A titokzatos, de sikerre rendeltetett cégként indult vállakozás évekig képtelen volt bármiféle értékelhető dolgot felmutatni, és lassan csődközeli helyzetbe lavírozta magát. Ehhez képest pár napja 350 millió dollárnyi friss pénzt öntöttek bele a befektetők.

Miközben javában zajlottak a cégnél az életben maradáshoz elengedhetetlen, nagyszabású elbocsátások, a Magic Leap vezérigazgatója belső levélben értesítette a munkatársakat arról, hogy egy újabb sikeres befektetési körnek köszönhetően jelentősen javult a cég pénzügyi helyzete.

Biztos komolyan gondolják, mert viccnek túl durva

A vállalatvezető által jegyzett és a Business Insider birtokába jutott levél nagy örömmel tudatja a kollégákkal, hogy a társaság korábbi befektetői, illetve új szereplők összesen 350 millió dollárnyi friss forrást áldoznak a kiterjesztett valóságra fókuszáló startupra. Rony Abovitz nem felejtette megemlíteni, hogy a jelenlegi globális krízishelyzet közepette milyen nagyra értékelhető egy ilyen akció. Sőt a vezérigazgató azt is belengette, hogy az elkövetkező hetekben akár újabb befektéseket is sikerülhet nyélbe ütni.

A levél másik fontos eleme a dolgozóknak a jogszabályok értelmében kötelezendően megküldött WARN-tájékoztatás visszavonása is. Ezt a munkáltatónak akkor kell a munkavállaló felé kommunikálnia, ha csoportos leépítésre kerül sor a cégnél. Információk szerint a nagyon nehéz helyzetbe került Magic Leap dolgozói állománya felének, mintegy 1000 embernek az elküldésével próbált talpon maradni. Az április végén kiküldött értesítéseket a most befolyó több száz millió dollárnak köszönhetően formálisan is visszavonta a cégvezetés. 

Abovitz biztatólag említette az egészségügyben, a vállalati szektorban és a hadiiparban formálódó ügyleteket is, amelyekről azon nyomban beszámol majd, amint pecsét kerül rájuk.

Váratlan fordulat

A mostani történések már csak azért is meglepőek, mert amikor legutóbb, március közepén foglalkoztunk a céggel, már nagyon sötét fellegek kezdtek gyűlni felette. Akkor már arról keringtek a pletykák, hogy a cégnél már mindenféle opciót vizsgálnak az eladástól az együttműködéseken át az elsődleges részvénykibocsátásig annak érdekében, hogy valahogy kikecemeregjenek az utóbbi évek piaci sikertelenségének "köszönhető" gödörből.

A Magic Leap hat évvel ezelőtt 50 millió dolláros tőkével kezdte meg működését, de hamar megjelentek körülötte az olyan nehézsúlyú befektetők, mint a Google, az Alibaba, a Qualcomm vagy a Warner Bros. A vállalathoz a mostanival együtt immár nagyjából 3 milliárd dollár érkezett, miközben sokáig semmilyen konkrétummal nem szolgáltak azzal kapcsolatban, hogy mivel és hogyan próbálják megváltani a világot.

Aztán abban sem volt sok köszönet, amikor előálltak első kereskedelmi forgalomba hozott termékükke. A Magic Leap One nevű AR-headset fejlesztői változata 2018-ban jelent meg és majdnem 2300 dollárba került. A termékről hamar kiderült, hogy képtelen például a gyorsan mozgó tárgyak követésére, vagyis alkalmatlan a szórakoztató alkalmazások legnagyobb részéhez, de az amerikai hadsereg nagyszabású pályázatán is elhasalta a Microsoft eszközeivel szemben.

Tavaly decemberben már arról számolhattunk be, hogy a cég az első évben alig 6 ezer darab Magic Leap One-t értékesített, szemben a korábbi tervekben szereplő milliós tétellel. Ennek következtében a menedzsment egy erős rántással a vállalati ügyfélkör felé fordulva kalibrálta újra a terméket, elsősorban az egészségügyi, ipari vagy pénzügyi szegmens szereplőit célozva. Az erre a célra beígért, továbbfejlesztett eszköz azonban a hardveres képességeit tekintve nem különbözik a konzumerpiaci megoldástól.

A Magic Leapnél jelenleg a headset fejlesztés alatt álló második generációjában bíznak. Hogy ez mennyire váltja majd be a hozzá fűzött reményeket, az több mint kérdeses. Mindenesetre pár hónapig megint nyugodtan lehet égetni a befektetők pénzét.

Piaci hírek

Intel az első Gelsinger-év végén: jobb, mint várták

A negyedik negyedévben messze a várakozások fölött jöttek a bevételek. De a fejlődéshez költeni is kell, figyelmeztetett a vezérigazgató.
 
Hirdetés

Informatikusból sosem elég – de mégis hol halásszak, ha üres a folyó?

Közösségépítés segíthet vállalatoknak jó IT-szekembert, a szakembereknek pedig izgalmas projekteket találni. Vélemény. Kiss Attila, a Mndwrk alapító-vezetője.

Manufacture IT

Az edge az innováció új élvonala

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Dell Technologies

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.