A Microsoft speciális szemüvegét az amerikai hadsereg kiképzésre és éles bevetésre egyaránt használni akarja.

Úgy tűnik, az Egyesült Államok hadserege végül nem egy feltörekvő, de sok szempontból rejtélyes startup termékére, hanem egy veterán informatikai óriás megoldására szavazott. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a 100 ezer kiterjesztett valóságot (Augmented Reality - AR) nyújtó headset leszállítására szóló szerződésről hamarosan dönteni fognak, ám akkor még úgy tűnt, hogy az első szemüvegét még csak most piacra dobó Magic Leap lehet a befutó.

Redmondban bonthatják a pezsgőt

Ehhez képest meglepetésnek mondható, hogy a most nyilvánosságra került közbeszerzési adatok szerint a Microsoft nyerte a hosszú nevű Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projektet. Utóbbitól a hadsereg vezetői többek között a katonák jobb és gyorsabb információellátását, a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítását remélik.

Az összesen több mint 480 millió dolláros szerződés egyik felét a százezres nagyságrendben leszállítandó HoloLens eszközök jelentik, de természetesen a csomag részét képezik a szoftverek, a fejlesztések és egyéb támogatási szolgáltatások is. A tervek szerint kiképzésre és éles bevetésre egyaránt fel fogják használni a speciális sisakokat, melyek kijelzőin a környezet térképétől a társak helyzetén át a lehetséges ellenséges harcállásokig egy csomó olyan információt kaphatnak a katonák, amelyeket eddig nem, vagy csak lassabban és bonyolultabb módon érhettek el.

Mindenhol érdeklődnek

A hadsereg természetes "inkubátora" a legfejlettebb technológiai újdonságoknak, hiszen a katonaság alapvető célja, hogy hatékonyabb legyen a potenciális ellenfeleknél. Az USA-ban például már régi hagyománya van az AR rokona, a virtuális valóság (Virtual Reality - VR) használatának. Például a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát. De említhetjük Izraelt is, ahol Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Vagy ott van ausztrália, ahol VR-es stresszteszttel készítik fel az embereket az éles helyzetek megfelelő kezelésére.

Az ausztrál hadsereg egyébként a kiterjesztett valóság alkalmazásában sem vár másokra: két évvel ezelőtt jelentették be, hogy szintén a Microsoft HoloLens eszközének bevetésével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.