Hatalmasat vágott a Facebook a tulajdonában levő VR megoldások árain, a Microsoft pedig olcsó headsettel jelentkezik.
Hirdetés
 

A SuperData elemzése szerint lendületesen fejlődik a virtuális valóságot elénk táró eszközök piaca, de az egyes gyártók esetében tapasztalt akár több száz százalékos növekedés mögött még mindig nagyon alacsony számok állnak. Amint az az alábbi táblázatban is látszik, a becslések szerint a legnagyobbat a Google fogja robbantani, ezzel felzárkózva a piacvezető Samsung mellé.

 
VR-eszközök értékesítési darabszáma
Create your own infographics


Túl drága a virtuális valóság?

Az alacsony eladási számok ismeretében döntött úgy a Facebook, hogy felpörgeti Oculus Riftjének eladásait. Ehhez Zuckerberg cége szerint az árcsökkentésen keresztül vezet az út: a 600 dolláros headset és a 200 dolláros Touch mozgásérzékelő egyaránt 100-100 dollárral lett olcsóbb a napokban. Az egykor de facto piacvezető ugyanis mostanra már alaposan elmaradt az értékesítési darabszámokban; nagyon úgy tűnik, hogy a VR-t nem az Oculus Rift hozza el a tömegeknek.

Azt Jason Rubin, az Oculus tartalomfejlesztési vezetője is elismerte egy blogbejegyzésben, hogy az olcsóbb versenytársak elhúztak az eladások tekintetében. Ezek közül az egyik legnagyobb figyelmet a Sony PlayStation VR-ja érdemeli, mely alig négy hónappal piacra lépését követően, február közepéig már 915 ezres példányszámban lelt gazdára.

Külön utas megoldást választott a Google a Daydreammel: a cég headsetének használatához nincsen szükség játékkonzolra vagy PC-re. Egy kompatibilis telefon elegendő, ami persze az alacsonyabb számítási teljesítmény miatt némileg limitálja a VR lehetőségeit, cserébe viszont sokkal olcsóbb belépési pontot kínál. Nem véletlen, hogy az idei évre a Google megoldásának felfutását várják.

Kevert valóság

A VR körüli sürgölődésből nem maradhat ki a Microsoft sem. Habár Redmond tavaly visszakozni látszott a viselhető eszközök piacáról, a Hololens fejlesztésével és a FlashBack nevű, olcsó telefonokon VR-élményt ígérő fejlesztésével ezt a szegmenst továbbra is fontosnak tartja. Ezt erősíti az a tegnapi bejelentés is, mely szerint március végén az első pár kiválasztott fejlesztő megkapja az Acer Mixed Reality Developer Edition nevű headsetjét.
 


Ez lesz a Windows Mixed Reality headset első debütálása; a vállalat az alacsony árral és az úgynevezett „bentről-kifelé” lekövetéssel próbálja meghódítani a piacot. Szemben versenytársaival, melyek külső nyomkövetőket használnak a felhasználó pozíciójának meghatározására, a Microsoft megoldása magán az eszközön elhelyezett érzékelőket alkalmaz ezen célból.

Az 1440x1440 pixeles felbontású, natív 90 Hz-es képfrissítési rátával rendelkező Acer headset beépített audiokimenettel és 3,5 mm-es Jack aljzattal bíró mikrofonos támogatással bír. Hálózatba kötését HDMI 2.0 és USB 3.0 szabványok teszik lehetővé.

Kereskedelmi forgalomban való megjelenésére azonban az év végi ünnepi időszakig nem lehet számítani. A fejlesztőknek kiadott első példányok azt a célt szolgálják, hogy a végleges eszköz boltokba kerülésekor már komoly tartalmi támogatással bírjon a Microsoft-féle virtuális valóság. Ennek élményét egyébként nem csak az Acer eszközein lehet elérni, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo és a 3Glasses egyaránt partnere ezen a téren a szoftverfejlesztő gigásznak.

És hogy mit keres a Mixed Reality a termék nevében? Nos, a kifejezés a valódi világ és a virtuális tér összeházasítását jelöli, vagyis azt, hogy a „kívülről” nyert információk megjelennek a virtuális valóságban is. Egyfajta kiterjesztett valóságról van tehát szó, ahol a valódi és virtuális információ határa elmosódik.

Konzumer tech

Elon Musk összekötné agyunkat számítógépeinkkel

Az amerikai vizionárius új cége ismét egy sci-fi témát váltana valóra.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

A vállalatoknál telepített szoftverek közel harmada feleslegesen kerül fel a számítógépekre vagy kihasználatlan, ami szükségtelen költségeket és extra kockázatot jelent egy gyártói auditnál.

a melléklet támogatója a SoftwareONE

Hirdetés
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az IPR-Insights idén is megkérdezte a vállalatokat a tapasztalataikról. A válaszadók többsége több auditra készül, de magabiztosabban várja az auditort. Fábián László (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.