A Microsoft speciális szemüvegét az amerikai hadsereg kiképzésre és éles bevetésre egyaránt használni akarja.

Úgy tűnik, az Egyesült Államok hadserege végül nem egy feltörekvő, de sok szempontból rejtélyes startup termékére, hanem egy veterán informatikai óriás megoldására szavazott. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a 100 ezer kiterjesztett valóságot (Augmented Reality - AR) nyújtó headset leszállítására szóló szerződésről hamarosan dönteni fognak, ám akkor még úgy tűnt, hogy az első szemüvegét még csak most piacra dobó Magic Leap lehet a befutó.

Redmondban bonthatják a pezsgőt

Ehhez képest meglepetésnek mondható, hogy a most nyilvánosságra került közbeszerzési adatok szerint a Microsoft nyerte a hosszú nevű Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projektet. Utóbbitól a hadsereg vezetői többek között a katonák jobb és gyorsabb információellátását, a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítását remélik.

Az összesen több mint 480 millió dolláros szerződés egyik felét a százezres nagyságrendben leszállítandó HoloLens eszközök jelentik, de természetesen a csomag részét képezik a szoftverek, a fejlesztések és egyéb támogatási szolgáltatások is. A tervek szerint kiképzésre és éles bevetésre egyaránt fel fogják használni a speciális sisakokat, melyek kijelzőin a környezet térképétől a társak helyzetén át a lehetséges ellenséges harcállásokig egy csomó olyan információt kaphatnak a katonák, amelyeket eddig nem, vagy csak lassabban és bonyolultabb módon érhettek el.

Mindenhol érdeklődnek

A hadsereg természetes "inkubátora" a legfejlettebb technológiai újdonságoknak, hiszen a katonaság alapvető célja, hogy hatékonyabb legyen a potenciális ellenfeleknél. Az USA-ban például már régi hagyománya van az AR rokona, a virtuális valóság (Virtual Reality - VR) használatának. Például a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát. De említhetjük Izraelt is, ahol Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Vagy ott van ausztrália, ahol VR-es stresszteszttel készítik fel az embereket az éles helyzetek megfelelő kezelésére.

Az ausztrál hadsereg egyébként a kiterjesztett valóság alkalmazásában sem vár másokra: két évvel ezelőtt jelentették be, hogy szintén a Microsoft HoloLens eszközének bevetésével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Piaci hírek

Zöld jelzést kapott az automatikus áremelés az App Store-ban

Az Apple új szabályai szerint bizonyos esetekben a felhasználóknak kell lemondani egy megdrágult előfizetést. Ennek elmaradása esetén a fejlesztő lehúzhatja az ügyfél számlájáról a magasabb összeget.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a TP-Link

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.