Az ausztrál hadsereg több millió dollárt áldoz arra, hogy a lehető legjobban felkészítsék embereiket a harctéri nyomásra.

Bár a virtuális valóság még nincs azon a szinten, hogy elsöprő áttörést érjen el az otthoni felhasználóknál, oktatási, egészségügyi, vagy éppen katonai célokra elérésére egyre gyakrabban vetik be. Az ausztrál hadseregnél például most olyan projektbe fogtak, amely mindhárom területet érinti.

Inkább előbb, mint később

A Newcastle Egyetem kutatási programjának 2,2 millió dolláros támogatását jelentette be a kontinensnyi ország védelmi minisztériuma. Ennek célja, hogy a hadsereg alkalmazottait minél jobban felkészítsék azokra a helyzetekre, amelyekkel éles bevetések során kell szembenézni. A program nem csak és kizárólag harcoló alakulatokra vonatkozik, hanem orvosi, logisztikai és egyéb egységeknél szolgálókra is. A párhuzamosan ellátandó feladatok számossága, fontossága, a rossz döntések komoly következménye akkor is extra stresszt okozhat, ha éppen nem röpködnek golyók a katona füle mellett.

A helyzet kezelésére pszichológusok és neurológusok felügyelete mellett készítenek a való világhoz hasonló virtuális környezetet a programon résztvevőknek, akik így ellenőrzött körülmények között, mégis élethű módon gyakorolhatják be, miként képesek kezelni a rájuk váró kihívásokat. A tervek szerint a már prototípus formájában létező projekt fél éven belül indulhat teljes gőzzel.

Mivel a gyakorlatozás során biometrikai eszközök sokaságával monitorozzák a katonákat, így a kutatók adatokkal alátámasztott, kvázi objektív képet kaphatnak arról, ki halad megfelelően, illetve kin látszik az, hogy annyira nehezen kezeli a helyzetet, hogy éles körülmények közé egyáltalán nem tanácsos küldeni.

A projekt egyébként nem feltétlenül áll meg a katonai felhasználásnál. A kutatók már most vizsgálják a lehetőségét annak, hogy ezt a szimulációs környezetet miként lehet átültetni különböző civil, üzleti munkakörökre. Ebben van is ráció, hiszen egy átlagos irodai nap alatt is bőven van mitől kiakadnia a stresszdetektornak.

Mással és máshol is próbálkoznak

Visszatérve a hadseregre: a virtuálisvalóság-sisakokat a világ számos másik pontján is használják a katonai szervezetek. Izraelben például Oculus Rifttel és egy speciális szoftverrel készítik fel az egységeket a Hamasz alagútjainak feltárására. Az USA-ban pedig már évtizedes múltja van a VR bevetésének. Ott a poszttraumás betegségek kezelésében vetik be jó hatásfokkal a technológiát.

 

A VR mellett pedig egyre több figyelmet kap a kiterjesztett valóság (AR) is. Ebben szintén élenjáró az ausztrál hadsereg, hiszen egy éve jelentették be, hogy a Microsoft HoloLens eszközével igyekeznek javítani hatékonyságukat, például döntéshozást támogató felületet adnak a légierő parancsnoki központjában dolgozóknak.

Közösség & HR

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.