatok és az amerikai hadsereg viszonyát boncolgató blogbejegyzésben egyértelműen megfogalmazta. Azoknak, akik megvédik az USA-t, hozzá kell férniük a nemzet legjobb technológiájához, értelemszerűen a Microsoftéhoz is, mert akik a hazát védik, megérdemelnek minden támogatást.

Felkészültek a tiltakozásra

A nyílt levél aláírói elutasítanak minden olyan munkát, melynek célja a hadviselés tökéletesítése. Mint írják, nem arra szerződtek, hogy fegyvereket fejlesszenek. A dolgozók egyik legnagyobb problémája egyébként a HoloLens sisak harctéri használata, amely véleményük szerint videojátékszerűvé teszi a valós, akár emberéletet is követelő harctéri cselekményeket, ezáltal eltávolítja a katonákat attól a problémától, hogy a harcok során valós vérontás történik.
 


Smith írásából kiderül, a Microsoft nagyon is felkészült arra, hogy lesz tiltakozás, hiszen a Google-nél nagyon sok dolgozó követelte a védelmi minisztériummal kötött megállapodás felmondását és a Project Maven felfüggesztését – sikerrel. Ezzel szemben a Microsoftnál egyelőre ötvenegynéhányan írtak alá a levelet.

A vezérigazgató, Satya Nadella és Smith már a szerződés aláírás előtt egyeztettek a dolgozókkal. Smith már idézett tavaly októberi bejegyzése is ennek kapcsán született. A Microsoft megérti – írta ezzel kapcsolatban Smith –, ha egyes munkatársai a cégtől eltérő álláspontot képviselnek a katonai célú fejlesztésekkel kapcsolatban, és azt is, ha más ország állampolgáraiként esetleg bizonyos projekteken nem akarnak dolgozni. Számukra azonban a vállalat méretéből és széles portfóliójából adódóan tudnak más munkát is biztosítani.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.