A Microsoft speciális szemüvegét az amerikai hadsereg kiképzésre és éles bevetésre egyaránt használni akarja.
Hirdetés
 

Úgy tűnik, az Egyesült Államok hadserege végül nem egy feltörekvő, de sok szempontból rejtélyes startup termékére, hanem egy veterán informatikai óriás megoldására szavazott. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a 100 ezer kiterjesztett valóságot (Augmented Reality - AR) nyújtó headset leszállítására szóló szerződésről hamarosan dönteni fognak, ám akkor még úgy tűnt, hogy az első szemüvegét még csak most piacra dobó Magic Leap lehet a befutó.

Redmondban bonthatják a pezsgőt

Ehhez képest meglepetésnek mondható, hogy a most nyilvánosságra került közbeszerzési adatok szerint a Microsoft nyerte a hosszú nevű Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projektet. Utóbbitól a hadsereg vezetői többek között a katonák jobb és gyorsabb információellátását, a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítását remélik.

Az összesen több mint 480 millió dolláros szerződés egyik felét a százezres nagyságrendben leszállítandó HoloLens eszközök jelentik, de természetesen a csomag részét képezik a szoftverek, a fejlesztések és egyéb támogatási szolgáltatások is. A tervek szerint kiképzésre és éles bevetésre egyaránt fel fogják használni a speciális sisakokat, melyek kijelzőin a környezet térképétől a társak helyzetén át a lehetséges ellenséges harcállásokig egy csomó olyan információt kaphatnak a katonák, amelyeket eddig nem, vagy csak lassabban és bonyolultabb módon érhettek el.

Mindenhol érdeklődnek

A hadsereg természetes "inkubátora" a legfejlettebb technológiai újdonságoknak, hiszen a katonaság alapvető célja, hogy hatékonyabb legyen a potenciális ellenfeleknél. Az USA-ban például már régi hagyománya van az AR rokona, a virtuális valóság (Virtual Reality - VR) használatának. Például a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát. De említhetjük Izraelt is, ahol Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Vagy ott van ausztrália, ahol VR-es stresszteszttel készítik fel az embereket az éles helyzetek megfelelő kezelésére.

Az ausztrál hadsereg egyébként a kiterjesztett valóság alkalmazásában sem vár másokra: két évvel ezelőtt jelentették be, hogy szintén a Microsoft HoloLens eszközének bevetésével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Piaci hírek

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.