Az ausztrál hadsereg több millió dollárt áldoz arra, hogy a lehető legjobban felkészítsék embereiket a harctéri nyomásra.

Bár a virtuális valóság még nincs azon a szinten, hogy elsöprő áttörést érjen el az otthoni felhasználóknál, oktatási, egészségügyi, vagy éppen katonai célokra elérésére egyre gyakrabban vetik be. Az ausztrál hadseregnél például most olyan projektbe fogtak, amely mindhárom területet érinti.

Inkább előbb, mint később

A Newcastle Egyetem kutatási programjának 2,2 millió dolláros támogatását jelentette be a kontinensnyi ország védelmi minisztériuma. Ennek célja, hogy a hadsereg alkalmazottait minél jobban felkészítsék azokra a helyzetekre, amelyekkel éles bevetések során kell szembenézni. A program nem csak és kizárólag harcoló alakulatokra vonatkozik, hanem orvosi, logisztikai és egyéb egységeknél szolgálókra is. A párhuzamosan ellátandó feladatok számossága, fontossága, a rossz döntések komoly következménye akkor is extra stresszt okozhat, ha éppen nem röpködnek golyók a katona füle mellett.

A helyzet kezelésére pszichológusok és neurológusok felügyelete mellett készítenek a való világhoz hasonló virtuális környezetet a programon résztvevőknek, akik így ellenőrzött körülmények között, mégis élethű módon gyakorolhatják be, miként képesek kezelni a rájuk váró kihívásokat. A tervek szerint a már prototípus formájában létező projekt fél éven belül indulhat teljes gőzzel.

Mivel a gyakorlatozás során biometrikai eszközök sokaságával monitorozzák a katonákat, így a kutatók adatokkal alátámasztott, kvázi objektív képet kaphatnak arról, ki halad megfelelően, illetve kin látszik az, hogy annyira nehezen kezeli a helyzetet, hogy éles körülmények közé egyáltalán nem tanácsos küldeni.

A projekt egyébként nem feltétlenül áll meg a katonai felhasználásnál. A kutatók már most vizsgálják a lehetőségét annak, hogy ezt a szimulációs környezetet miként lehet átültetni különböző civil, üzleti munkakörökre. Ebben van is ráció, hiszen egy átlagos irodai nap alatt is bőven van mitől kiakadnia a stresszdetektornak.

Mással és máshol is próbálkoznak

Visszatérve a hadseregre: a virtuálisvalóság-sisakokat a világ számos másik pontján is használják a katonai szervezetek. Izraelben például Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Az USA-ban pedig már évtizedes múltja van a VR bevetésének. Ott a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát.

 

A VR mellett pedig egyre több figyelmet kap a kiterjesztett valóság (AR) is. Ebben szintén élenjáró az ausztrál hadsereg, hiszen egy éve jelentették be, hogy a Microsoft HoloLens eszközével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Közösség & HR

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.