Na jó, a cím kicsit túloz, de tény, hogy a Facebook virtuálisvalóság-eszközének ára rövid időn belül lefeleződött. Ettől függetlenül a fejlesztők bizakodóak.

Ha egy termék árát a gyártója negyedévente drasztikusan csökkenti, az ritkán jelent túl jót a forgalom alakulásáról. Márpedig a Facebook által megvásárolt Oculus sisakjával és kontrollerével pontosan ez történik. A tavaly még 800 dollárért kínált virtuálisvalóság-csomag a frissen meghirdetett akcióban már "csak" 400 dollárba kerül.

Nem úgy alakult...

A felezéshez alig több mint egy negyedév kellett, hiszen a Facebook először március elején vágott a készlet mindkét eleméből. Az eredetileg 600 dollárra belőtt headset és a 200 dolláros Touch mozgásérzékelő egyaránt 100-100 dollárral lett olcsóbb tavasszal. Nyári akció címén pedig most újabb 200 dolláros árleszállításnak lehetünk tanúi.

Mostanra tehát teljesen egyértelműnek látszik, hogy a virtuális valóság piacát egy jól sikerült Kickstarter kampánnyal úttörőként megindító Oculus még a hatalmas anyacég támogatásával sem képes lépést tartani a sorra felbukkanó riválisokkal. Egy idén korábban napvilágot látott elemzés szerint a Facebook eszköze a nagy játékosok közül messze a legkevesebb eladást produkálta tavaly, és várhatóan idén sem lesz ez másként. (Hacsak őszre nem tartogatnak egy még durvább akciót.)
 

 
VR-eszközök értékesítési darabszáma
Create your own infographics


SuperData anyaga szerint a többiek szinte állva hagyják a Facebook üdvöskéjét. Mondjuk a Google szerepeltetése ebben a listában kicsit félrevezető, hiszen a keresőóriás megoldásához nem kell sem PC, sem konzol, a Daydream elvan egy kompatibilis telefonnal is, ami miatt sokkal olcsóbb belépési pontot kínál. De hasonló helyzetben van a Samsung is. Ők ketten képviselik a megfizethető, ám minőségileg nem az elérhető legjobb élményt nyújtó kategóriát.

A többiek viszont mind a prémium kategóriára lőnek. Ebben az elit harcban jöhet jól a Facebooknak, hogy a nyári akcióval az Oculus ára már a HTC Vive alá ment, valamint nagyságrendileg ugyanannyiba kerül mint a Sony vr-eszközének legolcsóbb változata.

Megvan a tyúk, jöhet a tojás

Az Oculus tartalomfejlesztési vezetője korábban elismerte, hogy az olcsóbb versenytársak egy kicsit elhúztak mellettük (legalábbis az eladásokban), de a mostani áresés kapcsán kincstári optimizmussal nyilatkozott. Jason Rubin a CNET megkeresésére elmondta, hogy szerinte ez a 400 dolláros szint már az az összeg, amire kinyílnak a technológiai iránt érdeklődők pénztárcái. Az Oculus alelnöke azonban nem kívánt további információkat adni arról, hogy várhatók-e a közeljövőben újabb ármódosítások.

Rubin szerint a cég teljesen elégedett a dolgok eddigi alakulásával, hiszen a virtuális valóság tömegekhez való eljuttatásához idő kell. Az eladásokat két fő tényező hajtja: az ár és a fellelhető tartalom. Utóbbinál ugye egy tipikus Mi volt előbb, a tyúk vagy tojás? problémával álltak szemben, hiszen amíg nincs elég készülék a fogasztóknál, addig nem érdemes tartalmat fejleszteni rá. Viszont ha nincs tartalom, akkor nem veszik meg az eszközt. A Facebooknál ezt egy laza 250 milliós tartalomfejlesztési kerettel oldották meg. Rubin szerint ezzel már "kész van a csirkéjük", következhet a tojások betakarítása.

Hogy egy kicsit tovább árnyaljuk a képet, azt még mindenképpen érdemes feleleveníteni, hogy tavasszal távozott az Oculus egyik alapítója. Azt megelőzően pedig az év elején a cég ellen ítéltek egy 500 millió dolláros, szellemi jogok birtoklásával kapcsolatos ügyben. Szóval ha mindezeket a rossz eladási adatok és a kényszerű árleszállítás mellé rakjuk, meglehetősen bizonytalan, hogy sikerül-e eleget begyűjteni azokból a bizonyos tojásokból.

Konzumer tech

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.