A Google után most a Microsoft dolgozóinak egy csoportja lázadt fel: nyílt levélben kérik, hogy a cég ne támogassa a HoloLens katonai felhasználását. Egyelőre kevés az esélyük a sikerre.

Míg tavaly a Google több mint négyezer alkalmazottja lázadt fel a cég katonai fejlesztései ellen, a múlt héten a Microsoftnál alig ötvenegynéhány alkalmazott fordult nyílt levélben a vállalat vezetéséhez, hogy az amerikai hadsereggel tavaly novemberben kötött szerződést függesszék fel, és jelöljenek ki egy független etikai bizottságot, amely vizsgálja az együttműködést. A levelet a Twitteren is közzéltették (lásd lent).

Jó pénzt hoz és hazafias

Tavaly novemberben némi meglepetést keltett, hogy végül a Microsoft nyerte az amerikai hadsereg IVAS (Integrated Visual Augmentation System) projektjére kiírt közbeszerzési pályázatot. A szerződés szerint a Microsoft 480 millió dollár értékben szállít olyan eszközöket a hadseregnek, melyek segítségével a katonák harctéri körülmények között is gyorsan (lehetőleg valós időben) kapnak információkat, például a környezetről, a társak helyzetéről éppúgy, mint az ellenséges harcállásokról.

A szerződés részeként százezres nagyságrendben kell szállítani HoloLens headseteket – ebben az esetben speciális sisakokat –, plusz szoftvereket, támogatási szolgáltatásokat, sőt speciális fejlesztéseket is kell nyújtania a cégnek. Már a szerződés aláírásakor is lehetett tudni, hogy a HoloLens-szel szerelt spéci sisakokat nem csak kiképzésre használják, hanem éles bevetésen, harctéren is.

A vállalatok valószínűleg szeretik az ilyen megrendeléseket, mert egyrészt hosszú távú megrendelést jelent, jól fizet, és mindezen felül hazafias cselekedetként is el lehet adni. A Microsoft álláspontját Brad Smith, a vállalat alelnöke és jogi osztályának vezetője tavaly októberben egy a technológiai vállalatok és az amerikai hadsereg viszonyát boncolgató blogbejegyzésben egyértelműen megfogalmazta. Azoknak, akik megvédik az USA-t, hozzá kell férniük a nemzet legjobb technológiájához, értelemszerűen a Microsoftéhoz is, mert akik a hazát védik, megérdemelnek minden támogatást.

Felkészültek a tiltakozásra

A nyílt levél aláírói elutasítanak minden olyan munkát, melynek célja a hadviselés tökéletesítése. Mint írják, nem arra szerződtek, hogy fegyvereket fejlesszenek. A dolgozók egyik legnagyobb problémája egyébként a HoloLens sisak harctéri használata, amely véleményük szerint videojátékszerűvé teszi a valós, akár emberéletet is követelő harctéri cselekményeket, ezáltal eltávolítja a katonákat attól a problémától, hogy a harcok során valós vérontás történik.
 


Smith írásából kiderül, a Microsoft nagyon is felkészült arra, hogy lesz tiltakozás, hiszen a Google-nél nagyon sok dolgozó követelte a védelmi minisztériummal kötött megállapodás felmondását és a Project Maven felfüggesztését – sikerrel. Ezzel szemben a Microsoftnál egyelőre ötvenegynéhányan írtak alá a levelet.

A vezérigazgató, Satya Nadella és Smith már a szerződés aláírás előtt egyeztettek a dolgozókkal. Smith már idézett tavaly októberi bejegyzése is ennek kapcsán született. A Microsoft megérti – írta ezzel kapcsolatban Smith –, ha egyes munkatársai a cégtől eltérő álláspontot képviselnek a katonai célú fejlesztésekkel kapcsolatban, és azt is, ha más ország állampolgáraiként esetleg bizonyos projekteken nem akarnak dolgozni. Számukra azonban a vállalat méretéből és széles portfóliójából adódóan tudnak más munkát is biztosítani.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.