A Microsoft speciális szemüvegét az amerikai hadsereg kiképzésre és éles bevetésre egyaránt használni akarja.
Hirdetés
 

Úgy tűnik, az Egyesült Államok hadserege végül nem egy feltörekvő, de sok szempontból rejtélyes startup termékére, hanem egy veterán informatikai óriás megoldására szavazott. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a 100 ezer kiterjesztett valóságot (Augmented Reality - AR) nyújtó headset leszállítására szóló szerződésről hamarosan dönteni fognak, ám akkor még úgy tűnt, hogy az első szemüvegét még csak most piacra dobó Magic Leap lehet a befutó.

Redmondban bonthatják a pezsgőt

Ehhez képest meglepetésnek mondható, hogy a most nyilvánosságra került közbeszerzési adatok szerint a Microsoft nyerte a hosszú nevű Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projektet. Utóbbitól a hadsereg vezetői többek között a katonák jobb és gyorsabb információellátását, a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítását remélik.

Az összesen több mint 480 millió dolláros szerződés egyik felét a százezres nagyságrendben leszállítandó HoloLens eszközök jelentik, de természetesen a csomag részét képezik a szoftverek, a fejlesztések és egyéb támogatási szolgáltatások is. A tervek szerint kiképzésre és éles bevetésre egyaránt fel fogják használni a speciális sisakokat, melyek kijelzőin a környezet térképétől a társak helyzetén át a lehetséges ellenséges harcállásokig egy csomó olyan információt kaphatnak a katonák, amelyeket eddig nem, vagy csak lassabban és bonyolultabb módon érhettek el.

Mindenhol érdeklődnek

A hadsereg természetes "inkubátora" a legfejlettebb technológiai újdonságoknak, hiszen a katonaság alapvető célja, hogy hatékonyabb legyen a potenciális ellenfeleknél. Az USA-ban például már régi hagyománya van az AR rokona, a virtuális valóság (Virtual Reality - VR) használatának. Például a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát. De említhetjük Izraelt is, ahol Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Vagy ott van ausztrália, ahol VR-es stresszteszttel készítik fel az embereket az éles helyzetek megfelelő kezelésére.

Az ausztrál hadsereg egyébként a kiterjesztett valóság alkalmazásában sem vár másokra: két évvel ezelőtt jelentették be, hogy szintén a Microsoft HoloLens eszközének bevetésével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Piaci hírek

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.