Az amerikai védelmi minisztérium engedélyt kért a JEDI-projekthez kötődő beszerzési eljárás felülvizsgálatára.

Az amerikai védelmi minisztérium, a DoD (Defense of Department), közismertebb nevén a Pentagon bírósági engedélyt kért arra, hogy a JEDI-szerződés (Joint Enterprise Defense Infrastructure) felülvizsgálatára – számolt be a Reuters. A DoD nem teljes közbeszerzést akarja felülvizsgálni, csak az azt lezáró határozat néhány pontját.

Ez a Pentagon válasza az Amazonnak arra a lépésére, hogy bírósági úton kérte a szállítás megkezdésének a felfüggesztését. Az amerikai szövetségi bíróság február közepén helyet is adott az Amazon kérésének, és 120 napra felfüggesztette a projektet. Abban, hogy most a Pentagon így reagált, szerepe lehet annak is, hogy az Amazon azt is szeretné elérni, hogy az eljárás során tanúként hallgassák meg a volt és a jelenlegi védelmi minisztert, sőt magát Donald Trump amerikai elnököt is.

Az Amazon ugyanis azon az alapon támadta meg a közbeszerzést, hogy a győztes szállító kiválasztásában nem csak szakmai, hanem személyes okok is szerepet játszhattak, nevezetesen hogy az elnök nem kedveli az Amazon vezetőjét, Jeff Bezost.

Korainak tűnik az öröm

Az Amazon pozitívan fogadta a hírt, a Reutersnek küldött nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a minisztérium felismerte, hogy korrekciós intézkedésekre van szükség. A Pentagon képviselője azonban némileg lehűtötte a kedélyeket. Mint írták, a felülvizsgálat során nem fognak egyeztetni az ajánlattevőkkel, sem az Amazonnal, sem a Microsofttal. És nem is veszik figyelembe a felek javaslait a vizsgálandó szempontok tekintetében. Egyetlen szempontból nézik át újra az ajánlatokat, és ez az ár.

Az előzményekről röviden. A Pentagon több éve írt ki közbeszerzési eljárást egy olyan felhős rendszer szállítására és üzemeltetésére, amelynek segítségével az amerikai hadsereg gyorsabban bevezetheti a félautonóm fegyvereket és a mesterséges intelligencia használatát. Mivel a tét tíz évre 10 milliárd dollár volt, minden nagy felhős cég rástartolt.

A Google még 2018-ban kiszállt a versenyből arra hivatkozva, hogy annak célja összeegyeztethetetlen a vállalat képviselte értékekkel, majd az IBM és az Oracle is elvérzett. Utána sokan fogadtak volna arra, hogy az Amazon lesz a biztos befutó, mivel évek óta bevált felhős szolgáltatója érzékeny kormányzati szerveknek, többe között a titkosszolgálatoknak is. Ezért aztán a piacot is meglepte, amikor végül a Microsoft lett a befutó. Az Amazon azóta próbálja elérni a közbeszerzési döntés felülvizsgálatát.

Ez mindenkinek nagy pénz

A tízmilliárd dollár mindenkinek nagy pénz, még akkor is, ha ezt tíz évre elosztva szedheti be. A jelenlegei trendeket figyelve ráadásul nagy biztonsággal lehetne fogadni arra, hogy a győztes szállító a tíz év lejárta után is marad. Ha ugyanis le akarnák cserélni a szolgáltatót, számolni kellene a migráció költségeivel is, ami egy az egész haderőt kiszolgáló rendszer esetén igencsak jelentős tétel lenne, nem beszélve a kockázatokról.

 
Statista: IaaS global market share 2019 Q4
Infogram

Jelenleg a globális IaaS-piacot (Infrastructure as a Service) egyértelműen az Amazon vezeti, közel a piac harmadát szerezte meg. A Microsoft a második legnagyobb szereplő, de részesedése 15 százalékponttal kisebb, mint az Amazoné (lásd a fenti grafikont). Mint azt korábban írtuk, a tisztánlátást nehezíti, hogy a piaci szereplők igyekeznek elfedni a tisztán felhős bevételeiket.

Cloud & big data

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.